Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

 

Tények a cukorbetegségről

A cukorbetegség (orvosi néven diabétesz mellitusz) olyan állapot, amely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének csökkenése, vagy az inzulin hatásának elégtelensége. A szervezet nem képes szabályozni a vérben lévő cukor (glukóz) mennyiségét és felhasználását. A glukóz a szervezet elsődleges energiaforrása. Az elfogyasztott ételek többségét a szervezet cukorrá bontja le. Ha a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni ezt az energiaforrást, akkor a vércukor szintje a normálisnál magasabbra emelkedhet, és a vizeletben is cukor jelenik meg. A vércukorérték szorosan összefügg a szervezet inzulintermelésével és inzulin-felhasználásával. Az inzulin segíti a szervezet cukorfelhasználását, és normális tartományon belül tartja a vércukorszintet. Ha a cukorháztartás normális, a vércukorszint sem magas.

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli. Ezt gondosan megtervezett étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, továbbá szükség szerint gyógyszerekkel érheti el. Az Önt gondozó egészségügyi személyzet tanácsot ad és támogatja ebben, azonban cukorbetegségének kézben tartása valójában Öntől függ, ugyanis életmódjával nagymértékben befolyásolhatja vércukorszintjét.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek két fő típusa van – az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség.

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegségben (régebben ifjúkori cukorbetegségnek nevezték) a hasnyálmirigy nem képes inzulin elválasztásra, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Az 1-es típusú cukorbetegségben minden nap szükséges a hiányzó inzulin pótlása naponta több alkalommal. Az inzulint injekció formájában alkalmazzák. A cukorbetegek kevesebb, mint tíz százaléka tartozik az 1-es csoportba. Leggyakrabban gyermek, serdülő, vagy ifjúkorban alakulhat ki, de megjelenhet felnőttkorban is.

Az 1-es típusú cukorbetegség okai

A betegség pontos oka nem ismert. A betegek egy részében a szervezet immunrendszere elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Egy családon belül előfordulhat több 1-es típusú beteg, de általában nem ez a jellemző.

2-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegségben (régebben időskori cukorbetegségnek nevezték) a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de nem képes a termelt inzulint jól felhasználni. Gyakori, hogy a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Idővel a szervezetben az inzulintermelés csökken, így inzulinhiány lép fel. A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája. Tíz cukorbetegből kilenc ebbe a típusba tartozik. Leggyakrabban 40 éves kor felett kezdődik, de napjainkban növekszik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma, így gyermek, vagy serdülőkorban is előfordulhat, elsősorban jelentős súlytöbblettel rendelkezőkön. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetnek tablettákat a cukorbetegségre, kaphatnak inzulint, vagy mindkettőt. A kezelés alapja a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. A betegek egy része életmódi kezeléssel is egyensúlyban tartható. A 2-es típusú cukorbetegség természete idővel változik, így a kezelést is változtatni, módosítani kell.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

Mivel a vércukorszint 2-es típusú cukorbetegségben lassan nő, általában a beteg jellegzetes tünetet nem érez. Korai stádiumban a 2-es típusú cukorbetegségnek nincsenek tünetei. A betegség későbbi időszakában az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • Fáradtság érzés
 • Bőrviszketés
 • Zsibbadó vagy bizsergő érzés a kézfejben vagy a lábfejben
 • Gyakori fertőzések
 • Szájszárazság, szomjúság érzés
 • Gyakori vizeletürítés
 • Homályos látás
 • Lassan gyógyuló sérülések
 • Jó étvágy melletti súlycsökkenés
 • Szexuális problémák

A 2-es típusú cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert, de nagyobb valószínűséggel fordul elő az alábbi esetekben:

 • 40 év feletti életkor
 • Túlsúly, vagy elhízás
 • A cukorbetegség előfordulása több családtagnál
 • Terhességi cukorbetegség a kórelőzményben
 • 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermek szülése a kórelőzményben
 • Hasi típusú elhízás (haskörfogat férfiak esetében 94, nőknél 80 cm-nél nagyobb)
 • Magas vérnyomás
 • Bizonyos népcsoportokhoz tartozás

Ha hozzátartozójánál a fentiek közül három vagy több is előfordul, érdemes kezelőorvosánál vizsgálatot végezni a cukorbetegség kizárására.

Mivel a rendszeres testmozgás és a testsúly normális szinten tartása bizonyos esetekben megakadályozhatja, vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, fontos, hogy a szűrővizsgálatot orvosa már idejekorán elvégezze.

A cukorbetegség vizsgálatára alkalmas tesztek

A cukorbetegség szűrése

A cukorbetegség diagnózisa vérvizsgálatokkal azonnal megállapítható. Ha valakinek nincsenek tünetei, a magasabb vércukorszint akkor is kimutatható. Az alábbiakban szó lesz néhány vizsgálatról, amely a cukorbetegség felismerését szolgálja.

Random vércukorvizsgálat

Ezt a mérést általában bármely rutin vizsgálat alkalmával végzett vérvétel részeként végzik. A mérés idején talált vércukorszintet méri, függetlenül attól, hogy a beteg mikor étkezett utoljára. Ha a vércukorszint 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb, cukorbetegségre utal.* A cukorbetegség tényét a vizsgálat megismétlésével vagy éhomi (éhgyomorra végzett) vércukorszint-vizsgálattal szokták rendszerint megerősíteni.

Éhomi vércukorszint-vizsgálat vagy éhomi plazmaglukóz-teszt

Ez a cukorbetegség gyakori vizsgáló módszere. Vérmintát vesznek legalább 12 órás éhezést követően, mert vércukorszintje ilyenkor a legalacsonyabb. Ha a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor a vizsgálatot a cukorbetegség diagnózisának megerősítése céljából egy másik napon meg kell ismételni.

Orális glukóz-tolerancia teszt

E vizsgálat során a vércukorszintet egy speciális cukor oldat elfogyasztása előtt és 2 órával utána mérik. A vizsgálat követelménye, hogy előzőleg 12 órán át nem szabad ételt fogyasztani, fizikai aktivitást végezni és dohányozni. Ha a 75 gramm cukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 2 óra elteltével a vércukorszintje 11,1 mmol/l vagy magasabb, a cukorbetegség diagnózisa megállapítható.* Ez a teszt alkalmas a cukorbetegség szűrésére abban az esetben is, ha más vizsgálatok eredményei nem egyértelműek. Ezt alkalmazzák a terhességi cukorbetegség kimutatására is.

Fontos tudni, hogy a cukorbetegség diagnózisának megállapítása csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges, a betegek által használt vércukormérő készülékek csak a gondozás, ellenőrzés céljaira használhatók!

A vércukorszint figyelemmel követése

A cukorbetegség kezelése azt jelenti, hogy kerülni kell a túl magas vagy túl alacsony vércukorszintek kialakulását, és vércukorértéket a lehető legközelebb kell tartani a normálishoz. Az alábbi tesztek megmutatják Önnek és az Önt gondozó egészségügyi személyzetnek, mennyire jól kontrollált a cukorbetegsége.

HbA1c-vizsgálat (hemoglobin A1c)

A HbA1c -vizsgálat megmutatja, milyen volt az átlagos vércukorszintje az utóbbi 3 hónapban. Ha valaki nem cukorbeteg, akkor a HbA1c normális tartománya laboratóriumi módszertől függően körülbelül 3,5–5,5 %. A normális tartománynál magasabb HbA1c-szint a legtöbb vizsgált embernél cukorbetegségre utal, de a betegség diagnózisának felállítására nem használatos. Ha Ön cukorbeteg, akkor a HbA1c-vizsgálat eredményének ismerete lehetővé teszi, hogy aktív szerepet vállaljon cukorbetegségének kezelésében. Ha a HbA1c értéke kevesebb, mint 7%, illetve a céltartományon belül van, jó hír Önnek, hogy vércukorszintjét megfelelően kézben tartja, és a terápia sikeres. Kezelésétől és cukorbetegsége kontrollálásának szintjétől függően háromhavonta – hathavonta javasolt HbA1c-tesztet végeztetni.

Étkezés utáni (postprandiális) vércukorvizsgálat

Ezt a tesztet leggyakrabban a betegség gondozása során alkalmazzák. A „posztprandiális” azt jelenti „étkezés utáni”, így vércukorszintjét 1,5-2 órával az étkezés után kell mérni. Az otthoni vércukormérés a leggyakoribb módja az étkezés utáni vércukorszint-ellenőrzésnek, ez fontos annak nyomonkövetéséhez, hogy mennyire jól kontrollált a cukorbetegsége.

A vizelet ketontartalmának vizsgálata

A vizsgálat a vizeletben található bomlástermékek kimutatására szolgál. A ketonok az anyagcsere értéktelen melléktermékei – akkor keletkeznek, ha a szervezet az energiaigény biztosításához zsír- és izomszövetet bont le cukor helyett. Ez a vizsgálat otthon is elvégezhető vizeletvizsgálatra alkalmas tesztcsíkkal. A vizsgálat elvégzésének módját és értékelését az Önt gondozó egészségügyi személyzettől kérheti. Érdemes megvizsgálnia vizelete ketontartalmát, ha cukorbeteg és terhes, ha lázas, illetve ha a vércukorszintje 16,7 mmol/l vagy magasabb.


* Irodalom: A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2011.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138