Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • IDF Diabetes Atlas 2021: A diabetes világméretű, regionális és egyes országokban észlelt prevalenciája 2021-ben, az előfordulás 2045-re várható alakulása
  2022.01.03. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az IDF 2021. évi virtuális kongresszusán (2021. dec. 6-10.) ismertették az IDF (International Diabetes Federation: Nemzetközi Diabetes Szövetség) Diabetes Atlas 10. kiadásának adatait. Az előző, 9. kiadás 2019-ben látott napvilágot. Az angol nyelvű Diabetes Atlas a széles körű tájékoztatást szolgálja, a részletes adatokat tartalmazó kiadvány elektronikusan elérhető (www.diabetesatlas.org, a 141 oldal terjedelmű kiadvány címoldala mellékelve), a legfontosabb üzeneteket külön diákon, közérthető módon is közzétették. Az adatgyűjtést és -elemzést Magliano professzor asszony és Boyko professzor úr koordinálta. Az IDF Diabetes Atlas legfontosabb fejezetcímei az alábbiak: diabetes prevalenciája, a fel nem ismert diabetes előfordulása, diabetes incidenciája, gyermek- és serdülőkorban előforduló diabetes prevalenciája és incidenciája, fiatalkorban kezdődő 2-es típusú diabetes incidenciája és prevalenciája, felnőttkori 1-es típusú diabetes, IGT és IFG, terhesség alatti hyperglykaemia, diabetesszel összefüggő halálozás, a diabetes gazdasági vonatkozásai. A jelenlegi referátum az IDF szaklapjában, a Diab Res Clin Pract hasbájain megjelenés alatt álló alapvető közlemény adatait (világméretű prevalenciaadatok felnőttkorban) tartalmazza.

  Összesen 219 kutatási adatbázis felelt meg az előzetesen felállított minőségi kritériumoknak, a klinikai kutatásokat 2005-2020 között végezték. Ezeket az adatokat felhasználva 215 országban és területi egységben állapították meg a diabetes prevalenciáját. Voltak országok, ahol nem álltak rendelkezésre adatok, ez esetben hasonló földrajzi, gazdasági, etnikai és nyelvi jellegzetességgel rendelkező országok adataiból extrapolálással állapították meg a diabetes prevalenciáját, Logisztikus regressziót használtak az életkor-specifikus prevalencia számítására. A diabetes ellátásának egészségügyi kiadásait is becsülték. A rendelkezésre álló adatokból a jövőbeni, 2045-re vonatkoztatott, várható prevalenciaadatokat is közölték.

  A 20-79 év közötti felnőtt egyének körében 2021-ben a diabetes világméretű prevalenciája 10,5% volt (537 millió cukorbeteg), Ez az előfordulási gyakoriság 2045-re várhatóan 12,2%-ra fog emelkedni (783 millió cukorbeteg), ami a világméretű prevalencia 46%-os növekedését jelenti. A diabetes előfordulása azonos volt férfiak és nők körében, a leggyakoribb előfordulás a 75-79 évesek körében mutatkozott. A 2021-es prevalencia nagyobb volt a városokban (12,2%), mint a vidéken élők körében (8,3%). A prevalencia nagyobb volt a gazdaságilag fejlett (11,1%), mint a gazdaságilag elmaradott országokban (5,5%). A diabetes prevalenciájának 2021-2045 közötti növekedése várhatóan a közepesen fejlett országokban lesz a legkifejezettebb (elérve a 21,1%-ot), szemben a gazdaságilag fejlett és elmaradott országokkal, ahol a várható prevalencia ennél alacsonyabb (12,2% és 11,9%) lesz. A diabetes ellátásával összefüggő világméretű egészségügyi kiadás 2021-ben 966 milliárd USD volt, ez a költség 2045-re várhatóan 1054 milliárd USD-re fog emelkedni.

  A világon élő cukorbetegek száma 2021-ben meghaladja a félmilliárdot, ami azt jelenti, hogy a föld felnőtt lakosságának 10,5%-át érinti ez a betegség.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Sun H, Saeedi P, Karuranga S, Pinkepank M, Ogurtsova K, Duncan BB, Stein C, Basit A, Chan JCN, Mbanya JC, Pavkov ME, Ramachandaran A, Wild SH, James S, Herman WH, Zhang P, Bommer C, Kuo S, Boyko EJ, Magliano DJ: IDF diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045. Diabetes Res Clin Pract 2021 Nov 24:109119. doi: 10.1016/j.diabres.2021.109119. Epub ahead of print.

   

  A teljes kiadvány az alábbi hivatkozáson érhető el:
  https://diabetesatlas.org/

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények