Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az Európai Diabetes Alapítvány (European Foundation for the Study of Diabetes) 'New Horizons' kutatás-támogatási programja a Közép-Kelet-Európai országok részére
  2011.11.17. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Soltész Gyula | Hírkategória: Általános
  Az Európai Diabetes Társaság (European Association for the Study of Diabetes, EASD) 1999-ben hozta létre alapítványát (European Foundation for the Study of Diabetes) az európai diabetes kutatások támogatására. Az Alapítvány megalakulása óta több mint 75 millió Eurót adományozott különböző diabetes kutatási projektek támogatására.
  Az EFSD az EASD irányítása alatt áll, a pályázatok támogatásáról egy nyolctagú, nemzetközi, független diabetológusokból álló kuratórium dönt.

  2009-ben az Alapítvány New Horizons Initiative névvel egy új pályázati rendszert indított az európai régiók közötti kutatási együttműködés serkentése céljából. A program, amelynek vezetésére, a 2011-2014-es periódusra megbízást kaptam, minden évben kutatási pályázatot ír ki, amelyre kizárólag a Közép- és Kelet-Európai ország kutatói jelentkezhetnek egy nyugat-európai együttműködő partner részvételével. Bármilyen diabetológiai témájú pályázat benyújtható, akár kísérletes/laboratóriumi, akár klinikai vizsgálatról van szó. Egy-egy pályázattal elnyerhető támogatási összeg 100.000 euró, de ennél több is lehet, különösen a klinikai témájú pályázatoknál. A támogatás legalább 80%-át a pályázó Közép- és Kelet-Európai kutató illetve kutatócsoport kapja.

  A 2009-2011 években 13 pályázat nyert el támogatást. Az idei támogatottak között (300.000 Euro) van Firneisz Gábor, és munkatársai is (Semmelweis Egyetem II. sz Belklinika, Somogyi Anikó professzor munkacsoportja) „Phenotypic and genotypic characterization of individuals born from gestational diabetes mellitus pregnancies” című pályázatával. Partner: Alexandra Kautzky-Willer, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója.

  Az Alapítvány pályázati felhívásai a Diabetologia folyóiratban és az Alapítvány honlapján (www.EuropeanDiabetesFoundation.org) olvashatók. A legközelebbi pályázati felhívás 2011. októberében jelent meg, és a benyújtási határidő 2012. január 15.

  Dr. Soltész Gyula
  Az EASD/EFSD New Horizons programjának vezetője

Vissza