Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Egy Békés megyei kutatás eredményeinek köszönhetően javulhat a cukorbetegek életminősége
  2020.03.10.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános

  Idén immár harmadik alkalommal adták át az egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag Kutatási Díjat. 2020-ban Dr. Taybani Zoltán a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház osztályvezető főorvosa vehette át a díjat.

  Dr. Taybani Zoltán és kollégái egy „való élet” vizsgálat eredményeképpen dolgoztak ki egy módszert, amely leegyszerűsíti a diabétesz kezelését. A nagyon magas vércukorértékekkel orvoshoz kerülő cukorbetegeknek általában napi három-négyszeri inzulin injekcióból álló terápiát állítanak be. Később a vércukorértékek javulása után ezt lehetne módosítani, de arra, hogy mikor, milyen feltételekkel és hogyan lehet ezt megtenni, eddig nem voltak követhető szakmai útmutatások. Ezért sok cukorbetegnél az eredeti bonyolult és kényelmetlen kezelést folytatják. A vizsgálat célja egy olyan módszer kidolgozása volt, amellyel ki lehet választani azokat, akiknél be lehet vezetni az egyszerűsített kezelést. A kiválasztás szempontjai: az átlagos vércukorszint (HbA1c), a betegek önálló inzulintermelési képessége és a testsúlyhoz viszonyított napi átlagos inzulindózis. A kiválasztott betegek kezelését napi egyszeri adagolású injekcióra cserélik, ami egy 24 órás hatású inzulin és egy nem inzulin típusú hatóanyag kombinációját tartalmazza. A tapasztalatok alapján a Békés megyei kutató team megfogalmazta a módosított kezelés bevezetésének lépéseit, és ezt nyilvánosságra is hozták, hogy máshol is alkalmazhassák.

  Az egyszerűbb terápia előnye, hogy kevesebb injekcióra és vércukor mérésre van szükség, kevésbé szigorú étrendi szabályokat kell követni, a betegek vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá válik, és sokszor fogyás is tapasztalnak. Hosszútávon javítható a betegek életminősége, könnyebb a kezelés betartása is számukra.

  „Fontos, hogy a fiatal kutatók, folyamatosan keressék, hol tudnának javítani a betegek gyógyulási esélyein és életkörülményein. Ezt szeretnénk e díjjal ösztönözni.” – emelte ki dr Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.

  További részletek ide kattintva olvashatók.

Vissza