Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  S. O. S. Cukor! – Hiánypótló könyv a diabéteszről
  2013.11.21. | Oriold és Társai Kiadó Kft. | Hírkategória: Általános
  Egyedülálló kötet jelent meg betegeknek, hozzátartozóknak és orvosoknak a Magyar Diabetes Társaság ajánlásával.

  Az interjúkötet szakít a diabéteszről szóló könyvek rideg szakmaiságával: cukorbetegekkel készült, őszinte beszélgetésekkel tárja fel a betegség kapcsán felmerülő, tabunak számító témákat is. A problémákat elismert szakemberek kommentálják, így párhuzamosan ismerhetjük meg a cukorbetegséget az orvos és a beteg szemszögéből.
  Hogyan fogadja el betegségét és önmagát egy cukorbeteg? Miként kezeli a diagnózist követő ijedtséget, félelmet és haragot? Milyen hatással van a diabétesz a kapcsolataira, és hogyan viszonyulnak állapotához a családtagjai? Megkapja-e a maximális támogatást környezetétől és orvosától? Miben akadályozza a betegség, és hogyan sikerül megküzdenie a mindennapokban felmerülő problémákkal? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről című könyv, amely tizenkét interjút tartalmaz férfiakkal és nőkkel, fiatalokkal és idősebbekkel, akik mind kendőzetlenül vallanak örömeikről, szorongásaikról, nehézségeikről.

  Az interjúalanyok vallomásaiból feltárulnak a diabétesz okozta gyakorlati problémák, a cukorbetegség érzelmi kihívásai és a lehetséges megküzdési stratégiák. A beszélgetések számos problémakört érintenek: a munka, a gyermekvállalás, a terhesség kérdéseit, a diabétesz okozta napi problémákat, a sportolás, a diéta, az inzulinadagolás nehézségeit, valamint a cukorbetegség súlyos következményeit is. Az interjúk a szexualitás témakörét is körüljárják. „A szexualitás is az életminőség egyik meghatározó eleme, s mint ilyen egyre nagyobb figyelmet kell hogy kapjon az egészségügyi, ezen belül a diabetológiai ellátásban is." – fogalmaz a kötet közreműködője, Dr. Takács Éva Judit szexuális medicina szakember. Az interjúalanyok csalódásaikról és sikerélményeikről egyaránt őszintén vallanak. A beszélgetésekkel párhuzamosan elismert szakemberek – diabetológus, dietetikus, pszichológus, sportorvos és jogász – kommentárjai segítik az olvasót megérteni és feldolgozni az adott interjúban elhangzottakat; minden kommentár mellett piktogram jelzi, hogy épp melyik szakértő van a segítségünkre. A könyv személyes hangvétele és őszinte problémafeltárása segít hatékonyabbá tenni az orvos-beteg kapcsolatot; együttműködésre sarkallja nemcsak a beteget, hanem a kezelésében részt vevő egyéb partnereket is. Az így létrejövő bizalmi kapcsolat támogatja a beteget a diabétesszel való együttélésben – ezt a célt szolgálja a kötet kommunikációs segédlete is.

  Magyarország különösen veszélyeztetett a diabétesz szempontjából: mintegy 800 000-re tehető a cukorbetegek száma, s ebből körülbelül 200 000 beteget nem kezelnek. Egyes felmérések szerint a potenciális betegekkel együtt a cukorbetegség akár 2,5–3 millió embert is érinthet hazánkban. A diabétesz tehát olyan súlyos társadalmi problémát jelent, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Már gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni a tudatosság kialakítására illetve a megfelelő tájékoztatásra. „A betegoktatás a diabétesz menedzselésének egy sarkalatos pontja. Az oktatásnak diabéteszes gyermek esetében a szülőket, a családot, az óvónőket és a tanárokat is érintenie kell." – fejti ki a könyv hasábjain Dr. Körner Anna gyermekgyógyász, diabetológus.

  A Magyar Diabetes Társaság elnöke, Prof. Dr. Barkai László szerint „A könyv a hazai és nemzetközi irodalomban is egyedi, különleges felépítésű és olvasmányos mű, nemcsak a szakember, de a laikus számára is. Bizonyosan segíti a diabéteszes betegek és családtagjaik számára a betegséggel való együttélést, és javítja a mindennapok életminőségét, végső soron a sikeresebb anyagcsere vezetést.".

  A kötet mellé állt a Magyar Coaching-Pszichológiai Egyesület is, mely több alkalmas, ingyenes coaching programot indít a leggyorsabb, diabétesszel érintett jelentkezők számára. Bővebb tájékoztatás az egyesület honlapján található.

  Az S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről című könyv a legtöbb könyvesboltban és online könyváruházban megvásárolható.

  Megrendelés: http://hu.orioldbooks.com/2013/11/s-o-s-cukor.html

Vissza