Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A diabetes mellitus (cukorbetegség) gyógyszerár-támogatása, EÜM összefoglaló a 2008. jan. 1-től hatályos szabályozásról
  2007.12.14. | MDT Web-szerkesztoseg | Hírkategória: Általános
  Az Egészségügyi Minisztérium 2007. dec. 13-án sajtóanyagot tett közzé a 2008. jan. 1-től hatályba lépő a diabetes mellitus (cukorbetegség) terápiájának támogatására kialakított koncepcióról.

  Az anyag - melyet a Kapcsolódó dokumentumok között teljes terjedelmében megtalál - áttekintést nyújt az új finanszírozási koncepció legfontosabb elemeiről.

  A közlemény szerint az új koncepció eredményeként a II-es típusú cukorbetegek zöme 2008. januártól alacsonyabb összeget fog a patikában fizetni, mint a korábbi időszakban tette, illetve elérhetővé válik számos beteg részére korai stádiumban az inzulin. A belgyógyász és diabetológus szakorvosok számára a változás leginkább új terápiás lehetőségek megjelenését fogja eredményezni azzal, hogy a finanszírozó részéről elvárásként jelenik meg az életmód-terápia hangsúlyozása, a költségtudatos készítményválasztás és kontrollvizsgálatok rendszeres elvégzése. A háziorvosok számára kedvező elmozdulást hoz majd, hogy az ajánlások első vonalában megjelenő hatóanyagok a korábbinál nagyobb támogatást kapnak, az áraik csökkennek, így betegeiknek kedvezőbb térítési díjak mellett rendelhetnek bizonyítottan hatásos készítményeket. A háziorvosokkal szemben ugyanakkor a korábbiaknál intenzívebben jelenik meg az az elvárás, hogy a bizonyos készítmények esetében előírt szakorvosi javaslat okán a szakmai ajánlásoknak megfelelő rendszerességgel küldjék el II típusú diabeteses betegeiket szakorvosi kontrollvizsgálatra, ahol esetleg mérlegelni lehet a 2008. január 1-jétől támogatásba kerülő korai inzulinterápia lehetőségét is.

  Az új szabályozással kapcsolatban hamarosan további információkat, szakmai véleményeket közlünk, illetve szívesen fogadjuk az Ön hozzászólását is a szerkesztoseg@diabet.hu e-mail címen!

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza