Magyar Diabetes Társaság On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

diabet partneri hirek


Könyvajánló

Küldje el az ezzel kapcsolatos híreket szerkesztőségünkbe: szerkesztoseg@diabet.hu

Gyermekkori diabétesz - Tanácsok diabétesz szakápolóknak, szülőknek és gyermekeiknek

Szerző: Dr. Békefi Dezső
Megjelenés: eKönyv 2023 (Második, bővített kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

A diabeteses beteg jólléte szorosan összefügg azzal, hogy mennyit tud a betegségéről, és ebből mennyit tud megvalósítani. Ez ma már mindenki által elfogadott tény. Ezért történt paradigmaváltás a cukorbetegek gondozása terén az 1980-as években; a patriarchális, utasításokon alapuló orvosi magatartást felváltotta a betegek – és családjuk – oktatása, az edukáció. Ez – mármint az edukáció – nem lehet sikeres addig, ameddig a beteg hadilábon áll betegsége elfogadásával. Mennél több a helyes ismeret, annál jobban várható a betegség elfogadása, és annál jobb talajra hull az egészségügyi személyzet edukációs tevékenysége. Ezért jelentettek meg több, a betegeknek szóló összeállítást.

A cukorbeteg gyermekek gondozása során azt tapasztaltam, hogy nem elég a szülőket megtanítani a diebetesszel kapcsolatos ismeretekre, mert minél többet tud a betegségéről maga a gyermek, annál jobban valósíthatók meg a gondozási elvek. Ez adta azt az ötletet, hogy a könyvemben fejezetenként írjam le a tudnivalókat a kisgyermekek és a nagyobbacskák nyelvén is.

A 2007. évi első kiadás sikerén felbuzdulva tíz év múlva ismét megjelent a könyvünk második, átdogozott kiadása. Egy évtízed alatt a legnagyobb változás a pumpakezelésben következett be, míg az első kiadás idején alig volt pumpával kezet gyermek Magyarországon, addig tíz év alatt több száz gyermek került át erre a korszerű kezelési módra. Ezért ezen fejezet megírására Dr. Körner Anna tanárnőt kértem fel, akinek hazánkban a legnagyobb tapasztalata van ezen a téren.

Ajánlom könyvünket mindazoknak, akik diabeteszes gyermeket nevelnek, elsősorban akik most kezdik az ismerkedést ezzel a sajátos állapottal, de azoknak is, akik már majdnem mindent tudnak erről a kórról, hátha valami újat is találnak benne.

Cukorbetegek nagy diétáskönyve

Szerző: Dr. Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Megjelenés: 2021 (7. kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

A cukorbetegek diétájának csupán néhány dologban kell eltérnie a hagyományos magyar étkezéstől, de ezen belül nagyon sok szempontot szükséges figyelembe venni elsősorban az étkezések energiatartalmával, a helyes alapanyag megválasztásával, az étkezések napi ritmusával kapcsolatban. A diétával is évtizedek óta foglalkozó diabetológus orvos, és az egyik legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező dietetikus együttműködése révén született e széles körű információkat nyújtó, a mindennapi gyakorlatra épülő, nagyon keresett, immár a 7. korszerűsített kiadást és több mint 10 utánnyomást megért mű rendkívüli segítséget nyújthat a cukorbetegek életvitelében, az étrend individualizálásában és a diéta és testmozgás összehangolásában.

Inzulinnal kezeltek kézikönyve - Inzulinnal kezelt diabéteszeseknek és diabétesz edukátoroknak (E-book)

Szerző: Dr. Fövényi József, Dr. Soltész Gyula, Dr. Kocsis Győző
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

A három nagy tapasztalattal rendelkező belgyógyász és gyermekgyógyász diabetológus könyve széleskörű áttekintést nyújt a diabéteszről és kb. 70 ezer 1-es, valamint legalább 200 ezer inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbeteg számára ezen rendkívül bonyolult kezelési módról. Miután az inzulinnal kezelt cukorbetegek nagy része évente kevesebb, mint egy órán keresztül tud személyesen konzultálni a gondozó orvosával és a szaknővérrel, az idő több mint 99,9%-ában saját tudására és tapasztalatára kell támaszkodnia. Hogy ilyen körülmények között sikerrel végezhesse anyagcseréje ellenőrzését és önmaga kezelését, rendkívül nagymennyiségű tudásanyag elsajátítására van szükség. Ezt a célt szolgálja a jelen munka, mely a legegyszerűbb – napi egyszeri – inzulin adagolástól kezdve az inzulinpumpa kezelésig az összes szükséges ismeretet a betegek rendelkezésére bocsátja.

Amit a diabéteszről minden cukorbetegnek tudnia kell

Szerző: Dr. Winkler Gábor, Dr. Kis János Tibor
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

A cukorbetegséggel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel mind a közelmúltban, mind a már korábban diagnosztizált betegekben és hozzátartozóiban. Könyvünkkel nekik próbálunk segítséget adni azzal, hogy 100 tematikusan rendezett kérdést teszünk fel és válaszolunk meg.

Ez a könyv a SpringMed Kiadó gondozásában korábban megjelent két kiadvány, -a „Cukorbetegek kézikönyve” (2006) és a „Kérdezz-felelek a cukorbetegségről” (2007)- c. könyvek kibővített és átdolgozott változata. Az átdolgozást szükségesnek tartottuk, hiszen az elmúlt években nagymértékben bővült a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásunk, új gyógyszercsoportok, új eszközök használata terjedt el, sőt a cukorbetegek kezelésével kapcsolatos szemléletünk is megváltozott, új szempontok kerültek előtérbe.

A zsebkönyv 9 fejezetben tárgyalja az általános fogalmakat, a diétával, a fizikai aktivitással, önellenőrzéssel, a gyógyszeres terápiával, az inzulinpumpával és szenzorral, a szövődményekkel, a terhességgel és fogamzásgátlással, illetve a cukorbetegség társadalmi aspektusaival kapcsolatos ismereteket.

Könyvünket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a cukorbetegséget, annak kezelését. A kérdéseken és válaszokon alapuló szerkesztés lehetőséget ad arra, hogy egy adott témában lényegre törően, tömören bővítse az olvasó az ismereteit.

Prof. Dr. Winkler Gábor DSc, Dr. Kis János Tibor PhD.

A könyv a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg.

100 éves az inzulin
- Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?

Szerző: Körner Anna
Megjelenés: 2022
Kiadó: Szurikáta Alapítvány

2021-ben ünnepelte a világ az inzulin felfedezésének centenáriumát. Az ebből az alkalomból megjelent írások és könyvek közül a jelen mű az első, ami a gyermekekre összpontosít. Erre utal az alcím is: „Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?” Ez nagyon is indokolt, hiszen ók voltak az elsők, akik az inzulin „áldásában” részesültek.

A szerző gyógyító és kutató diabetológus gyermekorvos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának tanára, a MGyT és az MDT Gyermekdiabétesz Szekciójának elnöke. A téma hatalmas irodalmát áttekintve feldolgozta és ismerteti a korszakos felfedezés több évszázados, sőt évezredes előzményeit, a kulcsfontosságú kutatóműhelyeket és kutatókat, a sok kudarcot, zsákutcát, majd a sikert. A mű hallatlan erénye a felfedezést követő 100 év történetének a jövőbe is kitekintő mesterien sikerült összefoglalása.Dr Körner Anna prózája egyéni, érdekes és élvezetes, stílusa könnyed, gördülékeny. Pontosan, szabatosan és tömören fogalmazza meg az orvosi fogalmakat és szakkifejezéseket.

A könyv nemcsak diabéteszes gyermekek szüleinek, diabéteszes fiataloknak, hanem orvosoknak, szakdolgozóknak, és a laikus olvasók számára is ajánlott.

Dr Soltész Gyula
Pécs. 2022.szeptember 5.

Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében
– visszatekintés öt évtizedre

Szerző: Jermendy György
Megjelenés: 2022
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

A hazai diabetológiai szakirodalom a közelmúltban bővült, 2022. február 1-től könyvesbolti forgalomba került a „Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében – visszatekintés öt évtizedre” c. szakkönyv.

A szerző (Dr. Jermendy György) irodalmi ismeretek és saját tapasztalatok alapján 25 olyan tudományos sikert, klinikai kutatási eredményt tekint át, amely az adott időben igazi mérföldkő-eredményként bővítette a diabetológiai ismereteket. Valamennyi fejezet azonos módon épül fel: az előzmények áttekintését az új megfigyelés részletezése és tudományos visszahangjának ismertetése követi, majd – az újabb keletű adatok esetében – az utóélet és a várható jövő taglalása lelhető fel. Az első fejezet a diabeteses coma kis adagú inzulinterápiájával foglalkozik, amely igazi újdonságként a 70-es években került be a napi gyakorlatba. Az utolsó fejezet a 2-es típusú diabetes megelőzésének lehetőségeit veszi számba, kitérve arra, hogy talán napjainkban a prevencióval kapcsolatos erőfeszítések első eredményeit is láthatjuk.

A könyv a Medicina Könyvkiadó Zrt. gondozásában jelent meg.