Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A Magyar Diabetes Társaság új Alapszabályáról
  2008.07.22.MDTHírkategória: Általános
  A Társaság idén tihanyi tisztújító Közgyűlésén megtárgyalásra és elfogadásra került az MDT megújított Alapszabálya. A változtatásokra több ok miatt kellett sort kerítenünk.

  Az aktualitást – és a változtatások egy részének kötelező jellegét – az adta, hogy sor került a Társaság tevékenységének főügyészségi ellenőrzésére (a közhasznú szervezetek rendszeres ellenőrzésének keretén belül). A főügyészségi vizsgálat az MDT tevékenységében lényegi hibát nem tárt fel, de – főként az időközben bekövetkezett jogszabályi változások miatt – az Alapszabály és néhány egyéb dokumentációs tevékenység pontosítását, illetve megváltoztatását tartotta szükségesnek.

  A változtatások szükségességének másik oka pedig az volt, hogy bizonyos vonatkozásokban szükségesnek látszott a változtatás. Így például az elektronikus lehetőségeket célszerűnek látszott nevesíteni az Alapszabályban (honlap, a tagság honlapon történő tájékoztatása, a vezetőség e-mail-ben történő levelezése stb.).

  Az elmúlt évek gyakorlatában nem hozott pozitív változást a túl rövid elnöki ciklus (2, majd 3 év), és ez zavarossá tette a választás menetét is. (Csak „nyakatekert” megfogalmazással lehetett kivédeni azt a jogászi kifogást, hogy egy demokratikusan megválasztott testületnek nem lehet automatikusan tagja senki.) Ugyanígy kifogást emelt az ügyészség az „előző elnök”, „leendő elnök” funkciókkal szemben is, hiszen mindkettő azt jelentette, hogy a következő vezetőségnek ők automatikusan tagjai voltak. Ezt pontosítja a jelenlegi Alapszabály úgy, hogy elnökhelyetteseket nevesít, és csak akkor tekinthető a volt elnök az egyik elnökhelyettesnek, és csak akkor lesz a következő választás során elnök a másik elnökhelyettes, ha az aktuális vezetőségbe őket a Közgyűlés megválasztja vezetőségi tagnak. Ez így kétségtelenül jobban megfelel a demokratikus elveknek.

  A főügyészségi vizsgálat kifogásolta, hogy az elnökség és a vezetőség feladata nincs élesen elkülönülve, továbbá jelentős adminisztratív szabályokat írt elő, amennyiben az elnökség továbbra is definiált grémiuma marad a Társaságnak. A Közgyűlés úgy döntött, hogy az elnökség intézményét törli az Alapszabályból, az eddigi elnökségi feladatok (pl. vezetőségi ülés előkészítése) megoldhatónak látszanak „ad hoc” bizottságok létrehozásával, amelyre az Alapszabály lehetőséget ad.

  A korábbi Alapszabály szerint a vezetőség 6 tagjának kötelező megújulását írta elő. Az egri Kongresszuson ezt – hosszas vita után – azért szavazta így meg a Közgyűlés, hogy ne legyenek a vezetőségben „bérelt helyek”. Az elmúlt időszakban így valóban vezetőségi mandátumhoz jutott 4 évenként 6-6 új tag. Ugyanakkor az elmúlt három választás adatait elemezve az derült ki, hogy a „kiesett” vezetőségi tagok szinte minden alkalommal több szavazatot kaptak, mint az újonnan bekerültek. Az előkészítés során két változat került a tagság elé, vagy kevesebb kötelező megújítás (3 fő választásonként), vagy ezen passzus törlése. A szavazataival tagság többsége úgy foglalt állást, hogy jobban érvényesül a demokrácia, ha minden kötelező megkötöttség nélkül a szavazati sorrendben áll fel az új vezetőség.

  Az új, elfogadott Alapszabályt a Kapcsolódó dokumentumban közöljük, azzal a megjegyzéssel, hogy az a bírósági belejegyzést követően válik hatályossá. Az elkészítésben és a Közgyűlésben való közreműködését mindenkinek köszönöm ezúton is!

  Dr. Békefi Dezső

  az Alapszabály módosításának előkészítésével megbízott vezetőségi tag

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza