Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Digitális Diabetes Munkacsoport

A Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa keretein belül 2019. április 28-án megalakult a Digitális Diabetes Munkacsoport.

Elnök: Dr. Kántor Irén

Elnökhelyettes: Dr. Rosta László

A vezetőség tagjai: Dr. Kocsis Győző, Dr. Mező Tibor, Dr. Takács József

A digitalizáció és az IT technologiák a mindennapi életünknek és a gyógyításnak is megkerülhetetlenül szerves részévé vált. Ennek egyik szakmai alátámasztása, hogy az ADA 2019-es irányelveiben egy teljes fejezetet szentel a diabetessel kapcsolatos technologiai lehetőségek alkalmazására. Úgy találják, hogy a technologiai eszközök alkalmasak a diabetes prevenciójára, acut kezelésére, gondozásra a beteg egyéni betegéletútja folyamán. Jelenleg is vannak olyan technologiai eszközök, amelyek nemcsak a közvetlen terápiás ellátásban segítség, hanem az edukációban is. Mivel a diabetes etiologiája komplex, különösen a T2DM életmódi vonatkozásait tekintve, ezek ellenőrzése, irányítása, motiválása szükséges. A kezelés folyamán számos olyan adat keletkezik (vércukor, EKG, testmagasság, testsúly, vérnyomás, laboreredmény, fundus kép, gyógyszerfelírás-gyógyszerkiváltás) melyek digitalizálhatóak, egyéni szinten összesíthetőek. Sőt ezek az adatok jelenleg is elérhetőek különböző platformokon. Amikor ezeket az adatokat nem egyéni, hanem társadalmi méretekben gyűjtjük, akkor átfogó képet kaphatunk az egyes kezelési módokról, a különböző földrajzi területek egészségi mutatóiról. Ezek alapján pedig a megelőzésre vagy a kezelésre célzottan lehet fókuszálni.

A digitális diabetes munkacsoport a diabetesszel kapcsolatos olyan lehetőségeket szeretne elérhetővé tenni, illetve kidolgozni melyek a felvetett problémákra válaszokat adhat:

1. megismertetni a betegeket a technologiai lehetőségekkel
2. megismertetni az orvosokat a technologiai lehetőségekkel
3. IT alapú edukáció orvosoknak
4. IT alapú edukáció betegeknek
5. diabetesszel kapcsolatos adatbázisok összekapcsolásában szakmai támogatás
6. adatbázisokban levő információk elemzése és szakmai javaslatok tétele a diabeteses beteggel, az orvosképzéssel, edukációval, szűréssel, prevencióval kapcsolatosan

Leggyakoribb vélekedés az alapellátásban az, hogy az orvost nem helyettesítheti egy applikáció vagy egy döntést segítő algoritmus. Az alapellátásra való fókuszálás rendkívül fontos, mivel a T2DM betegek száma gyorsan emelkedik (WHO és MDT előjelzés) és ezen belül az idős diabeteses betegek száma, aránya fog nőni. A betegek számának növekedésével nem arányos az orvosok, háziorvosok, diabetologusok, dietetikusok számának növekedése. Így az a vélekedés, hogy az orvost nem helyettesítheti a technologia részben igaz, de az orvos munkáját megkönnyíti, a beteg ellátását gördülékenyebbé teszi, ha elemzett, strukturált adatokkal dolgozhat, a technologia segít megtalálni a vulnerabilis beteget, betegcsoportot. A terápiás döntést támogató technologiai eszközök alkalmazásával a betegellátás hatékonyabbá, eredményessége mérhetőbbé tehető. Nemcsak egy beteg egészségügyi állapotának változása, hanem az adott régió ellátására vonatkozó adatok is összegyűjthetőek, elemezhetőek.

A szakellátás adatai is elemezhetőek. A beteg várólista automatizálható, indokoltsága előre hozható vagy halasztható, ha az EESZT adatai integrálva vannak. A szakellátás hatékonysága szakmai és közgazdasági szempontból egyaránt elemezhetőek. Ha nem elég hatékony, arra fény derül, és a támogatást célirányosan lehet allokálni, legyen szó szakmai képzésről, személyzeti kiegészítésről, eszközös vagy edukációs támogatásról.

A beteg szempontjából a rendszerezett adatok lehetővé teszik, hogy olyan visszajelzést, figyelemfelhívást kapjanak az ellátó rendszer felől, ami ez egészségi állapotukra vonatkozik.

Ezek a rendszerek már ma is léteznek. Jelenleg az FDA honlapján 268 (2018-as adat) olyan applikáció van, melyet alkalmasnak véleményeznek arra, hogy az egészségi állapottal kapcsolatos döntést hozzanak, segítve ezzel az orvos munkáját.

A technologiai fejlődés egyik célja, hogy mindennapi életünket segítse, támogassa. Számos olyan IT eszköz elérhető, mely képes adatokat rögzíteni, rendszerezni, elemezni, továbbítani. Egy olyan folyamatnak az elején vagyunk, ahol az adatok integrálása, majd egy olyan mesterséges intelligenciával való elemzése történik meg, mely az egyedi terápiás döntésekben, valamint az egészségügyi stratégiai döntéshozatalokban segít. Ez a fejlődési folyamat megkerülhetetlen. A 2018-ban megjelent ADA irányelv ezt már beemelte a guideline alapelvei közé, amikor a diabetes gondozó team tagjai közé sorolta a „digitális nurse” funkciót. A 2019-es ADA guideline pedig már egy teljes fejezetet szentel a technologiai megoldásoknak. A digitalis nurse a számtalan applikáció és weboldal között segít eligazodni a betegnek és olyan szakmailag releváns oldalra irányítja a beteget illetve megtanítja a megbízható applikációk használatára, mely segít a betegnek. Az egyéni terápiás döntésekben minden egyes étkezés, gyógyszerbevétel vagy inzulinadás során egy ilyen applikáció a beteg segítségére lehet és a beteg életminőségét javítja. A digitalis nurse ilyen jellegű ismerete azért is szükséges, mert a telemedicinára igénye van a betegnek, piacuk milliárdos összegekben exponenciálisan emelkedik, azonban ez nem jelenti a szakmailag megbízható eszközök számának ilyen arányú növekedését is. Számos olyan feladatot azonban át tudnak venni a technikai döntést támogató eszközök, applikációk, melyre nem mindig van kapacitása az egészségügyi ellátó rendszernek.
Dokumentum címe

Típus

Publikálva

Publikus dokumentumok

Mi az a CGM- folyamatos cukor-monitorizálás? (Continuous glucose monitoring-CGM)pdf2020.02.17.

  • A munkacsoport archív dokumentumai

    Jelenleg nem található archív dokumentum.