Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Átadták a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján a Dél-Magyarországi Neuropathia Centrumot
  2011.05.23. | MDT Webszerkesztőség | Hírkategória: Általános
  A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, amely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene - sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amelyre eddig elsősorban a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján tizenkét éve működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központban volt lehetőség. Mostantól a Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája is várja a betegeket a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére.

  A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. A klinika világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a neuropathiával kapcsolatban. Talán éppen ennek köszönhetően vált mára túlterheltté, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.

  A Wörwag Pharma az elmúlt 12 év során korszerű eszközök adományozásával, a labor működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához és a betegek gyógyításához. A cég támogatásával juthattak hozzá például a háziorvosok egy neuropathia diagnosztikai készlethez, melynek használatát a Wörwag Pharma által szervezett továbbképzéseken sajátíthatták el.

  A területen végzett tevékenységét a vállalat a jövőben is hasonló elhivatottsággal kívánja folytatni.

  A Dél-Magyarországi Neuropathia Központ
  A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására alkalmas centrum Csongrád megye mellett ellátja Dél-Magyarország, elsősorban Békés és Bács-Kiskun megye lakosságát, így további, közel másfélmillió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére.

  A szegedi centrum, dr. Lengyel Csaba és dr. Várkonyi Tamás vezetésével, keddi és szerdai napokon, 14.00 és 16.00 óra között, a Szegedi Tudományegyetem I. Belgyógyászati Klinikáján (6720, Szeged, Korányi fasor 8.) fogadja a betegeket.
  A vizsgálatra jelentkezés előjegyzés alapján, a 06-62/544-999-es telefonszámon történik.
  A kórház szakmai támogatása mellett a Neuropathia Centrum megnyitását a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel: egy Pedobarograph-rendszer átadásával és diagnosztikai csomaggal támogatja, mindösszesen 7 millió forint értékben. A Wörwag Pharma a fogyóeszközök pótlását folyamatosan biztosítja a centrum számára.

  Miért fontos a szűrés?
  A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.

  A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.

  Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

  A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Vissza