Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Terhességi cukorbetegség

Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli, fő feladata a vércukorszint szabályozása. A terhesség alatt csökken a szövetek inzulinérzékenysége, ami a hasnyálmirigyet a szokásosnál erősebb munkára készteti. A nők 7-8%-ának szervezete a terhesség alatt nem képes megfelelni ennek a fokozott igénynek, emiatt megnő a vércukorszintjük. Ezt az anyagcserezavart nevezzük gesztációs diabétesznek, azaz terhességi cukorbetegségnek, ami jellemzően a második vagy a harmadik terhességi időszakban (trimeszterben) jelentkezik. Az állapotra jellemző, hogy a gyermek születése után általában rendeződik.

Ki számít veszélyeztetettnek a terhességi cukorbetegség szempontjából?

Tulajdonképpen bármelyik terhes nőnél kialakulhat, de nagyobb kockázatúak ebből a szempontból a 25 évesnél idősebbek, a túlsúlyos nők, és azok, akiknek a családi kórtörténetükben szerepel a cukorbetegség. Ha megelőző terhessége során már kialakult Önnél, akkor valószínűleg a többi terhessége alatt is számítania kell a cukoranyagcsere zavarára.

Hogyan ismerhető fel a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ezért van szükség a terhes nők szűrésére, ami első lépésben éhgyomri laboratóriumi vércukorvizsgálatot jelent. Ha Önnek korábban még nem volt terhességi cukorbetegsége és nem állnak fenn kockázati tényezők sem, akkor orvosa a terhesség 24. – 28. hete között végezteti el a terheléses vizsgálatot (orális glükóztolerancia teszt, OGTT*). Ha Önnek korábban már volt terhességi cukorbetegsége, akkor a terhesség elején el kell végezni a tesztet. Ha a korai szűrés eredménye negatív, az újbóli vizsgálatra a 24.-28. hét között kerül sor.

Vizsgálat

Az OGTT vizsgálat során éhgyomri vérvételt követően kell meginni egy 75 gramm glukózt tartalmazó cukoroldatot, majd két órával később ismét vércukormérés történik. Az éhgyomri és a két rás érték megmutatja, fennáll-e terhességi cukorbetegség. Ha igen, azonnali kezelésre van szüksége.

Hogyan hat a kisbabára a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel stb. gyermekét. Terhességi cukorbetegségben az anya magas vércukorszintje átjut a babába is, és a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott magzati termelése miatt az újszülött a szokásosnál nagyobb lesz. A nagyobb magzati testméretek nem csak a vajúdás, a szülőcsatornába beilleszkedés nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak. Ezért gondos orvosi mérlegelés alapján olykor szükség lehet császármetszésre. A nagysúlyú magzat azonban nem jelenti azt, hogy gyermeke cukorbetegen fog megszületni.
Szülés közben az Önt gondozó egészségügyi személyzet szoros megfigyelés alatt fogja tartani a vércukorszintjét. Előfordulhat, hogy vajúdás közben intravénás inzulin-infúziós oldatra lesz szüksége.

Alacsony vércukorszint

Ha a terhessége alatt magas volt a vércukorszintje, akkor kisbabája szervezete hozzászokott ahhoz, hogy több inzulint termeljen, mert csak így tudott alkalmazkodni. Az extra mennyiségű inzulin a születése utáni első 24 órában túl alacsony vércukorszinteket (hipoglikémiát) okozhat. Az újszülött vércukorszintjét ezért a születése után több órán át többször is megmérik.

Sárgaság

Néhány újszülöttnél enyhén sárga bőrszín vagy sárgaság jelentkezik. Ez a szervezetben található bilirubin nevű anyag felhalmozódásának köszönhető. Általában gyakrabban fordul elő cukorbeteg édesanyák gyermekeinél. Többnyire nem súlyos és magától rendeződik. Máskor speciális típusú fénykezelésre van szükség, mely segít a kisbabának a feleslegben jelen lévő, felhalmozódott bilirubin lebontásában.

Hogyan hat Önre a terhességi cukorbetegség?

Fertőzések fokozott kockázata

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb lehet a fertőzések kockázata. Leggyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések. Orvosa vizeletvizsgálatot végeztet, hogy az esetleges húgyuti gyulladás kiderüljön, majd kezelni tudják.

Toxémia

Néhány nőnél kialakul a toxémiának nevezett nagyon súlyos szövődmény. Tünetei a magas vérnyomás, az ödémásodás (lábdagadás, arc és szemkörüli vizenyő) és az, hogy a vizelet fehérjét tartalmaz. Mivel a toxémia káros az édesanya és a kisbaba egészségére is, gyors kezelésre van szükség. Lehet, hogy kórházi kezelésre lesz szüksége, vagy ágyban kell maradnia egy ideig. A toxémia a szülés után általában megszűnik.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A kezelés célja a normálisat megközelítő vércukorszint biztosítása, a magzati és az anyai kockázat csökkentése céljából. Ennek érdekében Ön sokat tehet.

Működjön együtt az Ön gondozását végző egészségügyi személyzettel

Ha a terhességi cukorbetegség felismerése előtt háziorvosa vagy nőgyógyásza látta el a gondozását, most speciális szakemberek segítsége is szükséges lesz. Helyes, ha orvosa mielőbb cukorbeteg gondozóba irányítja, ahol a terhességi cukorbetegségben jártas szakemberek lesznek segítségére, mint például:

 • Diabetológus szakorvos (a cukorbetegség szakértő orvosa)
 • Képesítéssel rendelkező diabetológiai szakápoló
 • Dietetikus
 • Perinatológus (a magas kockázatú terhességek szakértő orvosa)

Az Önt gondozó egészségügyi személyzet segítséget nyújt Önnek a vércukorszintje kontrollálásában, az egészséges étkezéssel és a testmozgással kapcsolatban. Ha vércukorszintje emelkedett marad, előfordulhat, hogy átállítják inzulinra.

Mérje meg a vércukorszintjét

Ha terhességi cukorbetegsége van, nagyon fontos, hogy gyakran mérje meg a vércukorszintjét! A vércukorszint célértéke terhességi cukorbetegségben ugyanaz, mint normál terhesség alatt. E célok elérése a terhesség alatt csökkenti a magzati és az anyai kockázatot. Kérdezze meg kezelőorvosától, és jegyezze fel a kezelési célértékeket cukorbeteg naplójába.

A vércukorszint mérése

Ha csak diétás kezelés szükséges, a gondozás során elegendő lehet a rendszeres laboratóriumi vércukorviszgálat, de több információt ad Önnek és orvosának is, ha vércukor-önellenőrzést is végez.


Ennek feltétele:

 • Vércukormérő készülék és vércukormérő tesztcsík. Ez a kézi készülék megméri az ujjbegy megszúrásából nyert vér cukorszintjét. Helyezzen egy csepp vért a tesztcsíkra, és az eredmény másodperceken belül megjelenik. Jelenleg Magyarországon az eszközök csak inzulinnal kezelt beteg számára rendelhetők társadalombiztosítói támogatással.

Mivel a vércukorszint változik a nap folyamán, 4-6 alkalommal kell naponta ellenőriznie. A vércukorértékek általában étkezések előtt a legalacsonyabbak, és étkezések után 1 órával a legmagasabbak.
Végezzen mérést:

 • Reggeli előtt.
 • 1 órával reggeli után.
 • 1 órával ebéd után.
 • 1 órával vacsora után.

A vizelet ketontartalmának vizsgálata

Szervezete sejtjei normális esetben cukrot égetnek, abból nyerik az energiát. Ha azonban nincsen elegendő inzulin a szervezetében, mely segíthetne a sejteknek felhasználni a cukrot, akkor a szervezet zsírt használ fel "üzemanyagként". A zsírok lebontásakor ketonoknak nevezett melléktermékek keletkeznek. A ketonok nagy mennyiségű jelenléte savassá teszi a vért, és bizonyos esetekben ez halálos is lehet.
A ketonok a kisbabájára nézve is nagyon ártalmasak lehetnek. Jellemző módon olyan tüneteket okoznak, mint az émelygés, hányás és gyümölcsszagú lehelet, az a legjobb, ha saját maga elvégzi a vizelet ketontartalmának vizsgálatát. Ez a vizsgálat otthon is könnyen elvégezhető speciális vizelet-tesztcsíkokkal.


A terhesség során a szervezete akkor állíthat elő ketonokat, ha túl sok idő telik el az étkezések között, illetve ha nem eszik elegendő kalóriát vagy szénhidrátot. Az is előfordulhat, hogy szervezete nem állít elő elegendő inzulint, és ezért magas lehet a vércukorszintje.

Hogyan előzhető meg a ketonok megjelenése

 • Minden reggel ellenőrizze a vizeletét étkezés előtt! A ketonteszt nagyon egyszerű!
 • Lefekvés előtt egyen egy 15-20 gramm szénhidrát-tartalmú utóvacsorát, ez általában megvédi Önt éjszaka!
 • Ne hagyjon ki vagy késleltessen étkezést!
 • Minden étkezésnél egye meg a tervezett szénhidrát-mennyiséget!

Egészséges ételek fogyasztása

Az étrendet terhességi cukorbetegségben is a gondozó orvos és a dietetikus írja elő és segít annak összeállításában. Naponta 6-7, meghatározott szénhidrát (és energia) tartalmú étkezés szükséges az optimális anyagcsere-állapot biztosításához. Kerülni kell a koffeint, az alkoholt és a szacharin tartalmú mesterséges édesítőszereket.

Egészséges étrendi célkitűzések:

 • Vércukor az egészséges tartományban (3,5-6,7 mmol/l).
 • Legfeljebb 8 kilogramm súlygyarapodás a terhesség során.
 • Ketonmentes vizelet.

Testmozgás

A könnyű testmozgás csökkentheti a vércukorszintet a terhesség alatt. Ha az étkezések után elmegy egy rövid, 20-30 perces sétára, az máris nagy segítség a vércukorszintje kontrollálása szempontjából. Testmozgásként jó választás még az úszás és a kismamáknak tartott nyújtóedzések.


A túlzott fizikai terhelés általában nem ajánlott terhesség alatt. Egyszerre ne mozogjon többet 30 percnél. Szívverése ne haladja meg a 140-es percenkénti ütésszámot. Beszéljen az Önt gondozó egészségügyi személyzettel, mielőtt nekilátna edzésterve végrehajtásához.

Készítsen jegyzeteket!

Nagyon fontos, hogy jegyzeteket készítsen:

 • Vércukormérési eredményeiről.
 • Vizelet-ketonteszt eredményekről.
 • Az étrendjét, a testmozgási programját vagy az inzulinadagolását érintő bárminemű változásról.

Gondozó orvosa és munkatársai minden viziten ellenőrzik a feljegyzéseket, hogy lássák, kell-e változtatni a kezelésén.

Gyógyszeres kezelés

Inzulin adása indokolt, ha két hetes megfelelő diéta ellenére az éhomi vércukorszint >5,3 és/vagy az 1 órás étkezés utáni vércukorszint >7,0 mmol/l. Inzulinkezelésre az esetek 20-25%-ában kerül sor. A gyermekét nem károsítja, mert nem megy át a placentán a magzati véráramba. A diabétesz oktató az alábbiakra tanítja:

 • Az Ön által használandó inzulin(ok) neve és típusa.
 • Mikor kell befecskendezni az inzulint.
 • Hogyan, hova adja be magának az inzulint.
 • Mennyi inzulint kell beadni.
 • Hogyan hozza összhangba az étkezéseket és az inzulint
 • Hogyan tudja elkerülni az alacsony vércukorszintet.

Utánkövetéses vizsgálatok

A terhesség 32.-36. hetében az Önt kezelő nőgyógyász gyakoribb vizsgálatokat javasolhat. Ezek között említhető:

 • Ultrahang (szonogram): biztonságos és fájdalommentes vizsgálat, mely hanghullámokat használ ahhoz, hogy a kisbabájáról képet készítsen. Az orvos az ultrahang segítségével ellenőrzi a kisbaba méretét, így mérlegelheti, melyik a kisbaba megszületésének legbiztonságosabb módja.
 • Rúgás-számlálás (magzati mozgás regisztrálása): a magzati mozgások megítélésének legegyszerűbb módja. Megkérik Önt, számolja meg minden nap, hogy adott időegység alatt hányszor mozdul meg a kisbabája. Orvosa vagy a nővér majd elmondja Önnek hogyan. Hívja orvosát, ha úgy tapasztalja, hogy csökkent a rúgások száma, illetve ha változást tapasztal a baba mozgási szokásaiban.
 • Non-stressz vizsgálat (NST): fájdalommentes vizsgálat, melynek során mikrofont használnak a kisbaba szívverésének rögzítésére. Kisbabája szívének gyorsabban kell vernie ha közben mozog is. Ezt a vizsgálatot a terhesség vége felé heti egy-két alkalommal végzik.
 • A biofizikális profil a magzati állapot-diagnosztika nemzetközileg legelfogadottabb módszere: az ultrahang és az NST kombinációja. Ezt a vizsgálatot a terhesség 28. hetében végzik el.

Szülés után

Kisbabája egészsége

a kisbabától vért vesznek, hogy ellenőrizzék vércukorszintjét. Ezután előfordulhat, hogy gyermekét átviszik az újszülött intenzív osztályra, ahol az egészségügyi személyzet a következő 24 órában gondosan figyelemmel követheti a vércukorszint-értékeit. Ennek a monitorozásnak nem az a célja, hogy ellenőrizzék a kisbabája cukorbeteg lett-e, hanem hogy kiderüljön, szükség van-e extra étkezésre, hogy stabilizálják a vércukorszintjét.

Szoptatás

A terhességi cukorbetegség nem befolyásolja azon képességét, hogy szoptassa gyermekét. Az anyatej a gyermek táplálásának nagyon jó forrása, és segít a kisbabának a fertőzéseket leküzdeni. A szoptatás abban is segíthet, hogy lefogyjon.

Szülés utáni vagy gyermekágyi vizsgálatok

Ha Ön inzulint kapott, akkor a kezelést a szülés után elvileg azonnal el is hagyhatja. Nagyon fontos, hogy gyermeke megszületése után 6 héttel történjen vércukor-mérés, végezzék el a glukóztolerancia tesztet. Így dönthető el, hogy megszűnt-e a terhességi cukorbetegség. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül 90%-ánál a cukorbetegség megszűnik a szülés után. Amennyiben további terhességet tervez, megelőzőn szükséges a glukóztolerancia tesz elvégzése. A teszt évente ajánlatos azoknál a „nagy kockázatú” asszonyoknál is (túlsúlyos, megelőző terhességekben fellépő szénhidrátanyagcsere-zavar, cukorbetegség halmozott családi előfordulása, ikerterhesség fennállta, az anya 40 év fölötti életkora stb.), akik ugyan nem terveznek újabb terhességet, de náluk a cukorbetegség
kialakulásának kockázata igen nagy. Egyéb esetekben elegendő évente laboratóriumban az
éhomi vércukorszint vizsgálata.

Az Ön jövőbeni egészségi állapota

Az aktív életmód és az egészséges testsúly a legfontosabbak egy későbbi cukorbetegség megelőzése szempontjából. A korábban terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül felénél végül kialakult a cukorbetegség. Ez évekkel gyermeke születése után is bekövetkezhet. Érdemes megismerni a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit, hogy figyelni tudja esetleges kialakulásukat. Korai stádiumában a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek tünetei.


Amikor már vannak tünetek, azok fokozatosak és nagyon enyhék. Ezek között említhető:

 • Fáradtság érzése.
 • Száraz, viszkető bőr.
 • Zsibbadó vagy bizsergő érzés a kézfejben vagy a lábfejben.
 • Homályos látás.
 • Fokozott étvágy és szomjúságérzés.
 • Fokozott vizeletürítés.
 • Gyakori fertőzések, lassan gyógyuló vágások, sérülések.

És nem utolsósorban: méresse meg a vércukorszintjét, mielőtt újból teherbe esne!

Összefoglalás

A terhességi cukorbetegség olyan probléma, amellyel Ön és a kisbabája együtt tudnak élni. A legtöbb nőnek, akinek terhességi cukorbetegsége volt, egészséges kisbabája született. Működjön együtt az Önt gondozó egészségügyi személyzettel, a vércukorszintjét és a vizelet ketontartalmát pedig az utasításoknak megfelelően mérje! Ha megfelelően gondoskodik önmagáról - aktív marad, egészséges testsúlyt tart és abbahagyja a dohányzást – akkor ezzel kézben tartja a vércukrát, és a lehető legkevesebb problémája lesz.


* Irodalom: A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2011.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Gyimesi András

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138