Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association


A „Magyar Diabetes Társaság Orvos-szakmai Platformja”

Szakmai háttér, célok

A digitalizáció az info-kommunikációs technológiák, sőt ma már a mesterséges intelligencia (MI) is a mindennapi életünk megkerülhetetlen, szerves részévé vált. Nincs ez másként az egészségügyben, illetve szűkebb érdeklődésünk, a diabetes területén sem. Ennek szakmai alátámasztásaként említjük meg, hogy az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association, ADA) 2019-es irányelveiben már egy teljes fejezetet szentel a diabetessel kapcsolatos technológiai lehetőségek alkalmazására. 10 évvel ezelőtt még biztosan feltételes módot használtunk a digitális technológiák orvosi alkalmazása kapcsán, pl.: „segítséget nyújthatnak”. Ma már kijelentő módot kell használnunk: a technológiai eszközök, online rendszerek alkalmasak a diabetes prevenciójára, akut kezelésére, gondozásra a betegéletút során. 2019 és 2020 év eddigi történései - a COVID-19 pandémia - egyértelműen megerősítették az internetes technológiák (NEAK finanszírozott táv-vizit, online orvosi konzultációk, telemedicina eszközök stb.) alkalmazását az egészségügyben, Magyarországon is.

A technológiai eszközök, rendszerek nemcsak a közvetlen terápiás ellátásban nyújtanak segítséget, hanem az edukációban és a prevencióban is. A diabetes etológiája komplex, (pl. életmódi vonatkozások) ezek ellenőrzése, irányítása, felügyelete szükséges, egyúttal a (még nem) beteg motiválásával. A betegség-szakaszban, már a kezelés folyamán, számos olyan adat keletkezik (vércukormérési adatok, EKG, testmagasság, testsúly, vérnyomás, laboreredmény, fundus kép, gyógyszerfelírás illetve a gyógyszerkiváltás ténye, majd a ténylegesen alkalmazásra is kerülő terápia, teszt-csíkok, inzulin-adagok, egyéb alkalmazott gyógyszerek mennyisége) mely adatok digitalizálhatók, egyéni szinten összesíthetők.

Ezek az adatok jelenleg is elérhetőek különböző platformokon, szigetszerűen. Amikor ezeket az adatokat nem egyéni, hanem társadalmi méretekben gyűjtjük, akkor átfogóbb és pontosabb képet kaphatunk (itt még feltételes módot használunk) az egyes kezelési módokról, a különböző földrajzi területek egészségi mutatóiról. Ezek alapján pedig a megelőzésre vagy a kezelésre immár célzottan is lehet fókuszálni.

Alapigazságnak tűnhet, hogy az alapellátásban az orvost nem helyettesíthetik technológiai megoldások, döntést támogató rendszerek, algoritmusok. Az alapellátásra való fókuszálás rendkívül fontos, mivel a T2DM betegek száma gyorsan emelkedik (WHO és MDT előjelzése) és ezen belül az idős diabeteses betegek száma, aránya fog nőni. A betegek számának növekedésével viszont sajnos nem arányos az orvosok, háziorvosok, diabetológusok, dietetikusok számának növekedése. Így az a romantikus feltételezés, hogy az „orvost nem helyettesítheti a technológia” ma már csak részben igaz: mi is elismerjük; természetesen teljesen nem helyettesítheti a technológia az orvost (de hozzátéve: legalábbis általunk belátható időn belül), de az orvos munkáját már ma is jelentősen megkönnyíti, a beteg ellátását gördülékenyebbé teszi, ha előre elemzett, strukturált adatokkal dolgozik. Ezen túl, a technológia segíthet megtalálni a sérülékeny beteget, beteg-csoportot is. A terápiás megfontolásokat is támogató ún. döntéstámogató rendszerek alkalmazásával pedig a betegellátás hatékonyabbá, eredményessége mérhetőbbé tehető. Nemcsak egy beteg egészségügyi állapotának változása, hanem az adott régió, illetve az egész ország ellátására vonatkozó adatok is - szinte automatikusan - összegyűjthetők, elemezhetők.

A szakellátás adatai is elemezhetők. A beteg várólista automatizálható, indokoltsága előre hozható vagy halasztható egy vizit, ha az EESzT adataival integrálva vannak. A szakellátás hatékonysága szakmai, közgazdasági és területi szempontból egyaránt elemezhető. Ha nem elég hatékony, arra fény derül, és a támogatást célirányosan lehet allokálni, legyen szó szakmai képzésről, személyzeti kiegészítésről, eszköz alapú vagy edukációs támogatásról. A beteg szempontjából pedig a rendszerezett adatok lehetővé teszik, hogy olyan visszajelzést, figyelemfelhívást kapjanak az ellátó rendszer felől, ami ez egészségi állapotukra vonatkozik.

A technológiai fejlődés egyik célja, hogy mindennapi életünket segítse, támogassa. Számos olyan - a mindennapi élet részévé vált - megoldás érhető el, mely képes adatokat rögzíteni, rendszerezni, elemezni, továbbítani. A diabetes menedzselésében is egy olyan folyamat elején járunk, ahol a különböző forrásokból származó adatok integrálása, elemzése (belátható időn belül: mesterséges intelligenciával történő elemzése), mind az egyéni terápiás döntések, mind az egészségügyi stratégiai döntéshozatal szintjén segít.

A „Magyar Diabetes Társaság Orvos-szakmai Platformja” a fenti célkitűzések hazai megvalósítását tűzte ki célul, Támogató Partnereink pedig ebben nyújtanak segítséget.


A „Magyar Diabetes Társaság Orvos-szakmai Platformja” jelenlegi komponensei:A Magyar Diabetes Társaság Orvos-szakmai Platformja 2023 évi kiemelt támogatója

Lilly

Vissza a TELEMEDICINA nyitó oldalra