Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Terhesség
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló az MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoportjának üléséről
  2013.04.11. | MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoport | Hírkategória: Terhesség
  A Magyar Diabetes Társaság Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoportjának soron következő ülésére 2013. március 28-án került sor Budapesten, a MH- Honvédkórház előadótermében. A rendezvény aktualitását a mindennapi diabétesz gondozás kapcsán felmerülő újabb kihívások és feladatok adták, melyet a „Generációs” diabetológiai gondozás és megelőzés cím is jelzett.

  A munkacsoport elnöke – dr. Baranyi Éva – megnyitójában hangsúlyozta, hogy az irodalmi adatok és az előrejelzések alapján a 21. század egyik legnagyobb kihívását az anyák és születendő gyermekeik hosszabb távon jelentkező túlsúlya és diabétesz rizikója jelenti, azaz a cukorbetegség fennállása esetén a kórállapot „újratermelődése”generációkon át várható! A gesztációs diabéteszes asszonyok után követése elengedhetetlen, hiszen bizonyított, hogy 8-10 évvel a szülést követően már több, mint 50%-nál kimutatható a szénhidrátháztartás valamilyen fokú zavara. Az anyatejjel történő –minél hosszabb ideig tartó- táplálás fontosságát az is jelzi, hogy a legújabb adatok szerint GDM szülés után a csecsemőjüket szoptató anyáknál a DM incidencia 32%-al, az IGT prevalencia 20%-al acsonyabb, mint a nem szoptatóknál! Az utóbbi évek megfigyelései alapján pozitív összefüggés mutatható ki az anya terhesség előtti és alatti túlsúlyának mértéke, az apa túlsúlyának mértéke valamint az anya terhesség alatti hiperglikémiájának súlyossága és a cukorbeteg anya gyermekének túlsúlya között. A csecsemőkori anyatejtáplálás időtartama és a gyermek elhízása között viszont negatív az összefüggés! Ezek a megfigyelések rámutatnak a prevenciós beavatkozások lehetőségére is.

  dr. Blatniczky László a téma interdiszciplináris megközelítésén túl a gyermekgyógyászok szerepét emelte ki, miután az 1-es típusú diabetes incidenciája az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedett, különösen 6 éves kor alatt. Előadásában kitért arra, hogy a diabéteszes apák jobban örökítenek, mint az anyák és a genetikai rizikón túl a környezeti tényezőknek is egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak. A prevenció eszközei szegényesek, de a korai tehéntej (-alapú tápszer) adása az érintett családokban nem ajánlott valamint hangsúlyozta, hogy a D vitamin adagolása egyrészt kiterjesztett ideig (3 éves korig), másrészt speciális korosztályokban (serdülés, terhesség) célzottan indokolt. Irodalmi adatok alapján az újonnan felfedezett diabeteses gyermekek és fiatalok 8-45%-a 2-es típusú diabeteses, ezért családi halmozódás (MODY), az anyai gesztációs diabetes, obesitas, acanthosis nigricans, polycystás ovarium szindróma (PCOS) vagy alacsony születési súly esetén gondolni kell a 2-es típusú dibéteszre gyermekkorban is!

  dr. Földesi Irén belgyógyászati esetek ismertetésével mutatott rá a sokszor évtizedekig is felfedezetlenül- és kezeletlenül- hagyott diabéteszre, miközben a betegek rendszeres (házi- és szakorvosi) ellenőrzés alatt álltak. A manapság egyre divatosabbá váló szűrések mellett a meglévő, laborleleteken egyértelműen „kiabáló”- bár tünetet még nem okozó – cukorbetegséget valamennyi egészségügyi szakembernek észre kell vennie, hogy mielőbb megfelelő szakellátásban részesüljön a beteg (és családja).
  dr. Varga Richárd és dr. Petró Gizella érdekes esetei rávilágítottak arra, hogy a diabétesz és terhesség témakörben mindig volt, van és lesz olyan történet,
  amely mindannyiunk számára tanúságos és elgondolkodtató.

  Az előadásokat követően dr Baranyi Éva megtartotta elnöki beszámolóját a Munkacsoport teljes tevékenységéről annak megalakulásától napjainkig (2008-2013). Összefoglalójában felsorolta a Munkacsoport üléseinek témáit időrendi sorrenben, 1-1 előadást külön kiemelve. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Munkacsoportnak 83 tagja van, valamint hogy 2010-ben történt meg a Diabetológiai Szakellátóhelyek „speciális, terhességi” „A”, illetve „B” típusú akkreditációja .

  Ezután került sor a vezetőségválasztásra, melynek eredménye alapján az új vezetőség tagjai: dr. Baranyi Éva, dr. Békefi Dezső, dr. Csákány M. György, dr. Földesi Irén, dr. Kerényi Zsuzsa, dr. Turi Zsuzsa és dr. Wudi Krisztina.

  A rendezvényt a 77 Elektronika Kft. támogatta.

Vissza