Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Tudományos újdonságok


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  ADA-EASD konszenzus-nyilatkozat a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezeléséről
  2018.10.08. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság) kongresszusán Berlinben, 2018. október 5-én plenáris ülés keretén belül ismertették a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelésével kapcsolatos konszenzus-nyilatkozatot, amely az ülés után röviddel, szimultán módon elérhetővé vált a Diabetologia és a Diabetes Care hasábjain. A konszenzus-nyilatkozat kidolgozásában az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) és az EASD 5-5 képviselője vett részt, az előkészítő munkálatok során tartott értekezletek Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnöksége mellett zajlottak. A közlemény első, draft- változatát az ADA kongresszusán, júniusban ismertették, a jelenlegi végső változatnál figyelembe vették a közben beérkezett észrevételeket, véleményeket is. Kiindulási pontnak tekintették az ADA-EASD előző, 2015-ben publikált állásfoglalását, de az új konszenzus-ajánlásokat a közben ismertté vált klinikai evidenciák figyelembevételével alakították ki.

  A legfontosabb újdonságok az alábbiakban körvonalazhatók:

  - Nagyobb erővel kell a betegek számára biztosítani azt az edukációs segítséget, amelyet igénybe véve a beteg önmaga előnyösen tudja befolyásolni a 2-es típusú diabetes kórlefolyását – ide tartozik a diétás tanácsadás, a fizikai aktivitással kapcsolatos edukáció, elsősorban a testsúlycsökkenés elősegítése érdekében. Gyógyszeres terápia választásakor elő kell segíteni a jobb adherencia (perzisztencia) biztosítását. 

  - A betegközpontú kezelés során mérlegelni kell a beteg körülményeit, egyedi tulajdonságait, a választandó gyógyszer jellegzetességeit, ki kell jelölni az egyedi kezelési célokat, meg kell beszélni az ellenőrzések mikéntjét, a vércukor-önellenőrzés módját – mindenképpen el kell kerülni, hogy kényelemből, nemtörődömségből az esedékes változtatások helyett azok halogatása legyen a gyakorlat. A tanácsadást, az edukációt bizonyos időnként, főleg új élethelyzetekben ismételni, aktualizálni kell.

  - A gyógyszeres kezelés első készítménye továbbra is a metformin.

  - Újdonságként jelent meg, hogy a második szer választásánál kiemelt jelentősége van a kardiovaszkuláris kockázat, a szívelégtelenség és az idült vesebetegség mérlegelésének: preferálandók a kardiovaszkuláris előnnyel rendelkező GLP-1-receptoragonista készítmények (ateroszklerotikus eredetű betegségeknél), ill. az előnnyel rendelkező SGLT-2-gátlók (szívelégtelenség, ill. idült vesebetegség esetén) – az alkalmazási előírásokban foglaltak gondos betartásával.

  - Új algoritmus-ábrákban összegezték a szerzők azokat a javaslatokat, amelyeket akkor érdemes mérlegelni, ha a hypoglykaemia-kockázat csökkentésének vagy a testsúly mérséklésének kiemelt jelentősége van.

  - Új algoritmus-ábrában találhatók azok a javaslatok, amelyeket akkor kell mérlegelni, ha a kezelés anyagi vetülete a beteg számára fontos körülménynek minősül.

  - Az injektábilis készítményekkel kapcsolatos terápiás algoritmus-ábra is új (és meglehetősen bonyolult). Alapelvként megjelent, hogy a nem-inzulinszerű injektábilis készítményeket érdemes előnyben részesíteni az inzulinterápiával szemben – ha azt a körülmények az adott esetben lehetővé teszik.   

  A 33 oldal terjedelmű közleményben 2 táblázat, 8 színes ábra és 240 irodalmi hivatkozás található. Az egyik táblázat tételesen, 4 oldalon keresztül összegzi az egyes terápiák/hatástani csoportok előnyét-hátrányát, igazolt hatásosságát.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Davies MJ, D'Alessio DA, Fradkin J, Kernan WN, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tsapas A, Wexler DJ, Buse JB: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetologia 2018 Oct 5. doi: 10.1007/s00125-018-4729-5 [Epub ahead of print].

  Diabetes Care 2018 Oct 5. https://doi.org/10.2337/dci18-0033 [Epub ahead of print].

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza