Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Tudományos újdonságok


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  ADA-EASD konszenzusriport a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezeléséről
  2022.10.03. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság) kongresszusán Stockholmban, 2022. szeptember 26-án ismertették a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelésével kapcsolatos konszenzusriportot, amely szimultán módon elérhetővé vált a Diabetologia és a Diabetes Care hasábjain. A konszenzusriport kidolgozásában az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) és az EASD 6-6 képviselője vett részt, az előkészítő munkálatok során tartott értekezletek Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnöksége mellett zajlottak. A közlemény első, draft-változatát az ADA kongresszusán, 2022. júniusban ismertették, a jelenlegi végső változatnál figyelembe vették a közben beérkezett észrevételeket, véleményeket és felkért szakértők javaslatait is. Kiindulási pontnak tekintették az ADA-EASD korábbi (2012, 2015, 2018) konszenzusriportjait, ill. utóbbi aktualizált változatának (2019) állásfoglalásait, de az új ajánlásokat és algoritmusábrákat a közben ismertté vált klinikai evidenciák figyelembevételével alakították ki.

  A legfontosabb ajánlások az alábbiakban körvonalazhatók:

  • A kezelés célja a betegek életminőségének javítása és a szövődmények elkerülése. A betegközpontú kezelés során mérlegelni kell a beteg körülményeit, egyedi tulajdonságait, a választandó gyógyszer jellegzetességeit, ki kell jelölni az egyedi kezelési célokat, meg kell beszélni az ellenőrzések mikéntjét, a vércukor-önellenőrzés módját – mindenképpen el kell kerülni, hogy kényelemből, nemtörődömségből az esedékes változtatások helyett azok halogatása legyen a gyakorlat. A tanácsadást, az edukációt bizonyos időnként, főleg új élethelyzetekben ismételni, aktualizálni kell. A kezelést minden esetben egyénre szabottan kell kivitelezni.
  • Kiemelt jelentősége van a kardiovaszkuláris/renális kockázat mérlegelésének.
  • Nagy jelentősége van a testsúlytöbblet, az elhízás figyelembevételének.
  • Az életmódterápián belül az étrendi tanácsok mellett a betegek számára tanácsot kell adni a fizikai aktivitást illetően is. Az alvás körülményeire és tartamára is figyelmet kell fordítani.
  • A gyógyszeres terápia megválasztásának elsődleges szempontja, hogy ateroszklerotikus vaszkuláris megbetegedés jelenléte vagy annak nagy kockázata esetén GLP-1-RA és/vagy SGLT-2-gátló készítmény adása javasolt. Szívelégtelenség esetén SGLT-2-gátló készítmény választandó. Idült vesebetegség esetén SGLT-2-gátló készítmény (ellenjavallat vagy intolerancia esetén GLP-1-RA) választandó.
  • GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény választásakor a döntést a metformin-háttérterápiától függetlenül kell meghozni.
  • GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény választásakor a döntést a HbA1c-értéktől függetlenül kell meghozni.
  • GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény idősebb korban is alkalmazható.
  • GLP-1-RA vagy SGLT-2-gátló készítmény korai kombinálása fiatalabb életkorban preferálandó.
  • Inzulinterápia – eltekintve az akut metabolikus dekompenzációtól – csak akkor választandó, ha GLP-1-RA adása valamely okból nem jöhet szóba.

  A közlemény egyes fejezetei foglalkoznak a kezelés életkori sajátosságaival, a NASH/NAFLD kérdéskörével, a bariátriai sebészet helyével, a klinikai inercia jelentőségével, az egyes hatástani csoportok sajátosságaival és a terápiás deeszkaláció fontosságával is.

  A közlemény 5 ábrát, 346 irodalmi citátumot tartalmaz. A közlemény szabadon letölthető.

  Eredeti közlemény:
  Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2022.
  A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD)
  Published: 23 September 2022

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

   

  Davies MJ, Aroda VR, Collins BS, Gabbay RA, Green J, Maruthur NM, Rosas SE, Del Prato S, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tankova T, Tsapas A, Buse JB: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2022. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetologia. 2022 Sep 24:1–42. doi: 10.1007/s00125-022-05787-2. Epub ahead of print.

  Diabetes Care 2022 Sep 23: dci220034. doi: 10.2337/dci22-0034. Epub ahead of print.

Vissza