Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  ADA-EASD konszenzus-riport update (2019. dec. 19.)
  2019.12.30. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Általános

  Az ADA-EASD konszenzus-riportját (Antihyperglykaemiás kezelés 2-es típusú diabetesben) 2018. október 4-én, az EASD éves kongresszusán ismertették, az írásos változat párhuzamos közlés formájában rögtön elérhető vált a Diabetes Care és a Diabetologia hasábjain. A konszenzus-riport aktualizálását a szerzők indokoltnak tartották, ezért 2019. dec. 19-én előzetes elektronikus közlés formájában, parallel módon mindkét szaklapban megjelentették az újdonságokat, az új ajánlásokat. Ezek az időközben ismertté vált nagy tanulmányok (REWIND – dulaglutid, DECLARE – dapagliflozin, CANVAS Program, CREDENCE – canagliflozin, CAROLINA – linagliptin vs. glimepirid, VERIFY – vildagliptin + metformin primer kombinációs vs. lépcsőzetesen felépített kezelésben, PIONEER-6 – orális szemaglutid) eredményein alapulnak, ezeket a szerzők a közleményben részletezték.

  Az újdonságok, új ajánlások az alábbiakban foglalhatók össze:

  Általános megfontolások:
  - 2-es típusú diabetesben, nagy kockázattal rendelkező betegek körében (a MACE, hHF, CV halálozás vagy CKD-progresszió csökkentése érdekében) GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény adását indokolt mérlegelni, a kiindulási HbA1c-értéktől vagy az egyéni HbA1c-célértéktől függetlenül.
  - Újonnan felismert 2-es típusú diabetesben szenvedők körében a kezdő (primer) kombinációs kezelés lehetőségét indokolt szorgalmazni.

  GLP-1-RA készítményekkel kapcsolatos ajánlások:
  - 2-es típusú diabetes és ateroszklerotikus CV megbetegedés (korábbi infarctus, ischaemiás stroke, instabil angina, myocardialis ischaemia képalkotó vagy terheléses vizsgálat kapcsán, revaszkularizáció a koronária-ereken, a carotisok területén vagy a perifériás arteriákon) együttes előfordulása esetén, amikor a MACE kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt, a GLP-1-RA készítményekkel kapcsolatban a legerősebbek a MACE csökkenését igazoló bizonyítékok.
  - A MACE kockázatának csökkentése érdekében a GLP-1-RA készítmények adását mérlegelni lehet 2-es típusú diabetesben szenvedők körében akkor is, ha ateroszklerotikus CV megbetegedés nincs jelen, de a CV kockázat nagy (55 év feletti betegek 50%-ot meghaladó érszűkülettel a koronáriákon, a carotisok vagy az alsó végtagi erek területén, bal kamra hypertrophia, becsült GFR <60 ml/min/1,73m2, vagy kóros albuminuria esetén)

  SGLT-2-gátló készítményekkel kapcsolatos ajánlások:
  - Ateroszklerotikus CV megbetegedéssel vagy a nélkül, de HFrEF (<45%) vagy CKD (becsült GFR 30-60 ml/min/1,73m2 vagy UACR >30 mg/g – de még inkább >300 mg/g) esetén az SGLT-2-gátló készítményekkel kapcsolatban a legerősebbek az előnyt igazoló bizonyítékok.
  - SGLT-2-gátlók javasoltak szívelégtelenségben (HFrEF) szenvedő 2-es típusú cukorbetegek körében a hHF, MACE és CV halálozás csökkentése érdekében.
  - SGLT-2-gátlók javasoltak CKD-ban szenvedő 2-es típusú cukorbetegek körében a CKD progressziója, a hHF, MACE és CV halálozás csökkentése érdekében.
  - SGLT-2-gátló adását csak kellő körültekintéssel, az előny és a kockázat gondos mérlegelését követően szabad megkezdeni olyan betegek körében, akiknél lábszárfekély van jelen, vagy akik az amputációt tekintve fokozott kockázatúnak minősíthetők.
   

  A közlemény tartalmazza a megújított algoritmus-ábrát. Érdemes megemlíteni, hogy a metformin maradt az elsőként választandó antidiabetikum. A CAROLINA vizsgálat eredményeit szöveg közben úgy interpretálják, hogy azok (a CARMELINA eredményeivel együtt) nemcsak a linagliptin, hanem a glimepirid CV biztonságosságát is jelezték, bár ezzel kapcsolatban ajánlást nem fogalmaztak meg. A szerzők a közlemény végén a nyitva maradt kérdéseket is összegzik (GLP-1-RA és SGLT-2-gátló együttes adásával kapcsolatos vizsgálatok, SGLT-2-gátlók szélesebb körű alkalmazása, mindkét hatástani csoportnál a hatásmechanizmus kérdése).

   

  Rövidítések:

  CKD: chronic kidney disease (idült vesebetegség)
  CV: cardiovascular (kardiovaszkuláris)
  GFR: glomerular filtration rate (glomerularis filtrációs ráta)
  GLP-1: glucagonlike peptid-1: glukagonszerű peptid-1
  GLP-1-RA: GLP-1-receptor agonist (GLP-1-receptoragonista)
  HFrEF: heart failure with reduced ejection fraction (szívelégtelenség csökkent ejekciós frakcióval)
  hHF: szívelégtelenség miatti hospitalizáció (hospitalization for heart failure)
  MACE: maior adverse cardiovascular event (súlyos, nem várt kardiovaszkuláris esemény)
  SGLT: sodium-glucose co-transporter (nátrium-glukóz kotranszporter)
  UACR: urinary albumin-creatinine ratio (vizelet albumin-kreatinin hányados)

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Davies MJ, D'Alessio DA, Fradkin J, Kernan WN, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tsapas A, Wexler DJ, Buse JB: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetes Care 2018 Dec; 41(12): 2669-2701. Epub 2018 Oct 4.

  Diabetologia 2018 Dec; 61(12): 2461-2498. Epub: 2018 Oct 4.

  Buse JB, Wexler DJ, Tsapas A, Rossing P, Mingrone G, Mathieu C, D'Alessio DA, Davies MJ: 2019 Update to: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetes Care 2019 Dec 19. doi: 10.2337/dci19-0066. [Epub ahead of print]

  Diabetologia 2019 Dec 19. doi: 10.1007/s00125-019-05039-w. [Epub ahead of print]

Vissza