Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

DIABETOLOGIA HUNGARICA ON-LINE

  • HUN
  • ENG

A diabeteses osteopathia elméleti alapjai és klinikai vonatkozásai Theoretical background and clinical implications of diabetic osteopathy

Mácsai Emília dr., Berger Andrásné, Huszti Rita, Bencsik Nóra dr., Mihály Éva dr.

Diabetologia Hungarica 2022. 1. szám

https://doi.org/10.24121/dh.2022.2

A diabeteses osteopathia a cukorbetegség egy kevésbé ismert szövődménye, amelyet a szekunder osteoporosisok közé sorolunk. Népegészségügyi jelentőségét a fokozott csonttörési kockázat és az ebből eredő életminőség-romlás és mortalitás- fokozódás adja. A csontok mikroszerkezete diabetesben megváltozik, ennek súlyossága a diabetes típusától és a glikémiás kontroll minőségétől is függ. A csontokban futó erek és idegrostok ezen folyamatok szabályozásában kulcsszerepet játszanak. A diabeteses láb kialakulása és a szájüregi csontátépülés megváltozása is kapcsolatos az osteopathiával. A csontokban termelődő oszteokinek – az egész szervezetet érintő, komplex hatásaik útján – befolyásolják a kardiovaszkuláris betegségek és a szénhidrátanyagcsere-változások kialakulását. A szerzők részletezik a diabetológiai terápiában használatos egyes készítmények csontanyagcserére gyakorolt hatását, végül ismertetik a diabeteses osteopathia kezelésével kapcsolatos eddigi eredményeket.
Diabetic osteopathy is a barely known complication of diabetes, which is classified as a subgroup of secondary osteoporosis. Public health significance is given by the increased risk of fractures and the consequent deterioration in the quality of life. The microstructure of bones changes in diabetes, which also depends on the type of diabetes and the quality of glycemic control. The blood vessels and nerve fibers running into bones play a key role in regulating these processes. The development of diabetic foot and changes in oral jawbone remodeling are also associated with osteopathy. Osteokines produced in bone can influence the development of cardiovascular diseases and changes in carbohydrate metabolism through their complex effects on the whole body. Authors also describe in details the effects of some preparations used in diabetic therapy on bone metabolism, and finally the current results in the treatment of diabetic osteopathy.