Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről
 • A Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa - Köszöntő
  2019.04.25. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXVII. kongresszusának valamennyi résztvevőjét! A Magyar Diabetes Társaság elmúlt éve is sikeresnek mondható. Anyagi helyzetünk stabil, a támogatási szerződéseknek, illetve a 2014 óta évente megrendezésre kerülő kongresszusnak köszönhetően bevételünk meghaladja a 80 millió forintot, amelyet meghatározó módon pályázatokra fordítunk. 2018-ban minden eddiginél többen, hatvanan vehettek részt az MDT teljes körű támogatásával nemzetközi kongresszusokon, ezen belül 32 fő a Lilly Hungária Kft., illetve a 77 Elektronika Kft. támogatásának köszönhetően az EASD, húszan a Di-Care Zrt. támogatásával a Közép-európai Diabetes Társaság kongresszusán – az utóbbi kongresszusra első ízben tavaly hirdethettünk meg pályázatot.

  Eredményesen dolgoznak munkacsoportjaink. A Családorvosi Munkacsoport létszáma már meghaladja a 230-at, tavaly 4 jelentősebb tudományos rendezvényt szerveztek. Sikeres volt a Szakdolgozói Kongresszus, valamint a Genetikai Munkacsoport tudományos ülése is.

  Az elmúlt év során az MDT vizsgálatának anyagából számos hazai és nemzetközi publikáció jelent meg, amelyek a hazai diabetológiai ellátás alapadatainak tekinthetők.

  Az utóbbi évekhez hasonlóan az MDT kongresszus programját alig-alig sikerül belepréselni a rendelkezésre álló 3 teljes napba. Az előadáskivonatok száma a tavalyi évhez képest csökkent, színvonaluk viszont – a programbizottság tagjainak egybehangzó véleménye alapján – egyértelműen javult. A némileg kevesebb előadásnak köszönhetően csökkent a párhuzamos szekciók száma. A cégszimpóziumok száma 16-ra emelkedett, ez jól tükrözi, hogy a diabetológia területén mutatkozó innovációkhoz hasonlóval nagyon kevés diszciplína területén találkozhatunk.

  Ez évben is a nemzetközi diabetológia vezető reprezentánsait láthatjuk vendégül kongresszusunkon. Két új tiszteletbeli tagunk Andrew Boulton manchesteri professzor, az EASD korábbi, az IDF leendő elnöke, valamint Maciej Małecki professzor, a krakkói Jagelló Egyetem professzora és az orvostudományi kar dékánja.

  A tavalyi év talán leglényegesebb eredménye, hogy az emberi erőforrások minisztériuma együttműködési megállapodást írt alá az MDT-vel.

  Az aláírt, az MDT honlapján is megjelent megállapodás legfontosabb céljai az alábbiak:

  - a korszerű diabétesz-prevenció megteremtése,

  - képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabétesz-gondozás áttekintése,

  - a család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabéteszes beteg gondozásában,

  - a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése,

  - az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel,

  - a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében,

  - azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicina révén a diabéteszgondozásba bevezethetőek.

  2018 nyarán Várkonyi Tamás főtitkár úrral ígéretes megbeszélést folytattunk Nagy Anikó államtitkárral és Nagy Szilárd helyettes államtitkárral. Sajnos az államtitkárság vezetésében ezt követően bekövetkező változások miatt e munkát elölről kezdhettük. Néhány hete Beneda Attila helyettes államtitkár arról tájékoztatott, hogy a közeljövőben az 1-es típusú cukorbetegek, ezen belül hangsúlyozottan a cukorbeteg gyermekek eszközökkel való ellátásában várható érdemi javulás.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények