Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Újévi köszöntő
  2019.01.01.MDT elnöke, Prof. dr. Kempler PéterHírkategória: Általános

  A Magyar Diabetes Társaság minden tagjának ezúton is szeretném megköszönni egész évi munkáját és segítségét és egyúttal 2019-re egy boldog, nyugodt évet és sok sikert kívánok. Az MDT 2018-ban is sikeres évet zárt. Stabil anyagi helyzetünk a korábbi pályázatok mellett újabbak kiírását is lehetővé tette, 2017-ben is támogattuk valamennyi 45 év alatti MDT tag pályázatát, akik első szerzőként előadtak az éves kongresszuson. Az EASD kongresszuson 32 fő vehetett részt az MDT-n keresztül meghirdetett pályázatok révén, e pályázatok financiális hátterét a Lilly Hungária Kft. és a 77 Elektronika Kft. támogatása tette lehetővé. A DiCare Zrt. támogatásának köszönhetően első alkalommal írtunk ki pályázatot a Közép-európai Diabetes Társaság éves kongresszusán történő részvétel teljes körű támogatására, valamennyi pályázó részvételét támogatni tudtuk.

  Prof. dr. Kempler Péter

  Oláh Ilona és Rosta László vezetésével nagyon értékes munkát végzett az elmúlt évben is a Családorvosi Munkacsoport, tagjainak száma tovább nőtt, taglétszámuk immáron meghaladja a kétszázat. öt sikeres tudományos rendezvény lebonyolítása fűződik a munkacsoporthoz. Emellett a Diabeteses Láb Munkacsoport tevékenységét szeretném külön is kiemelni. Kajetán Miklós vezetésével egy projektet dolgoztak ki a diabeteses láb centrumok működtetésére vonatkozóan. Ez a kezdeményezés meghatározó módon hozzájárult egy, a diabeteses láb ellátásával kapcsolatos módszertani levél elkészültéhez.

  A tavalyi év talán leglényegesebb eredménye, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködési megállapodást írt alá az MDT-vel. Az aláírt, az MDT honlapján is megjelent megállapodás legfontosabb céljai az alábbiak:

  - a korszerű diabetes-prevenció megteremtése,
  - képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetes-gondozás áttekintése,
  - a család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabéteszes beteg gondozásában,
  - a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése,
  - az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel,
  - a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében,
  - azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicína révén a diabetes- gondozásba bevezethetőek.

  Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy ez csak egy keret megállapodás, melynek tartalommal történő feltöltése még hátravan. Konkrét javaslatokat is tettünk az EÜ államtitkárság felé: ezek sorában szerepel a diabetológiai készítményekre vonatkozó javaslatok érvényességi idejének max. három évre történő meghosszabbítása, a felíró orvos egyéni mérlegelése alapján. Ily módon az adminisztráció jelentős csökkentése révén nagyobb figyelmet lehetne fordítani azokra a betegekre, akik esetében ez valóban indokolt, felesleges beteg utakat (orvos-beteg találkozásokat és utazási költségeket) lehetne megtakarítani. A szakmai irányelvben szerepel a terápiás algoritmusban történő visszafelé lépés lehetősége, melyet a gyakorlatban is alkalmazunk. Ennek a finanszírozási irányelvbe történő átvételét mindenképpen szükségesnek tartottuk.

  Javasoltuk metformin intolerancia, ill. kontraindikáció fennállása esetén DPP-4 gátló TB támogatással történő felírásának lehetőségét. Számításaink szerint ennek éves költségvonzata 500 millió forint, mely a cukorbetegség ellátásának összköltségéhez viszonyítva nem tekinthető magasnak.

  Ugyancsak javasoltuk a távvizit TB finanszírozását, egyelőre kísérleti jelleggel, erre önként vállalkozó diabetológusok körében heti három órában. Ez természetesen csak hosszabb ideje ellenőrzés alatt álló, viszonylag kedvező anyagcsere helyzetű betegek esetében jön szóba. A diabetológiai szakellátás ellátás valóban a legalkalmasabbnak tűnik a távvizit alkalmazására. A gyakorlatban ez működik is, lelkes kollegáink végzik szabadidejükben. A technológiai hátteret a vércukorméréssel foglalkozó cégek már napjainkban is biztosítják. Elsőként megvalósítandó javaslatként a tesztcsíkok felírásának bővítését javasoltuk: napi egyszeri inzulinkezelésben részesülő, 2-es típusú cukorbeteg számára kéthavonta, inzulinkezelésben nem részesülő, de antidiabetikum kezelésben részesülő betegek számára három havonta egy doboz tesztcsík TB támogatással történő biztosítását. Sajnos az EÜ államtitkár, ill. a helyettes államtitkárok személyének az év során két alkalommal történő változása nem segítette elő az együttműködésben szereplő célok megvalósítását. Úgy tűnik azonban, hogy a jövőben is számíthatunk az együttműködés létrehozásában meghatározó szerepet játszó stratégiai-társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Nyitrai Zsolt további támogatására, így van esély rá, hogy a megállapodás céljai a gyakorlatba is átültethetők legyenek.

   

  Prof. dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza