Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

DIABETOLOGIA HUNGARICA ON-LINE

  • HUN
  • ENG

Diabetes és COVID-19 - A Magyar Diabetes Társaság tevékenységének bemutatása a pandémia ideje alatt Diabetes and COVID-19. Demonstration the activity of the Hungarian Diabetes Association during the pandemic

Rosta László dr., Mező Tibor dr., Kempler Péter dr.

Diabetologia Hungarica 2022. 1. szám

https://doi.org/10.24121/dh.2022.1

A diabetes COVID-19-fertőzésben a rossz prognózis és a halálozás jelentős rizikófaktora. A nem megfelelő glikémiás kontroll, a nagy vércukor-variabilitás és a társbetegségek bizonyítottan további független rizikótényezőknek tekinthetők a klinikai gyakorlatban. Éppen ezért a vércukorszint és a diabeteshez kapcsolódó társbetegségek fokozott kontrollja kiemeleten fontos a szövődmények elkerülése céljából. Az internet gyors fejlődésével párhuzamosan már a pandémia előtt is elkezdődött a diabetesgondozás fokozatos átalakulása. A járványhelyzet azonban új helyzetet elé állította a cukorbetegeket és az egészségügyi ellátókat egyaránt, megnyitva a lehetőséget a digitális alapú ellátás fejlődésének irányába. A pandémia ideje alatt a Magyar Diabetes Társaság számos formában nyújtott támogatást a cukorbetegek telemedicinaalapú gondozásához.
Diabetes should be considered as a risk factor for poor prognosis among patients with COVID-19 infection. Poor baseline glucose control, high glycaemic variability, and concurrent comorbidities are independent risk factors in this clinical condition. This way, careful glycaemic control and management of diabetes-related comorbidities remains essential for avoiding further complications. The management of patients with diabetes has gradually changed even before the pandemic with the rapid development of internet-based technologies. The pandemic has also presented people with diabetes and their health-care teams with an opportunity to innovate and transition towards increasingly digitalised diabetes care. The Hungarian Diabetes Association supported in different ways the use of telemedicine management for patients with diabetes.