Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A szem egészsége

A cukorbetegek közül sokan jól látnak és nincs különösebb gond a szemükkel. A cukorbetegség ugyanakkor növeli bizonyos szemproblémák kockázatát, melyek némelyike akár látásvesztéshez is vezethet.


Néhány egyszerű lépéssel elkerülhetőek ezek a problémák.


Az egészséges táplálkozáson és a rendszeres testmozgáson kívül az alábbiakra figyeljen:

 • Tartsa a vércukorszintjét, a vérnyomását és a koleszterinszintjét a normális értéktartományban!
 • Ellenőriztesse a szemét legalább évente egyszer szemészorvossal, különös tekintettel a cukorbetegséggel esetleg összefüggő szemproblémák tüneteire!
 • Mindig menjen el a gondozását végző
  orvossal megbeszélt rendszeres ellenőrző vizsgálatokra!
 • Ne dohányozzon! Ha dohányzik, minél hamarabb szokjon le!

A diabéteszhez kapcsolódó szembetegségek

A szembetegségek három fő típusa köthető a cukorbetegséghez.

Retinopátia

A cukorbetegség következtében a retina, azaz a látóideghártya erei károsodhatnak, ami látásvesztéshez vezethet. Korai stádiumban ennek az állapotnak nincsenek tünetei.

A betegség előrehaladtával az erek olyan mértékben károsodhatnak, hogy végül elzáródnak. Ennek hatására a retinában új erek képződnek. Ezek azonban gyengék, és megrepedve vér szivárog belőlük az üvegtestbe, ami gátolja a látást. A retinopátia hegesedéssel is járhat, ekkor a heg a látóideghártyát elmozdíthatja a helyéről. Ezt nevezik retinaleválásnak.
Lézeres kezeléssel (fotokoaguláció) megelőzhetők a diabéteszes retinopátia által okozott további változások. Ettől azonban a látása nem javul meg. Ezért fontos, hogy a retina változásait korán észrevegyék.

Glaukóma

Glaukóma (zöldhályog) akkor alakul ki, ha a szemnyomás fokozódik. Ennek hatására összenyomódnak azok az erek, amelyek vért szállítanak a retinához és a látóideghez. Ha a retina és a látóideg károsodik, megszűnhet a látás. Fontos, hogy szemét rendszeresen ellenőriztesse, különösen, ha a családi kórtörténetben szerepel retinopátia, vagy ön vesebeteg (nefropátia) illetve magas a vérnyomása. Ha a glaukomat nem diagnosztizálják időben, vaksághoz vezethet.

Szürkehályog

Szürkehályog esetén az átlátszó szemlencse elhomályosodik. Ez előfordulhat akkor is, ha egy bizonyos időn át magas volt a vércukorszintje. A homályos részen nem jut át a fény, ez csökkenti a látást, ami vaksághoz vezethet. A szemben végbemenő változások lassan történnek, ezért nem feltétlenül tudjuk megmondani, hogy a cukorbetegség károsította-e a szemét. Nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer megvizsgálják a szemét, mert a szemproblémák korai tünetei csak így fedezhetők fel.

A diabéteszes retinopátia

Kockázati tényezők

Tudnia kell, hogy a cukorbetegség a vakság fő oka. Minél hosszabb ideje cukorbeteg, annál nagyobb a veszélye a retinopátia kialakulásának. Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved, a retinopátia már azelőtt kialakul­hat, hogy diagnosztizálták volna a cukorbetegséget. A retinopátia korai jeleinek észlelése még nem jelenti azt, hogy ez a látására is hatással lesz. Kezeléssel megóvhatja a szemét attól, hogy károsodjon.


A magas vérnyomás, a vesebetegség és a családi kórtörténetben szereplő retinopátia egyaránt kockázati tényezők.

Tünetek

A retinopátia észlelésével kapcsolatban az egyik nagy probléma, hogy eleinte nagyon kevés tünetet mutat.


Forduljon szemészhez, ha:

 • homályos vagy kettős látása van!
 • nem jól látja a jelzőlámpákat,
 • nehézséget okoz Önnek az olvasás!
 • fájdalmat érez az egyik vagy mindkét szemében!
 • szokatlanul rosszul lát félhomályban!
 • a szeme bevörösödik és ez nem múlik el!
 • nyomást érez a szemében vagy lebegő foltokat lát!
 • az egyenes vonalak hullámosnak látszanak!
 • nem látja a képek széleit!

A retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia progresszív állapot, korai kezelése azonban segít megelőzni, lassítani vagy csökkenteni a látásvesztést. Kezelésként az alábbiak lehetségesek:

 • Műtét: Ha a retinája nem károsodott súlyosan, akkor az üvegtest műtéti eltávolítása javíthat a látásán.
 • Lézeres kezelés: A szemész szakorvos a súlyos szemkárosodást lézeres kezeléssel (fotokoaguláció) kezeli. Ennek során egy erős lézersugarat összpontosítanak a károsodott erekre. A lézeres kezelés azonban nem javítja a látását, és a későbbiekben is károsodhat a szeme.
 • Szoros vércukorszint-kontroll: A magas vércukorszint csökkentése fontos a retinopátia kezelése szempontjából. Ha a normálishoz közeli értéken tudja tartani a vércukorszintjét, akkor csökkenti a retinopátia romlását. Ennek eléréséhez a gondozását végző orvos megváltoztathatja a gyógyszeres kezelést.
 • Rendszeres szemvizsgálat: Ha már kezelték diabéteszes retinopátiával, gyakrabban kell szemészeti ellenőrzésre járnia.

Együttélés a diabéteszes retinopátiával

Ha a retinopátia miatt már nem lát elég jól, akkor néhány változást kell véghezvinnie az életében, hogy megmaradt látását minél jobban tudja használni.


Keressen fel egy olyan szakembert, akinek szakterülete a látásvesztés! Ne felejtse el megkérdezni tőle, hogy milyen szol­gáltatás jár a törvények alapján a gyengénlátóknak!


Látásromlás esetén is kezelnie kell cukorbetegségét. Ehhez látást segítő segédeszközök, nagyítók, “beszélő” vagy nagy kijelzős vércukormérők állnak rendelkezésére. A cukor­betegséggel kapcsolatos napi teendők egyszerű szervezési és címkézési módszerekkel megoldhatóak. Például használjon domború címkéket vagy jelölőeszközöket a gyógy­szerek és a különböző felszerelések beazonosításához.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Neuwirth Gyula

A kiadványt átdolgozta: Dr. Petró Gizella

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138