Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  ÚJ SZAKMAI IRÁNYELV - Megjelent az EMMI szakmai irányelve a felnőttkori idült vesebetegség diagnózisáról és kezeléséről
  2021.10.25. | MDT web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: Általános

  A napokban jelent meg az Egészségügyi Közlöny hasábjain (LXXI. évf. 18. szám [2021. okt. 19.], 1761-1826. old.) a felnőttkori idült vesebetegség diagnózisáról és kezeléséről szóló szakmai irányelv. Jelentőségét a naprakész szakmai összegzésen túlmenően az is adja, hogy ebben a témakörben korábban hazai irányelv még nem készült. A 65 oldal terjedelmű irányelv 190 ajánlást fogalmaz meg, a megállapításokat 223 irodalmi hivatkozás támasztja alá. A megírás kezdeményezése és összefogása a Szakmai Kollégium Nefrológiai és Dialízis tagozatára hárult (elnök: Prof. Dr. Wittmann István). Az elnök munkáját fejlesztő munkacsoport (15 fő belgyógyász, nefrológus, 1 fő gyermekgyógyász, nefrológus szakember) segítette. Az elkészült kéziratot 7 szakmai kollégiumi tagozat (köztük a Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabetes és Anyagcsere-betegségek tagozat) véleményezte, az irányelv létrejöttében tanácskozási joggal részt vett a MANET (Magyar Nefrológiai Társaság) is. Az ajánlásoknál minden esetben megtalálható a vonatkozó bizonyítékok szintje és az ajánlások rangsorolása (A, B, C, D) is.

  A szakmai irányelv az idült vesebetegség (CKD: chronic kidney disease) alábbi területeivel foglalkozik: epidemiológiai adatok, a CKD osztályozása, a kórisme megállapítása (GFR, albuminuria, proteinuria, képalkotó vizsgálatok), a társuló kardiovaszkuláris kockázat jelentősége. A szakmai irányelvben külön fejezet tárgyalja a CKD és hypertonia, a CKD és diabetes összefüggéseit, megtalálhatók a krónikus tubulointerstitialis betegségek és a polycystás vesebetegség esetén javasolt ajánlások is. A szakmai irányelv részletesen taglalja a dialízis indikációját, kivitelezését, ill. a vörösvérsejt-képzés és csontanyagcsere zavara esetén követendő eljárásokat. Segíti a tájékozódást, hogy külön rész összegzi a háziorvosi teendőket. A szakmai irányelv végén tömör összefoglalás olvasható a CKD szűréséről, diagnózisáról, kezeléséről, követéséről és szövődményeiről.

  A diabetológus kollégák figyelmét elsősorban a CKD és a diabetes összefüggései részre szeretnénk felhívni (ajánlás53 – ajánlás64), ahol a terápiás lehetőségek között hangsúlyosan jelenik meg az SGLT2-gátlók és a GLP1-receptoragonisták alkalmazásának jelentősége.  

  A szakmai irányelv elérhető a MANET honlapján, szaklapban történő, teljes terjedelmű megjelenése szervezés alatt áll. Tervek szerint a CKD és diabetes összefüggéseit taglaló rész a Diabetologia Hungarica hasábjain napvilágot fog látni.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza