Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Év eleji köszöntő 2014 - Boldog Új Évet Kívánunk!
  2014.01.01.MDT, Prof. Dr. Barkai LászlóHírkategória: Általános
  Tisztelt Kollégák! Kedves Munkatársak!

  Lezártuk az elmúlt esztendőt és kezdetét veszi egy újév. Mit is mondhatunk az előző évről és mit várhatunk a soron következőtől? Egy olyan nagy szervezet esetében, mint a Magyar Diabetes Társaság, természetesen pár szóval nem lehetséges jellemezni sem a történteket, sem a jövő évi kívánságokat. Mindazonáltal érdemes egy rövid számadást vetnünk a legfontosabb eredményeinkről és végig gondolnunk azt, hogy mire számíthatunk a közeljövőben.
  Prof. Dr. Barkai László
  Társaságunk szervezeti élete és működése vonatkozásában a legfontosabb körülmény, hogy az elmúlt év igazolta az új vezetés erőfeszítéseit, melyek gazdálkodásunk stabilizálására, támogatási rendszerünk és szerződéses partneri kapcsolataink átláthatóságára irányultak. Ennek eredményeként olyan erőforrásokat sikerült mozgósítanunk, melyek korábban nem látott mértékben segítik küldetésünk megvalósítását, a hazai diabetológia szakmai és tudományos eszközökkel történő szolgálatát. Az elmúlt év kiemelkedő eseménye volt a WHO Európai Régió delegációjának látogatása, melynek elsődleges célja a cukorbetegek hazai ellátásának áttekintése volt. Ennek kapcsán a nemzetközi szakmai hatóság képviselői megismerték tevékenységünket és elismeréssel nyilatkoztak arról a több évtizedes eredményeinkről, mely a betegellátás, gondozás, képzés, továbbképzés és kutatás területén meghatározzák a fejlődés irányvonalát és amelyben társaságunk jelentős szerepet játszik. Figyelemre méltó sikerként könyvelhetjük el azt, hogy az un. analóg inzulinok támogatási rendszere szakmai álláspontunk alapján módosult, mely eredményeként mind a betegszervezetek, mind az egyes betegek részéről közvetlenül is jóleső elismeréseket, köszönetnyilvánításokat kaptunk. Sikerült elérnünk, hogy az új szakképesítési rendelet keretében az MDT által kialakított diabetológus képesítés licenszképesítés formájában hivatalos elismerést kapjon. A közelmúltban megújítottuk az MDT szakmai ajánlását, megalkottuk és széles körben hozzá férhetővé tettük társaságunk beteg-edukációs anyagát és a tagsággal való közvetlen kapcsolattartás jegyében új kommunikációs csatornát (webcast) indítottunk. Elmondhatjuk tehát, hogy az elmúlt év is a szakmaiság és a szervezettség jegyében telt el, melynek eredményeként társaságunk az egyik legkiemelkedőbb reputációval rendelkező szervezet a hazai egészségügy területén. Köszönet illeti mindezért tagságunkat és vezetőségünket, hiszen mindez közös erőfeszítés eredményeként valósulhatott meg.

  Az elmúlt év is kifejezetten nehéz gazdasági környezetben telt el és ezt hatványozottan érezhettük az egészségügyi szférán belül is. Forrásaink nem bővültek, az egészségügyi finanszírozás továbbra sem támogatja megfelelően a prevenciót, az alapbetegség, az elő-állapotok és a szövődmények korai felismerését, nem ismeri el a betegoktatást és a krónikus betegellátásra, gondozásra fordított kiadások sem javultak. Mindeközben ismert, hogy a diabetesre fordított költségek szükségszerűen, folyamatosan és feltartóztathatatlanul növekednek. Továbbra is csak bizakodhatunk, hogy a pár évvel ezelőtt, a Nemzeti Diabetes Programunkban megfogalmazottak a szakmapolitikai támogatás eredményeként valamikor megvalósulnak. Sajnos a jövő évben sem prognosztizálhatunk más tendenciákat, lehetőségeink nem fognak javulni, ezért továbbra is saját magunknak kell szembenéznünk problémáinkkal. Az látható azonban, hogy azt az utat, melyet az elmúlt évben jártunk, folytatnunk kell. Szigorúan a szakmaiság, a tudományosság és a transzparencia talaján kell állnunk akkor, amikor a betegellátás érdekeiről van szó, amikor a döntéshozókkal és az ipari szereplőkkel tárgyalunk, amikor új diagnosztikus és terápiás eljárások vonatkozásában formáljuk meg véleményünket, vagy amikor a médiában megjelenő hírekre reagálunk. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha mi is folyamatosan fejlődünk, mind szakmailag, mind szervezetileg. Fel kell adnunk azokat az álláspontjainkat, melyeket túlhaladott az idő, meg kell őriznünk időtálló értékeinket és be kell vezetnünk az új elképzeléseket, eljárásokat. Ha így cselekszünk akár szakemberként, akár kutatóként vagy oktatóként, akkor eredményesek lehetünk a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági fejlemények ellenére is. A jövő évben kongresszust szervezünk, melynek helyszíne Szeged és ez az esemény lesz a hazai diabetológia legjelentősebb eseménye. A program kiválónak ígérkezik, a részt vevők és a kiállítók nagy létszámára számítunk és elismert nemzetközi szaktekintélyek fogadták el meghívásainkat, akik közül többen társaságunk díszvendégeként vesznek részt rendezvényünkön. Bízom abban, hogy tagtársaink is minél többen nyújtanak be eredeti munkákat és aktív résztvevőként járulnak hozzá kongresszusunk sikeréhez. A helyi szervezőknek köszönöm, hogy vállalták ezt a nehéz feladatot és lehetővé teszik, hogy méltó körülmények között találkozzunk 2014. áprilisában Szegeden.

  Kedves Tagtársaim!

  Az MDT elnökeként az óesztendő lezárásaként megköszönöm minden tagunknak azt a munkát, melyet a cukorbetegek ellátásáért, a diabetológia fejlődése érdekében kifejtett. Bízom abban, hogy a jövő esztendő sem lesz kevésbé sikeres és ebben minden tagtársunk, kollégánk és munkatársunk támogatására számíthatunk. A jövő esztendőre minden diabetológiával foglalkozó munkatársunk - és rajtuk keresztül betegeink számára - jó egészséget, sikerekben gazdag újesztendőt kívánok, melyben együtt munkálkodhatunk közös ügyeink előre vitelén, társaságunk eredményes működésén.

  Tisztelettel:
  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

Vissza