Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: MGYT-MDT gyermekdiabétesz
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Beszámoló a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának XXXVI. konferenciájáról
  2021.10.19. | MGYT és a MDT közös Gyermekdiabetes Szekciója | Hírkategória: MGYT-MDT gyermekdiabétesz

  A pandémia miatt egy éves kihagyást követő éves kongresszusunkat Felszeghy Enikő doktornővel az élen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika, A Gyermekklinika Alapítványa „Gyermekeinkért” patinás környezetben, a Debreceni Egyetem Aulájában 2021. október 7-9 között szervezte meg. A kongresszusi résztvevők száma (orvosok, diabetológiai szakápolók, nővérek, diétetikusok és civilek) a hagyományoknak megfelelően magas, 215 volt.

  Az ünnepélyes megnyitón Szabó Zoltán professzor az egyetem nevében, Balla György professzor, akadémikus a Gróf Tisza István egyetemi alapítvány nevében, Papp Csaba dr a város nevében, Gárdos László főorvos (elnök) a Magyar Gyermekorvosok Társasága nevében, végül Körner Anna drnő a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke köszöntötte a megjelenteket. A nyitó ünnepély fénypontja Novák Katalin Családokért felelős tárca nélküli miniszter asszony köszöntője volt, aki a legtöbbet tette az elmúlt években a diabéteszes gyerekekért.

  A kongresszus – immár hagyományosan - a civil fórummal indult. A civilek egyre nagyobb számban és egyre bővülő tevékenységgel vesznek részt a gyermekek edukációjában, táboroztatásában, a különböző közös foglalkozásokon. Az elmúlt években több könyv, ismertető jellegű kisfilm is megjelent, amellyel a civilek hathatósan segítik a szakemberek munkáját a diabéteszes gyermekek gondozási színvonalának javításában.

  A tudományos program igen széleskörű és kiemelkedően gazdag volt. A cégszimpóziumok prezentációival együtt összesen 58 előadás hangzott el, ami az 1 nap és két fél napból álló kongresszushoz mérten hatalmas szám.

  Az előadások között hagyományosan megkülönböztetett figyelem kíséri a gyermekdiabetes epidemiológiai adatokról szóló összefoglalót. A 2014-18 közötti periódust ismertető adatokból kiderült, hogy miközben az elmúlt 30 év alatt az incidencia több mint kétszeresére nőtt, a növekedés üteme az utóbbi évtizedben lelassult. Az egyes régiók között nincsen lényeges különbség a diabetes incidenciában. A diagnózis idején észlelt anyagcserehelyzetet jelentős heterogenitás jellemezte. Általános volt azonban a kifejezett hyperglycaemia és a magas ketoacidózis prevalencia. Ezek a tények a felvilágosító munka kiterjesztésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

  Aktualitása miatt külön szekció foglalkozott a COVID-19 pandémiával és annak a diabeteses gyerekekre gyakorolt hatásával. Egy bevezető irodalmi áttekintést követően megtudhattuk, hogy a diabetessel élő gyerekek anyagcsere kontrolljának minőségét a COVID-19 általában nem befolyásolta kedvezőtlenül, ugyanakkor a prezentációs ketoacidózis előfordulása még a korábbi, magas prevalenciához képest is a pandémia alatt tovább nőtt.

  Kiemelt helyet kaptak az előadások között a diétetikával foglalkozó prezentációk. Érdekesek voltak a különleges, gyakran szélsőséges (alacsony szénhidrát tartalmú, vegetariánus) diéta hatásait ismertető előadások. A diétetikusok a folyamatos edukáció és re-edukáció jelentőségére, valamint az orvos-szakápoló-diétetikus együttműködés fontosságára hívták fel a figyelmet.

  Napjainkban már szinte minden diabetes team tagja a pszichológus is, aki kezdetektől vesz részt a gondozó csapat munkájában. Tevékenységük a diagnózis traumájának leküzdésében nyújtott segítségtől a különleges élethelyzetek megoldásáig ível. Kongresszusunkon a pszichológusok több előadást tartottak a lelki egészségről, az adherenciáról, és a hétköznapi traumatizációkról.

  Napjaink egyik kiemelkedő egészségügyi problémája az elhízás előfordulásának folyamatos emelkedése már a gyermekpopulációban is. Ezt a tényt tükrözte az is, hogy a kongresszuson külön szekció foglalkozott az obezitással és annak a szénhidrát anyagcserére gyakorolt negatív hatásával.

  A varia szekcióban számos érdekes, aktuális témát jártunk körül, mint az inzulinallergia, a társbetegségek, illetve a szövődmények szűrése, a testösszetétel vizsgálata és a D vitamin szerepe.

  A gazdag tudományos programot nyolc cégszimpózium (Astra-Zeneca Kft., 77 Elektronika Kft., Di-Care Zrt., Medtronic Hungária Kft., Novo-Nordisk Hungária Kft (2)., Lilly Hungária Kft., Sanofi-Aventis Zrt.), tarkította, amelyek szintén egy-egy fontos, aktuális  témát jártak körbe, mint a 100 éves inzulin diadalútja, a súlyos hipoglikémia, az újfajta bázis inzulinok alkalmazása, a legmoderneb technológiát képviselő hibrid „closed loop” rendszerű inzulinpumpa, a telemedicina és az obezitás.

  Nagy várakozás előzte meg az idei kongresszus felkért előadójának Dr Balogh Istvánnak, az MTA Doktorának, a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Humángenetikai Tanszék vezetőjének prezentációját. Előadásában egy igen fontos és aktuális témát, a monogénes diabétesz formákat ismertette. Ezeknek, a diabéteszes betegeknek csupán egy-két százalékot érintő kórképeknek a genetikai diagnózisa perdöntő, hiszen nem egy esetben a terápia gyökeres megváltoztatását, az inzulinnak orális szerre történő átváltását teszi lehetővé. Ehhez az előadáshoz szervesen kapcsolódva még több előadás hangzott el a monogénes diabetesekről, illetve a diabetessel járó különböző szindrómákról.

  A közgyűlés az elnöki beszámolóval kezdődött, majd megtörtént a vezetőségválasztás. A tagság további négy évre bizalmat szavazott a korábbi elnöknek (Dr Körner Anna) és titkárnak (Dr Erhardt Éva). A vezetőség további tagjai: Dr Blatniczky László, Dr Felszeghy Enikő, Dr H. Nagy Katalin, Dr Hocsi Mária, Dr Kozári Adrienne, Dr Luczay Andrea, Dr Niederland Tamás, Dr Tóth-Heyn Péter és Tuifel Andrea. A Szekció örökös tiszteletbeli elnöke: Prof. Dr Soltész Gyula. Az idei kongresszuson kiosztottuk a Barta Lajos díjat is, amelyet ezúttal Dr Niederland Tamás, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főorvosa kapott meg. Díszelőadásában bemutatta széles körű tevékenységét a diabéteszes gyerekek edukációja terén.

  A szervezők gondoskodtak a kulináris élvezetekről is: a gálavacsorát a Debreceni Egyetem Központi épületének díszudvarán, a második napot záró vacsorát az ÁSZ Rendezvényházban tartották. Mindkét este a résztvevők közös tánccal tetőzték be a napi programot.

  A kiváló szervezés a gazdag tudományos program mellett az időjárás ideális programozására is kiterjedt. Bár csütörtökön reggel esőben indultunk Debrecen felé, az ott töltött idő alatt mindvégig szikrázó napsütésben volt részünk. Így szó szerint felhőtlenül élvezhettük a „Debreceni Sétát” és a „Hortobágyi barangolót”.

  Gratuláció és köszönet a Szervezőknek!

  Dr Körner Anna
  a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

   

Vissza