Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Diabéteszes Láb Munkacsoport

Mindannyian tisztában vagyunk a diabéteszes láb szövődmény népegészségügyi jelentőségével. Sokan gondoljuk, hogy a betegség kezelése terén hazánkban súlyos elmaradás tapasztalható a világ más részeinek gyakorlatához képest. Közismert, hogy a diabéteszes láb fekélyek megelőzése, a szűrés, a nagy kockázatú betegek gondozása és kezelése csak több szakma képviselőinek átgondolt, szervezett együttműködése révén képzelhető el. Ezt felismerve az MDT XXIII. kongresszusán Diabéteszes Láb Munkacsoportot alakítottunk, melynek elsődleges célja a feladat elvégzéséhez szükséges szervezeti háttér biztosítása.

A Diabéteszes Láb Munkacsoport jelenlegi vezetőségi tagjai:
 • Dr. Farkas Péter
  Elnök

 • Dr. Rédling Marianna
  Alelnök

 • Biriné Mika Borbála
  Titkár

 • Dr. Kajetán Miklós

 • Dr. Molnár Ágnes

 • Dr. Nádas Judit

 • Dr. Svébis Márk Márton

 • Beszámoló a Magyar Diabetes Társaság Diabéteszes Láb Munkacsoport új vezetőségének
  megalakulásáról és munkatervéről a 2022-23. évre

  2022. szeptember 10-én megalakult a Diabéteszes Láb Munkacsoport új vezetősége. Tagjai:
  Biriné Mika Borbála
  Dr. Farkas Péter
  Dr. Kajetán Miklós
  Dr. Molnár Ágnes
  Dr. Nádas Judit
  Dr. Rédling Marianna
  Dr. Svébis Márk

  A vezetőség tagjai titkos szavazással választották meg a tisztségviselőket. Az első szavazási körben alelnöknek Dr. Rédling Mariannát (4 szavazat), titkárnak Biriné Mika Borbálát (4 szavazat) választották, az elnöki tisztségre Dr. Kajetán Miklós és Dr. Farkas Péter egyaránt 3-3 szavazatot kapott. Ismételt szavazáson Dr. Farkas Péter 4, Dr. Kajetán Miklós pedig 3 szavazatot kapott. A tisztségviselők így:
  Elnök: Dr. Farkas Péter
  Alelnök: Dr. Rédling Marianna
  Titkár: Biriné Mika Borbála lettek.

  A vezetőségnek Biriné Mika Borbála és Dr. Farkas Péter személyében így két új tagja lett. Köszönjük az előző vezetőség és az elnök munkáját, természetesen a továbbiakban is számítunk segítő közreműködésükre. A megalakulást követően az új vezetőség minden tagja nagyon aktívan és segítően fejtette ki véleményét, javaslatait a jövő feladatait illetően. Ennek feldolgozásával állítottuk össze a közeljövő tennivalóit, feladatait.

  Magyar Diabetes Társaság Diabéteszes Láb Munkacsoport munkaterve a 2022-23. évre

  1. Doppler vizsgálattal végzett láb-szűrés menetének és módszerének a kidolgozása

  A diabéteszes láb vizsgálata Doppler készülékkel jelentős lépés a súlyos iszkémiás lábelváltozások kiszűrésére, a Munkacsoport minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik támogatni azt. Jelenleg ez a programot tekintjük a legfontosabb feladatunknak. Egyeztetés történt Dr. Kolossváry Endrével, a MÁÉT elnökével az eddigiekről, a Doppler készülék használatának oktatásáról és a szűrés megszervezéséről. Ezzel kapcsolatosan több javaslatot is megfogalmazunk:
  a. Amennyiben szükséges, akkor a munkacsoport tagjai készséggel közreműködnek a novemberi oktatásban.
  b. Az országos szintű bevezetés előtt a munkacsoport tagjai munkahelyükön szívesen elvégeznek egy rövid, egy hónapos pilot programot annak érdekében, hogy a tapasztalatokat fel lehessen használni a későbbiekben. Tudatában vagyunk annak, hogy a szűrést minél előbb el kell kezdeni, de úgy gondoljuk, hogy 4-6 hét halasztás még „belefér”, különösen annak fényében, hogy a pilot révén ki lehet küszöbölni/csökkenteni lehet a kezdeti zökkenőket.
  c. A munka során az MDT által elkészített „A diabeteses láb szindrómában szenvedő cukorbetegek ellátása felnőttkorban” szakmai irányelv, valamint a MÁÉT és a Munkacsoportunk tagjai által összeállított „Az alsó végtag elvesztésének kockázatával élő cukorbetegek és/vagy perifériás verőérbetegek szűrésének és ellátási rendjének javaslata a háziorvosi ellátás szintjén” c. ajánlásokban megfogalmazottakat kívánjuk figyelembe venni. Ugyanakkor felvetjük, hogy az erőforrások ésszerű beosztása érdekében szükséges-e minden 50 évnél idősebb cukorbeteg boka/kar index (BKI) vizsgálata, ha a perifériás pulzusok biztosan és jól tapinthatók. A MÁÉT elnökével erről egyeztettünk.
  d. Felvetjük, hogy a lábszűrést a BKI meghatározása mellett érdemes lenne kiterjeszteni a neuropathia és a lábdeformitás, valamint a bőr állapotának detektálására és rögzítésére is.
  e. Felvetjük, hogy érdemes lenne összhangba hozni/egységesíteni a háziorvosoknak ajánlott szűrést a diabetológiai szakellátó helyeken végzett szűréssel.
  f. Az eredmények dokumentálására, az adatok egyszerű feldolgozhatóságára szükséges lenne olyan informatikai regiszter kialakítása, ahová az adatok gyorsan és egységesen rögzítetők.
  g. Természetesen a Doppler szűrés a fenti három pontban megfogalmazottak megvalósulása előtt is megkezdhető, a mérések az oktatást követően elindíthatók, de jó lenne azt a későbbiekben egy egységes lábszűrési rendszerbe beépíteni.

  2. Podiáter képzés újra indítása

  a. Külföldi tapasztalatok alapján a podiáterek kulcs szerepet töltenek be a lábelváltozások kezelésében, gondozásában. Nemcsak cukorbetegekkel foglalkoznak, hanem reumatológiai, ortopédiai páciensekkel is. A betegek nagy része azonban a cukorbetegség lábszövődményei miatt áll gondozásuk alatt. A podiáterek közreműködése a diabeteszes betegek lábszövődményeinek gondozásában szükségesnek tűnik.
  b. A podiáter képzés rövid ideig működött a Miskolci Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen, de érdeklődés hiányában elsorvadt. Ennek vélhetően több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy csupán egy poszt-graduális képzés szintjén maradt, a graduális oktatási keretbe nem tudott bekerülni, így a végzettek csak egy oklevelet kaptak, nem pedig egy olyan diplomát, ami felsőfokú végzettséget igazol. A tananyag megvan, az egyetemek is nyitottak, már csak az oktatási palettán kell jól elhelyezni a képzést, hogy valóban elismert legyen a megszerzett diploma. Ezzel kapcsolatosan az alábbi lehetőségeket látjuk: Bsc/Msc felsőfokú képzés, vagy tanfolyami képzés a Diabetológiai szakápoló és edukátor képzéshez hasonlóan. E mellett fontos lenne az új iskolarendszerű szakképzés elindítása is. Természetesen arra is szükség van, hogy az egészségügyi intézmények alkalmazzák a képzett podiátereket.

  3. Szakmai képzések, továbbképzések szervezése továbbra is fontos feladata a munkacsoportnak, ez a leginkább testre szabott a számunkra. Kifejezetten kedvező, hogy ilyen heterogén összetételű a vezetőség, tagjai között különböző szakterületeket képviselő orvosok és szakdolgozók egyaránt megtalálhatók.

  4. A kiszűrt betegek további sorsa, a betegutak szervezése elsődlegesen nem szakmai, hanem egészségpolitikai feladat és kompetencia. Igyekszünk ezzel kapcsolatosan kialakítani a javaslatainkat, szorosan együttműködve az MDT vezetőségével és egyeztetve más szakmai szervezetekkel. Csak reménykedni tudunk abban, hogy sikerül előrelépést elérni ezen a téren.

  5. A szűrővizsgálatok, valamint a diabéteszes lábelváltozások diagnosztikájának és kezelésének finanszírozása szintén egészségpolitikai kompetencia, nem egyszerűen megoldható feladat, de ezzel a kérdéssel is foglalkozni kívánunk.

  A MDT Diabéteszes Láb Munkacsoport tagjainak nevében
  Dr. Farkas Péter, elnök
  2022. szeptember 26.

Szeretettel várjuk azon érdeklődő orvos kolléga, szakápoló jelentkezését - a diabetológia és egyéb szakmák területéről is - akik úgy érzik, szerepük lehet a cukorbeteg láb szövődmény ellátásában és azonosulni tudnak céljainkkal.