Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek


Könyvajánló

Küldje el az ezzel kapcsolatos híreket szerkesztőségünkbe: szerkesztoseg@diabet.hu

Amit a diabéteszről minden cukorbetegnek tudnia kell

A cukorbetegséggel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel mind a közelmúltban, mind a már korábban diagnosztizált betegekben és hozzátartozóiban. Könyvünkkel nekik próbálunk segítséget adni azzal, hogy 100 tematikusan rendezett kérdést teszünk fel és válaszolunk meg.

Szerző: Dr. Winkler Gábor, Dr. Kis János Tibor
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

Ez a könyv a SpringMed Kiadó gondozásában korábban megjelent két kiadvány, -a „Cukorbetegek kézikönyve” (2006) és a „Kérdezz-felelek a cukorbetegségről” (2007)- c. könyvek kibővített és átdolgozott változata. Az átdolgozást szükségesnek tartottuk, hiszen az elmúlt években nagymértékben bővült a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásunk, új gyógyszercsoportok, új eszközök használata terjedt el, sőt a cukorbetegek kezelésével kapcsolatos szemléletünk is megváltozott, új szempontok kerültek előtérbe.

A zsebkönyv 9 fejezetben tárgyalja az általános fogalmakat, a diétával, a fizikai aktivitással, önellenőrzéssel, a gyógyszeres terápiával, az inzulinpumpával és szenzorral, a szövődményekkel, a terhességgel és fogamzásgátlással, illetve a cukorbetegség társadalmi aspektusaival kapcsolatos ismereteket.

Könyvünket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a cukorbetegséget, annak kezelését. A kérdéseken és válaszokon alapuló szerkesztés lehetőséget ad arra, hogy egy adott témában lényegre törően, tömören bővítse az olvasó az ismereteit.

Prof. Dr. Winkler Gábor DSc, Dr. Kis János Tibor PhD.

A könyv a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg.

100 éves az inzulin
- Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?

2021-ben ünnepelte a világ az inzulin felfedezésének centenáriumát. Az ebből az alkalomból megjelent írások és könyvek közül a jelen mű az első, ami a gyermekekre összpontosít. Erre utal az alcím is: „Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?” Ez nagyon is indokolt, hiszen ók voltak az elsők, akik az inzulin „áldásában” részesültek.

Szerző: Körner Anna
Megjelenés: 2022
Kiadó: Szurikáta Alapítvány

A szerző gyógyító és kutató diabetológus gyermekorvos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának tanára, a MGyT és az MDT Gyermekdiabétesz Szekciójának elnöke. A téma hatalmas irodalmát áttekintve feldolgozta és ismerteti a korszakos felfedezés több évszázados, sőt évezredes előzményeit, a kulcsfontosságú kutatóműhelyeket és kutatókat, a sok kudarcot, zsákutcát, majd a sikert. A mű hallatlan erénye a felfedezést követő 100 év történetének a jövőbe is kitekintő mesterien sikerült összefoglalása.Dr Körner Anna prózája egyéni, érdekes és élvezetes, stílusa könnyed, gördülékeny. Pontosan, szabatosan és tömören fogalmazza meg az orvosi fogalmakat és szakkifejezéseket.

A könyv nemcsak diabéteszes gyermekek szüleinek, diabéteszes fiataloknak, hanem orvosoknak, szakdolgozóknak, és a laikus olvasók számára is ajánlott.

Dr Soltész Gyula
Pécs. 2022.szeptember 5.

Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében
– visszatekintés öt évtizedre

A hazai diabetológiai szakirodalom a közelmúltban bővült, 2022. február 1-től könyvesbolti forgalomba került a „Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében – visszatekintés öt évtizedre” c. szakkönyv.

Szerző: Jermendy György
Megjelenés: 2022
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

A szerző (Dr. Jermendy György) irodalmi ismeretek és saját tapasztalatok alapján 25 olyan tudományos sikert, klinikai kutatási eredményt tekint át, amely az adott időben igazi mérföldkő-eredményként bővítette a diabetológiai ismereteket. Valamennyi fejezet azonos módon épül fel: az előzmények áttekintését az új megfigyelés részletezése és tudományos visszahangjának ismertetése követi, majd – az újabb keletű adatok esetében – az utóélet és a várható jövő taglalása lelhető fel. Az első fejezet a diabeteses coma kis adagú inzulinterápiájával foglalkozik, amely igazi újdonságként a 70-es években került be a napi gyakorlatba. Az utolsó fejezet a 2-es típusú diabetes megelőzésének lehetőségeit veszi számba, kitérve arra, hogy talán napjainkban a prevencióval kapcsolatos erőfeszítések első eredményeit is láthatjuk.

A könyv a Medicina Könyvkiadó Zrt. gondozásában jelent meg.