Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap híre
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HÓNAP HÍRE - 2013 július
  2013.07.03. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: A hónap híre
  Az inkretintengelyen ható készítmények és a pancreas-betegségek kérdéséről az ADA (Amerikai Diabetes Társaság), az EASD (Európai Diabetes Társaság) és az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) közös ajánlást adott ki „ADA/EASD/IDF Recommendations for clinicians and people with diabetes concerning the use of incretin therapy and pancreatic disease” címmel (elérhető az EASD honlapján, www.easd.org).

  Az inkretintengelyen ható készítmények a GLP-1-receptor-agonista és a DPP-4-gátló készítményeket foglalja magába. E gyógyszerek javítják a glykaemiás kontrollt, akár önmagukban, akár más antidiabetikummal (pl. metformin, inzulin) kombinációban alkalmazva. Széles körű vizsgálatok kapcsán tanulmányozták a készítményeknek hatékonyságát placebóval vagy más aktív szerekkel összehasonlítva. 

  Ezek a vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a készítmények hatékonyabbak a placebónál, legalább azonos hatékonyságúak vagy hatékonyabbak más szerekkel (szulfanilureák, TZD-k, hosszú hatástartamú inzulinok) összehasonlításban a glukózkontroll és a testsúly-csökkenés terén. A készítmények kardiovaszkuláris biztonságosságát vizsgáló tanulmányokban közel 80.000 beteg szerepel. Ezekben a vizsgálatokban független bizottság őrködik a biztonságosság felett. A SAVOR vizsgálat elsődleges eredményeinek lényege a közelmúltban publikussá vált, ebben a vizsgálatban nem merült fel gyanú a készítmény biztonságosságával kapcsolatban. Egyetlen további vizsgálatot sem fejeztek be korábban biztonságossági gondok miatt.

  A közelmúltban váltak ismertté azoknak az epidemiológiai jellegű, állatkísérletes és humán autopsziás vizsgálatoknak az eredményei, amelyek kétséget ébresztettek e készítmények biztonságosságával kapcsolatban. Elsősorban a sitagliptin és az exenatid került a figyelem középpontjába, miután ezeket a gyógyszereket használják legrégebben - következésképpen a gyógyszer-expozíció ezeknél a szereknél a leghosszabb. Annak lehetősége merült fel, hogy ezeknek a készítményeknek a szedése olyan pancreas-elváltozásokkal állhat összefüggésben, amelyek a pancreatitistől a premalignus elváltozásokig terjednek. A NIH munkabizottsága 2013 júniusában áttekintette a diabetes és a pancreas-carcinoma közötti epidemiológiai jellegű összefüggéseket, s azt állapították meg, hogy a malignus kórkép kockázata közel 82%-kal nő, függetlenül a terápiától. Az FDA ismertette a preklinikai patológiai jellegű adatokat, amelyeket az összes készítménnyel kapcsolatban végezték, s nem találtak aggályt a pancreas-betegség vonatkozásában. A humán autopsziás vizsgálatoknak komoly módszertani korlátai voltak, s felmerült, hogy a szerzők által talált eltéréseknek más magyarázata is lehet.

  Az ADA, az EASD és az IDF elkötelezetten folytatja munkáját a cukorbetegek életének jobbítása érdekében. A diabetes által érintett betegek széles és változatos köre a hatékony és biztonságos gyógyszeres terápiák széles körét igényli. A három szervezet szilárdan hisz abban, hogy a gyógyszereket szedő betegeket, ill. a készítményeket ajánló egészségügyi dolgozókat tájékoztatni kell a gyógyszerek előnyéről és lehetséges kockázatairól annak érdekében, hogy a lehetséges legjobb döntést lehessen meghozni a terápia terén. Jelenleg nem áll rendelkezésre elégendő információ ahhoz, hogy annak alapján az antidiabetikus kezelés megváltoztatását kellene kezdeményezni. Az egészségügyi dolgozóknak azonban figyelembe kell venni a betegek terápiás válaszát és a készítmények mellékhatás-profilját akkor, amikor az aktuális terápiát fenntartani vagy megváltoztatni szándékoznak.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza