Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Részletek az ADA 2007. március - áprilisi hírleveléből
  2007.05.29. | ADA - American Diabetes Association | Hírkategória: Általános
  Megjelent az ADA (American Diabetes Association) hírlevél legújabb referálója, melyben hasznos információkat talál a diabetessel kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről, fejlesztésekről.

  Az ADA 2007. márciusi és áprilisi hírlevelének magyar nyelvű teljes összefoglalóját megtalálja a Kapcsolódó dokumentumban - szakemberként történő - bejelentkezést követően!


  Kivonat a tartalomból:

  Az emelkedett szelénium-szint emeli a cukorbetegség rizikóját
  A Diabetes Care-ben nemrégiben megjelent vizsgálat eredményei szerint, a kutatók várakozásával ellentétben, a magas szelénszint pozitív összefüggést mutat a diabetes kialakulásával. A vizsgálatot végző kutatók (Dr. Joachim Bleys és kollégái, John Hopkins University Bloomberg School of Public Health, Baltimore, USA) feltételezték, hogy az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező szelén magasabb vérszintje megelőzheti a diabetes kialakulását. Az eredmény azonban meglepte a kutatókat. A vizsgálat szerint a legmagasabb szelénszinttel rendelkezők 57%-kal gyakrabban szenvednek diabetesben, mint a legalacsonyabb szelénszinttel rendelkezők.

  A glargine-inzulin biztonságosnak tűnik cukorbetegséggel szövődött terhességben
  A glargine-inzulin használata cukorbetegek terhessége során nem emelte a magzati komplikációk kockázatát – derült ki egy nemrég közölt pilot tanulmányból. Korábbi vizsgálatok eredményeként felmerült, hogy a glargine-inzulin terhesség alatti használata esetleg kóros magzati növekedést vagy egyéb komplikációkat okozhat. A tanulmány során, melyben glargine-inzulint és NPH inzulint használó nők terhességét követték nyomon, nem találtak szignifikáns különbséget a babák mérete között, illetve az igazán nagy testsúlyú babák születésének aránya kisebb volt a glargine-inzulint használó nők között.

  A csípőtörés rizikója emelkedett diabetesben
  Kanadai kutatók szerint, idős embereknél a cukorbetegség emeli a csípőtáji törések kockázatát. Annak ellenére, hogy a 2-es típusú cukorbetegek csontsűrűsége magasabb egészséges társaiknál, a csípőtörések száma magasabb a diabetesesek között. Az ellentmondás a nagyobb BMD és a megnövekedett törési rizikó között egyelőre tisztázatlan.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza