Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Belügyminisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye
  2024.01.11.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános

  Elkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása

  Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Az 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel érintettek élethelyzetének könnyebbé tétele rendkívül fontos, ezért Magyarország Kormánya megkezdte a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozását. A diabéteszesek érdekét képviselő hasonló stratégiára mindeddig nem volt példa hazánkban.

  Az elmúlt években Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordított a diabétesszel élők helyzetének javítására, és több cukorbetegséggel foglalkozó szervezettel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a cukorbetegek mindennapjait, életvitelét könnyebbé tegye. Az együttműködés során elért közös eredmények közt említhető a hozzáférés javulása a diabéteszes betegek által használt gyógyászati segédeszközökhöz, a közétkeztetés megreformálása, speciális felügyelet biztosítása a nevelési-oktatási intézményekben, a cukorbeteg-szervezeteknek folyamatosan biztosított támogatások, az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek adókedvezménye, a cukor­beteg gyermekek után járó emelt összegű családi pótlék, és a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatása is.

  Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár tájékoztatása alapján a készülő stratégia fő pontjai olyan igényekre reagálnak, mint például a szakorvosi javaslatok határidejének meghosszabbítása bizonyos nem inzulin típusú antidiabetikumok felírhatósága esetén, valamint a támogatással elérhető tesztcsíkok számának emelése. Emellett számos, további egyeztetést igénylő javaslat érkezett az oktatás, az edukáció, a megelőzés és a mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére. Azon dolgoznak, hogy a stratégia az egyeztetéseket követően elkészüljön és a kormány elé kerülhessen.

  Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szerint Magyarország Kormánya szövetségesként tekint a cukorbeteg-szervezetekre, ezért kezdték el kidolgozni a Nemzeti Diabétesz Stratégiát annak érdekében, hogy további kedvező intézkedésekkel segítsék a cukorbetegséggel élőket. A munka során több diabétesszel foglalkozó civil és szakmai szervezet véleményét is kikérték. A javaslatok beérkezését követően megkezdődött a stratégia kialakítása, amely egy hosszabb folyamat, és várhatóan további szervezetek is csatlakoznak majd a közös szakmai munkához, tehát folyamatos a kétoldalú párbeszéd a kormányzat és a szervezetek között.

  Dr. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte a stratégia kidolgozásának fontosságát, hiszen az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel élők egyre nagyobb figyelmet érdemelnek. A betegség minden korosztályt érinthet, ezért rendkívül fontos, hogy olyan stratégia készüljön, amely a felnőttek mellett a gyermekeknek, a fiataloknak és a kismamáknak is segítséget nyújthat, valamint az eddigi és a jövőbeni intézkedésekkel megkönnyítheti mindennapjaikat.

  A stratégia kidolgozásához a kezdetektől segítséget nyújt a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Diabetes Társaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, a Civilút Alapítvány, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, az Országos Kórházi Főigazgatóság, Dr. Körner Anna diabetológus, valamint Dr. Tóth-Heyn Péter főorvos. A stratégia kialakításához további szervezetek és szakemberek véleményét is kikérik majd.

   

Vissza