Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Újévi köszöntő
  2018.01.01. | MDT elnöke, Prof. dr. Kempler Péter | Hírkategória: Általános

  A Magyar Diabetes Társaság minden tagjának ezúton is szeretném megköszönni egész évi munkáját és segítségét és egyúttal 2018-ra egy boldog, nyugodt évet és sok sikert kívánok. Az MDT 2017-ben is sikeres évet zárt. Stabil anyagi helyzetünk a korábbi pályázatok mellett újabbak kiírását is lehetővé tette. Első alkalommal írtunk ki 45 éven aluli, az MDT kongresszusra absztraktot be nem nyújtó tagok számára pályázatot. Ugyancsak első alkalommal 2017-ben hirdettünk meg kutatási pályázatot 45 éven aluli kutatók számára. A pályázók száma meghaladta a várakozást, összesen 18-an pályáztak, akik közül 11 pályázatot tudtunk támogatni. Ugyancsak 2017-ben volt először lehetőségünk CGMS pályázat meghirdetésére. Az EASD kongresszuson 33 fő vehetett részt az MDT-n keresztül meghirdetett pályázatok révén. Az MDT meghatározó módon járult hozzá a 2-es típusú diabetes diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó szakmai irányelv 2017 februárjában történő megjelenéséhez.

  Prof. dr. Kempler Péter

  Az Inzulinpumpa Munkacsoport megújult vezetésének munkája eredményeként sikerült megkötni az inzulinpumpa regiszter működtetéséről szóló szerződést. Nagyon értékes munkát végzett az elmúlt évben is a Családorvosi Munkacsoport, tagjainak száma tovább nőtt, öt sikeres tudományos rendezvény lebonyolítása fűződik a munkacsoporthoz. Emellett a Diabeteses Láb Munkacsoport tevékenységét szeretném külön is kiemelni. Kajetán Miklós vezetésével egy projektet dolgoztak ki a diabeteses láb centrumok működtetésére vonatkozóan. Úgy tűnik, hogy ez a kezdeményezés egy, a diabeteses láb ellátásával kapcsolatos módszertani levél elkészültéhez, kedvező esetben a tervezett centrumok létrehozásához szükséges anyagi támogatáshoz vezethet.

  Az elmúlt évre visszatekintve emlékeznünk kell az év során elhunyt két kiváló kollégánkra, dr. Gyimesi Andrásra és dr. Kautzky Lászlóra, akik sok évtizeden át áldozatos munkájukkal segítették betegeiket.

  Az MDT megkeresést kapott az állami vezetéstől, hogy tegyen javaslatokat a cukorbetegek mindennapi életét megkönnyítő intézkedésekre, ezen belül elsősorban a felesleges, bürokratikus akadályok csökkentésére. Ennek jelentőségére utal, hogy a Diabetes Világnapon 2017. november 14-én Nyitrai Zsolt, stratégiai-társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott megemlítette napirend előtti parlamenti felszólalásában a kormány ez irányú kezdeményezését a civil szervezetek felé. Erős Antóniával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozójával és Füzesi Brigittával, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Egyesületének elnökével szorosan együttműködve több javaslatot tettünk, melyeket végül az egészségügyért felelős államtitkár elé terjesztettük. Ezek sorában szerepel a diabetológiai készítményekre vonatkozó javaslatok érvényességi idejének max. három évre történő meghosszabbítása, a felíró orvos egyéni mérlegelése alapján. Ily módon az adminisztráció jelentős csökkentése révén nagyobb figyelmet lehetne fordítani azokra a betegekre, akik esetében ez valóban indokolt, felesleges betegutakat (orvos-beteg találkozásokat és utazási költségeket) lehetne megtakarítani. A szakmai irányelvben szerepel a terápiás algoritmusban történő visszafelé lépés lehetősége, melyet a gyakorlatban is alkalmazunk. Ennek a finanszírozási irányelvbe történő átvételét mindenképpen szükségesnek tartottuk.

  Javasoltuk metformin intolerancia, ill. kontraindikáció fennállása esetén DPP-4 gátló TB támogatással történő felírásának lehetőségét. Számításaink szerint ennek éves költségvonzata 500 millió forint, mely a cukorbetegség ellátásának összköltségéhez viszonyítva nem tekinthető magasnak.

  Ugyancsak javasoltuk a távvizit TB finanszírozását, egyelőre kísérleti jelleggel, erre önként vállalkozó diabetológusok körében heti három órában. Ez természetesen csak hosszabb ideje ellenőrzés alatt álló, viszonylag kedvező anyagcserehelyzetű betegek esetében jön szóba. A diabetológiai szakellátás ellátás valóban a legalkalmasabbnak tűnik a távvizit alkalmazására. A gyakorlatban ez működik is, lelkes kollegáink végzik szabadidejükben. A technológiai hátteret a vércukorméréssel foglalkozó cégek már napjainkban is biztosítják. Az eredetileg lényegesen több javaslatból álló szűkített listán emellett a tesztcsíkok felírásának bővítését javasoltuk: napi egyszeri inzulinkezelésben részesülő, 2-es típusú cukorbeteg számára kéthavonta, inzulinkezelésben nem részesülő, de antidiabetikum kezelésben részesülő betegek számára három havonta egy doboz tesztcsík TB támogatással történő biztosítását. Az MDT megtette költségvonzatokkal alátámasztott javaslatait, kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

  Prof. dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza