Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

XXIX. Gyermekdiabetes Tudományos Ülés
Debrecen, 2012. november 16-17.
Helyszín: Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK), www.btk.unideb.hu

VÉGLEGES PROGRAM>>
Meghívó >>
Jelentkezési lap >>
Absztrakt beküldési segédlet >>

KÖSZÖNTŐ

Tisztelt Kollégák!

Szeretettel várjuk Önöket a Debrecenben, 2012. november 16-17. között megrendezésre kerülő Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának XXIX. Tudományos Ülésére. A megtiszteltetést, hogy 2012-ben Debrecen adhat otthont ennek a rangos eseménynek csak tovább fokozza, hogy városunk idén ünnepli a jogelőd Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem megalapításának 100. évfordulóját, melynek centenárium évi programsorozatát februárban az Egyetem Főépülete timpanonján elhelyezett címer leleplezés nyitotta meg.

Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, lakóinak száma az oktatási időszakban csaknem 200.000 fővel gyarapodik. Neve már a 13. századtól ismert, 1361-ben mezővárosi majd később, 1693-ban szabad királyi városi rangot kapott. Mindig ismerték híres vásárairól és református iskolájáról. Ez utóbbi európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelmünk során két alkalommal (1848-49 és 1944) az Országgyűlés színhelye volt, aminek emlékeit a Református kollégiumban láthatjuk. Bár az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, és a második világháborúban is jelentős károkat szenvedett, mint a Főnix, hamvadó porából mindig újraéled. Ebben jelentős szerepet játszanak azon híres emberek, akik városunkban születettek és alkottak, és akikre büszkék voltunk, vagyunk és leszünk.

Az orvosi kar építkezése a tudományegyetem karai közül elsőként, 1914-ben kezdődött meg, de az I. világháború kitörése gátolta a kezdeti nagy lendületet. Felavatására 1918. október 23-án került sor, bár ekkor még csak az ún. felvételi épület volt kész. A klinikák átadása 1923-ban kezdődött el és 1927-ig tartott. Az akkori új komplexum - felépülése után - Európa egyik legszebb klinikája lett. Az orvosképzés az Orvosi Karon sokévi előkészítő munka után - amiben Kenézy Gyula fáradhatatlanul vett részt - 1921. november 4-én indult meg Egyetemünkön, és azóta a külföldi hallgatók oktatásával és az Egészségügyi Főiskola hallgatóinak képzésével kiegészülve töretlenül folyik.

A kongresszus Szervező Bizottsága csakúgy, mint az előző években, szeretne a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtani a gyermekkori diabetes spektrumáról, különösen annak fényében, hogy a gyermekkori diabetes prevalenciája folyamatosan növekszik, amire a Gyermekdiabetes regiszter is rámutat. Az idei kongresszuson szeretnénk egy kicsit kitekinteni a társszakmák munkájára, és a szakdolgozók gyakorlati tapasztalatainak előtérbe helyezésével igyekszünk rávilágítani a team munka fontosságára. Mindezt csak akkor érhetjük el, ha kollégáink - a diabetes munkacsoportok tagjai -munkájukkal, előadásaikkal, interaktív jelenlétükkel megtisztelnek bennünket.

Ennek reményében hívunk és várunk minden Résztvevőt szeretettel Debrecenben, 2012 adventjének előestéjén!

Dr. Felszeghy Enikő
A Szervező Bizottság elnöke