Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja - 2014. szeptember
  2014.09.17. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  Bár még 2 hónap választ el a cukorbetegek világnapjától, a múlt hétvégén Balatonfüreden ünnepelhetett a diabéteszes sportoló, szurkoló, a diabéteszt gondozó szakember, továbbá mindazok, akik érintettek a cukorbetegség vonatkozásában.
  A füredi Szabadidő- és Konferenciaközpontban szeptember 1-5. között zajlott a DiaEuro nemzetközi cukorbeteg futsal-torna, ahol a hazai csapat címvédésre készült és ezüst éremmel zárta az igen szoros és izgalmas mérkőzés-sorozatot. Béki Jánost, a Tudomány Kiadó munkatársát, aki a Diabetologia Hungarica szaklap kiadói szerkesztője, és a Diabetes betegtájékoztató lap munkatársa is 1998. óta, kérdezzük a rendezvényről, aki a DiaEurón való részvétel ötletgazdájaként tavaly is, idén is csapat menedzsere, ebben az évben pedig a torna főszervezője volt.
  Béki János
  Hogyan sikerült Magyarországon megrendezni a tornát?
  Tavaly először vett részt magyar csapat a rendezvényen. A Magyar Diabetes Társaság delegáltjaként (mint a Diabetologia Hungarica szerkesztője) többször vehettem részt nemzetközi konferencián. Így találkoztam a felhívással. A Diabetes lap nyújtotta kapcsolatok lehetővé tették, hogy felmerüljön bennem: miért ne indulhatna magyar csapat is a tornán? Intenzív keresés kezdődött, s köszönhetően a magyar válogatott szponzorainak, a 77 Elektronikának és a Sanofinak, rövid idő alatt sikerült olyan focistákkal feltölteni a keretet, akik cukorbetegek. A tavalyi tornát sikerült megnyerni a horvátországi Zadarban, s a nemzetközi szervezőbizottság szabályai szerint a nyertes ország kapja a rendezés jogát. Már a döntő előtt megkaptam a jóváhagyást a magyar rendezéshez...

  Mi volt a legnehezebb az előkészületek során?
  A tavalyi győzelem után felvettük a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, akik a grassroots (a nem professzionális, labdarúgást népszerűsítő társadalmi) programjukon keresztül is segítséget nyújtottak. Így idén a tavalyinál sokkal több focista jelentkezett. Abból indultam ki, hogy a cukorbetegség előfordulása a footballisták körében azonos lehet a normál populációéval. Most már mondhatom: így is van. Nagyon sok jó játékos jelentkezett. Van, akinek a cukorbetegsége miatt a sportorvos nem akart a saját csapatánál játékengedélyt adni. Remélem bebizonyítottuk, s folyamatosan bizonyítjuk: a cukorbetegség nem akadály még versenysport esetén sem! A korszerű terápia mindenre lehetőséget biztosít.

  Egy ilyen fajsúlyú rendezvényt nem lehet komoly szponzoráció nélkül megrendezni. Kik voltak a leginkább elkötelezettek a támogatást illetően?
  A 77 Elektronika és a Sanofi támogatásával megalakítottuk a DiaEuro Labdarúgó Sportegyesületet, ami nem csupán az idei rendezvény technikai szervezője, de a jövőben is a cukorbetegek sportolási lehetőségeinek aktív háttere szeretne lenni. A vércukormérés és a hozzá tartozó modern inzulinkezelés elengedhetetlen része a cukorbetegek aktív sportolásának. Rendezőként szinte minden ország öltözőjében jártam a meccsek szünetében: mindenhol vércukormérés fogadott. Az ismert értékek alapján tudnak korrigálni a sportolók nagy terhelés mellett is.

  Mi a célja egy-egy ilyen rendezvénynek és folytatódik-e a jövőre?
  Az elsődleges cél, hogy felhívjuk a cukorbetegésgre a figyelmet. A foci népszerűségének köszönhetően ez ennek a rendezvénynek a kapcsán a hagyományos csatornáinkat jelentősen felülmúlja. Másik célunk az volt, ahogy az idei szlogen is szólt, hogy a diszkrimináció ellen hatékonyan fellépjünk. Sok beidegződést kell leküzdenünk, de teljesítményünk bizonyítja: bármilyen célt elérhetnek a cukorbetegek. Jövőre nagy valószínűség szerint Kolozsváron rendezi az idei győztes a tornát.

  Szeretném megköszönni mind a magyar csapat, mind a nemzetközi szervezőbizottság nevében mindazt a segítséget, amit a DiaEuro rendezvény kapcsán a Magyar Diabetes Társaságtól szakmai támogatóként kaptunk. A döntőt megelőző technikai értekezleten, valamint az esti megbeszélésen az országok csapat- és szakmai vezetőinek egybehangzó véleménye volt, hogy a szakmai színvonalat és a lebonyolítást sikerült a korábbi évekhez képest jelentősen felülmúlni. A Magyar Labdarúgó Szövetség delegáltja, a Magyar Labdarúgó Játékvezetők Testülete (MLJT) elnökségének tagja szintén elégedettségének adott hangot a lebonyolítást illetően. Az azóta érkező levelek és telefonok is arról tanúskodnak, hogy vendégeink – az elért eredménytől függetlenül – egy életre szóló élménnyel gazdagodva távoztak, köszönetüket fejezték ki a Magyar Diabetes Társaságnak is. A DigiSport csatorna közvetítése olyanokhoz is eljuttatta az eseményt, akik korábban semmit nem tudtak róla – sokan ismeretlenül is gratuláltak.

  A magyar csapat eredménye talán meggyőzte a kételkedőket arról, hogy a tavalyi győzelem sem pusztán a véletlen műve volt. Kis szerencsével, a kapufák támogatásával vagy néhány másodperccel ismét bajnokok lehetnénk – most nem így sikerült, azonban büszkék vagyunk az ezüstéremre!

  Bízunk benne, hogy az esemény lebonyolításával – a magunk szerény eszközeivel – hozzájárulhattunk a magyar diabetológia hírnevének öregbítéséhez a résztvevő 13 külföldi országban.

  Köszönjük a bizalmat és a támogatást!

  Valamennyi diabéteszben érintett nevében köszönjük az elmúlt évek erőfeszítéseit és sok sikert kívánunk az elkövetkezendő évek munkájához!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Dr. Földesi Irén

Vissza