Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Diabétesz Junior - Magyar Cukorbeteg Gyermekek Országos Szövetsége
Cukorbetegség, cukorbaj, diabétesz, injekció, inzulin, hypo, kóma. Rengeteg ijesztő kifejezés, amely gyakran rémülettel tölti el az embert. Pedig bármilyen hihetetlen, a cukorbetegség, vagy ahogyan én jobban szeretem nevezni: a diabétesz, nem is olyan nehéz, borzasztó ügy. Én csak tudom, gyerekkorom óta, immáron tizenkilenc éve vagyok az. Szóval, rengeteg a közhely, tévhit a diabétesszel kapcsolatban, pedig ha veszi az ember a fáradságot, és jobban megismeri ezt az állapotot (szándékosan nem a betegség szót használom) könnyen rádöbbenhet, hogy mi diabéteszesek sokkal egészségesebbek vagyunk embertársainknál. Hogy miért? Nos, mert mi állandóan figyeljük, vizsgáljuk, folyamatosan monitorozzuk, szemmel tartjuk szervezetünket. És még nem beszéltem a kötelezően egészséges táplálkozásunkról és sportos életmódunkról.

Keller Richárd
elnök


A Diabétesz Junior az 1-es típusú diabetesben szenvedő gyermekekért alakult 1996-ban, mára kiemelten közhasznú szervezetként segíti a cukorbeteg gyermekeket, szüleiket, valamint a felnőtt korú fiatalokat. Célja, hogy változatos események szervezésével próbálja megkönnyíteni a cukorbeteg gyermekek beilleszkedését környezetükbe, így elfogadják saját magukat, ezzel könnyebben uralva állapotukat. Kiadványaikkal próbálják felhívni a figyelmet a cukorbetegségre, megismertetni az egészséges emberekkel, gyerekekkel a diabetest, hogy ők is lássák, értsék és elfogadják az őket körülvevő cukorbeteg fiatalokat. Anyagilag is jelentős támogatást nyújtanak a diabeteses gyermekek táboroztatásához, az egyesületek működését segítik, segédeszközök vásárlását, használatát teszik lehetővé.


Részletek a kiadványokból

HAT FONTOS KÉRDÉS A GYERMEKKORI DIABÉTESZRŐL

1. Mi is az a diabétesz?
A legjobban úgy lehet, meghatározni, ha elmondjuk, hogy mi NEM(!) a diabétesz: a diabétesz a közhiedelemmel ellentétben NEM(!) súlyos betegség. (ennek ellenére köztudatban sajnos cukorbetegség, vagy még rosszabb, cukorbaj néven ismert és ez az orvosi meghatározása is egyben).

2. Akkor hát mi a diabétesz?
A diabétesz csak egy állapot. Pontosabban egy hiányállapot, amely többnyire gyermekek szervezetében keletkezik azáltal, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak, és így megszűnik egy fontos hormon (az ún. inzulin) termelése.

3. Kell-e tartanunk, félnünk egy diabéteszes gyermektől?
Természetesen NEM! A diabétesz ugyanis nem fertőző kór, tehát teljesen ártalmatlan a diabéteszes gyermek környezetére.

4. Ha nem súlyos betegség a diabétesz, akkor miért kell mégis injekciózniuk magukat a gyermekeknek?
Az inzulin minden ember szervezete számára nélkülözhetetlen, így a diabéteszes gyermekeknek is naponta pótolniuk kell azt, mivel az ő hasnyálmirigyük nem teszi meg. Kénytelenek tehát saját maguk intézkedni, vagyis „injekció” segítségével, pontosabban modern, tollformájú ún. PEN eszközökkel bejuttatni a hormont a szervezetükbe.

5. Mennyire vannak tisztában diabéteszes állapotukkal ezek a gyermekek?
Miután kiderül diabéteszük, saját testi és lelki épségük megóvása érdekében egy nagyon komoly „szakmai”, kórházi oktatáson, részletes felvilágosításon és tanulási folyamaton esnek át. Diabéteszük kezelése után óvodába, iskolába már teljes kellék- és tudástárral felvértezve érkeznek. Alacsony életkoruk ellenére általában nagyon erős kötelességtudattal és hihetetlen önfegyelemmel rendelkeznek (pl. pontosan tudják hány órakor kell vércukrot mérniük, inzulint adniuk, mennyit és milyen ételeket ehetnek, az is előfordul hogy gyakran már 3-4 évesen saját maguk adják be az inzulint).

6. Mi a teendő, ha diabéteszes gyermek van az óvodában, iskolában?
Az előző kérdés válaszából már kiderült, hogy a diabétesz az átlagnál sokkal intelligensebbé, képzettebbé, önállóbbá és fegyelmezettebbé neveli a gyermekeket. Vagyis csak egy picivel igényelnek több figyelmet, törődést hasonló korú társaiknál. Persze a törődés mértékének igénye mindig egyénre szabott, de egy pedagógusnak általában csak a diabéteszes gyermek viselkedését (pl. nem tér-e el a megszokottól) kell figyelemmel kísérnie, illetve azt, hogy a gyermek kötelező napi feladatait elvégezte-e (vércukormérés, inzulinadás, helyes táplálkozás). Tehát, ha a gyermek és a pedagógus betartja ezeket a szabályokat, nagyon minimális a kockázata annak, hogy bármi gond legyen. Ugyanígy vonatkozik ez a „rendkívüli” óvodai, iskolai helyzetekre is. (pl. tornaóra, diáknapok, osztálykirándulás stb.)
Még egy fontos dolog! Ha nincs komoly oka, semmiképpen se tiltsuk el a gyermeket a sporttól, játékoktól. (ha rendben van a cukra, evett plusz szénhidrátot, akkor semmi baja nem lehet!


Legfrissebb rendezvények

A Diabétesz Junior oktató és szórakoztató programokat szervez cukorbeteg családoknak.

2008. szeptember 27. - Budapest
A Gyermekdiabétesz Központ Magyarország nyitórendezvénye cukorbeteg családok számára.

2008. november 15. - Budapest
D-JUNIOR Világnap cukorbeteg gyermekek és fiatalok számára, sok-sok zenével, sztárvendéggel, ajándékokkal.

A belépés mindkét programra ingyenes, azonban a részvétel feltétele: előzetes jelentkezés 2008. november 10-ig.

Bővebb információk hamarosan a Magyar Diabetes Társaság Web-rendszerében!