Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A diabetológiai licencvizsga követelményrendszere

Összeállítás dátuma: 2022.08.30


Az emberi erőforrások miniszterének 23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelete a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzéséről" vezette be a licenc fogalmát. A licenc a szakorvosok, által, vizsgával záruló egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzés keretében megszerezhető bizonyítvány, amely a szakorvost a szakképesítésére épülő szakmai tevékenység végzésére jogosítja.

A rendelet 1. melléklete tartalmazza a szakorvosok által megszerezhető licencek képzési követelményeit. Ennek 13. pontjában szerepel a diabetológia, mint interdiszciplináris licenc, melynek képzési ideje 24 hónap. Az interdiszciplináris licenc: két vagy több szakterület határterületét képező, speciális ismereteket igénylő, egyetlen szakképesítés által le nem fedett szakmai területen történő tevékenység végzésére jogosító licenc. A képzésben való részvételhez szükséges képesítési és szakmai feltételek belgyógyászati szakképesítés, vagy csecsemő- és gyermekgyógyászati szakképesítés, vagy háziorvostan szakképesítés vagy szülészet-nőgyógyászat szakképesítés

23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet

A szakorvosok által megszerezhető diabetológiai licenc képzési követelményei

Képzési követelmények [pdf]


A szakorvos a licenc képzésre történő jelentkezését az egyetemnek nyújtja be. A licenc képzésre történő jelentkezéshez csatolni kell - amennyiben az intézmény nem rendelkezik ezen dokumentumokkal - az adott licenc megszerzéséhez szükséges képesítési és szakmai feltételek teljesítését igazoló okleveleket, bizonyítványokat, igazolásokat.

A licenc képzés megkezdését megelőzően a képzésnek megfelelő szakterületen teljesített gyakorlati időből a licenc képzés teljesítésébe - az egyetem döntésétől függően - legfeljebb a képzési időtartam felének megfelelő időtartamú gyakorlat teljesítése számítható be.

A licenc képzés teljesítését követően a szakorvos részére az egyetem a licenc képzés teljesítéséről igazolást állít ki.


Diabetológiai licencképzést mind a négy orvostudományi egyetem végez. Az alábbiakban találhatók az egyetemek licencképzéssel kapcsolatos weboldalai, ahonnan a jelentkezési lapok letölthetők és egyéb hasznos információkat is találhatnak itt.


A szakorvos licenc vizsgára a Nemzeti Vizsgabizottságnál jelentkezik. A jelentkezéshez mellékelni kell az egyetem által kiállított, a licencképzés teljesítéséről és a vizsgadíj befizetéséről szóló igazolást. Jelentkezés a vizsgaportálon történő regisztrációt követően lehetséges. Az alábbi elérhetőségen megtalálnak minden szükséges információt és a vizsga aktuális tételsorát is. https://www.enkk.hu/index.php/hun/nemzeti-vizsgabizottsag-2/licenc-vizsganaptar

A licenc vizsga a Nemzeti Vizsgabizottság által kijelölt 3 tagú bizottság előtt zajlik.
A vizsgadíj: 30000 Ft

A Magyar Diabetes Társaság pályázati lehetőséget biztosít a diabetológiai licencképzés költségének támogatására.

A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
Dr. Strényer Ferenc