Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa - Köszöntő
  2019.04.25. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXVII. kongresszusának valamennyi résztvevőjét! A Magyar Diabetes Társaság elmúlt éve is sikeresnek mondható. Anyagi helyzetünk stabil, a támogatási szerződéseknek, illetve a 2014 óta évente megrendezésre kerülő kongresszusnak köszönhetően bevételünk meghaladja a 80 millió forintot, amelyet meghatározó módon pályázatokra fordítunk. 2018-ban minden eddiginél többen, hatvanan vehettek részt az MDT teljes körű támogatásával nemzetközi kongresszusokon, ezen belül 32 fő a Lilly Hungária Kft., illetve a 77 Elektronika Kft. támogatásának köszönhetően az EASD, húszan a Di-Care Zrt. támogatásával a Közép-európai Diabetes Társaság kongresszusán – az utóbbi kongresszusra első ízben tavaly hirdethettünk meg pályázatot.

  Eredményesen dolgoznak munkacsoportjaink. A Családorvosi Munkacsoport létszáma már meghaladja a 230-at, tavaly 4 jelentősebb tudományos rendezvényt szerveztek. Sikeres volt a Szakdolgozói Kongresszus, valamint a Genetikai Munkacsoport tudományos ülése is.

  Az elmúlt év során az MDT vizsgálatának anyagából számos hazai és nemzetközi publikáció jelent meg, amelyek a hazai diabetológiai ellátás alapadatainak tekinthetők.

  Az utóbbi évekhez hasonlóan az MDT kongresszus programját alig-alig sikerül belepréselni a rendelkezésre álló 3 teljes napba. Az előadáskivonatok száma a tavalyi évhez képest csökkent, színvonaluk viszont – a programbizottság tagjainak egybehangzó véleménye alapján – egyértelműen javult. A némileg kevesebb előadásnak köszönhetően csökkent a párhuzamos szekciók száma. A cégszimpóziumok száma 16-ra emelkedett, ez jól tükrözi, hogy a diabetológia területén mutatkozó innovációkhoz hasonlóval nagyon kevés diszciplína területén találkozhatunk.

  Ez évben is a nemzetközi diabetológia vezető reprezentánsait láthatjuk vendégül kongresszusunkon. Két új tiszteletbeli tagunk Andrew Boulton manchesteri professzor, az EASD korábbi, az IDF leendő elnöke, valamint Maciej Małecki professzor, a krakkói Jagelló Egyetem professzora és az orvostudományi kar dékánja.

  A tavalyi év talán leglényegesebb eredménye, hogy az emberi erőforrások minisztériuma együttműködési megállapodást írt alá az MDT-vel.

  Az aláírt, az MDT honlapján is megjelent megállapodás legfontosabb céljai az alábbiak:

  - a korszerű diabétesz-prevenció megteremtése,

  - képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabétesz-gondozás áttekintése,

  - a család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabéteszes beteg gondozásában,

  - a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése,

  - az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel,

  - a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében,

  - azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicina révén a diabéteszgondozásba bevezethetőek.

  2018 nyarán Várkonyi Tamás főtitkár úrral ígéretes megbeszélést folytattunk Nagy Anikó államtitkárral és Nagy Szilárd helyettes államtitkárral. Sajnos az államtitkárság vezetésében ezt követően bekövetkező változások miatt e munkát elölről kezdhettük. Néhány hete Beneda Attila helyettes államtitkár arról tájékoztatott, hogy a közeljövőben az 1-es típusú cukorbetegek, ezen belül hangsúlyozottan a cukorbeteg gyermekek eszközökkel való ellátásában várható érdemi javulás.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza