Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Részletek az ADA augusztusi és szeptemberi hírleveléből
  2006.10.06.ADAHírkategória: Általános
  Rendszeres olvasóink minden bizonnyal már felfigyeltek legújabb szakmai szolgáltatásunkra, mely keretében igyekszünk folyamatosan referálni a jelentősebb szakmai Web-lapokon megjelenő hírekről, újdonságokról. E referátumok keretében rendszeresen összefoglaljuk az American Diabetes Association (ADA) havi szakmai hírlevelének tartalmát.

  Az ADA 2006. augusztusi és szeptemberi hírlevelének magyar nyelvű teljes összefoglalóját megtalálja a Kapcsolódó dokumentumban - szakemberként történő - bejelentkezést követően!


  Kivonat a tartalomból:

  Az alváshiány károsan befolyásolja a diabetes kontrollt


  A chicagói egyetem munkatársai 161 afroamerikai kettes típusú cukorbeteget vizsgáltak. Rámutattak, hogy az alvással eltöltött órák száma befolyásolja a HbA1c értékét. (A HbA1c a vércukorértékek utolsó 3 havi átlagát mutatja
  meg.) A HbA1c értékek emelkedése és a rosszabb alvásminőség, valamint csökkent alvásmennyiség között szignifikáns összefüggést találtak. A késői szövődménnyel rendelkező egyéneket vizsgálva az alvás minőségének romlása fontosabb tényező volt, mint az alvással eltöltött órák száma. A tudósok rávilágítottak, hogy a modern társadalomra jellemző hajszolt életmód okolható a napjainkban egyre gyorsabban terjedő diabétesz-járvány kialakulásáért.


  A korán jelentkező 2-es típusú cukorbetegség rosszabb

  Egy svéd kutatócsoport az 50 évnél fiatalabb emberek között kialakuló cukorbetegség következményeit vizsgálta. 1200 kettes típusú cukorbeteg életét követték 7 éven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy bár az első évben a HbA1c érték csökkent, az elkövetkező 7 évben azonban folyamatosan emelkedett. A betegség kialakulásakor 50 évnél fiatalabb emberekben az emelkedés meredekebbnek bizonyult, és az életkor szignifikáns kapcsolatot mutatott a romló értékekkel.


  Az új vérnyomáscsökkentő tabletták 1/3-dal mérséklik a diabetes rizikóját

  A 19000 embert vizsgáló tanulmány szerint az antihypertenzív szerek 33%-kal csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Összehasonlították a régóta alkalmazott hatóanyag kombinációt az új fejlesztésű hosszú hatástartamú kombinációval. A különbség magyarázatát az izmok vérellátásának és glukózfelhasználásának változásával magyarázták.


  Preventív gyógyszerterápia lecsökkentheti a cukorbetegség rizikóját

  2155 személyt vizsgálva kiderítették, hogy a metformin szedése megelőzi a kettes típusú cukorbetegség kialakulását csökkent glukóztoleranciával rendelkező betegekben. Emellett kiemelték az életmódváltozás és a pontos gyógyszerszedés jelentőségét.


  Pioglitazone csökkenti a második stroke rizikóját

  A kardiológusok világkongresszusán mutatták be egy új vizsgálat eredményét, mely szerint pioglitazone szedése közel felére csökkenti a második stroke kialakulásának kockázatát. Így újdonságként az antihypertenzív szerek, és a koleszterincsökkentés mellett felmerül az antidiabetikum alkalmazása stroke prevencióban.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza