Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Somogyi Díj

Click here to read this Web-page in English

“High glycosuric tides tended
to follow days when the sugar
in one or two urine fractions
was close to zero.”

"Magas cukortartalom követi
a vizeletben azokat a napokat
amikor a cukor egy vagy két
vizelet frakcióban majdnem nulla volt"

Michael Somogyi (Somogyi Mihály)
Biochemist

1938-ban Somogyi Mihály először mutatta be "Observation on Unmanageable Patients" című munkáját a St. Luis Medical Society gyűlésén és publikálta a Weekly Bulletin os the Society-ben. A "Somogyi hatás vagy jelenség" azonban csak 1959-ben vált széleskörben elfogadott ténnyé egy nemzetközi lapban való megjelenése után. (Somogyi M: Exacerbation of diabetes by excess insulin action. Am J Med 26:169-191, 1959)

A Somogyi Award a Magyar Diabetes Társaság által alapított díj, melyet Somogyi Mihály életművének és hatalmas jelentőségű munkájának tiszteletére és elismerésére hozott létre.
A Somogyi Award célja, hogy elismerje azokat a nemzetközi tudományos eredményeket, melyeket olyan tudós, orvos végzett, aki elkötelezetten tanulmányozza - kísérletesen vagy klinikailag - a hypoglicaemia és az ellenreguláció mechanizmusát vizsgálatokat végezve a hypoglicaemia előfordulásának csökkentése érdekében a cukorbetegek körében.

A Díj kétévente kerül kiosztásra (diploma és honorárium), a mindenkori nyertest az MDT felkéri a Magyar Diabetes Társaság Kongresszusának Tudományos Ülésén előadás megtartására, és egy összefoglaló publikálására a Diabetologia Hungarica hasábjain.

A pályázatot a MDT elnökének kell elküldeni. A pályázatnak tartalmazni kell a pályázó önéletrajzát és publikációinak teljes listáját, a legjelentősebb publikációit a diabeteses hypoglicaemiával kapcsolatban eredeti példányban is. Az aktuális év nyertesét a Magyar Diabetes Társaság Vezetősége választja ki.

A Somogyi Díj eddigi nyertesei