Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Diabetes Junior – harmadszor!
  2013.04.12. | DDH Hírmondó | Hírkategória: XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  Immár harmadik alkalommal köszöntöttük a januári Gyermekdiabétesz Napot Szekszárdon friss Junior magazinnal, idén bővebb terjedelemben. Ismét több fontos, a gyermekeket és szüleiket egyaránt érintő témával foglalkozunk, remélve, hogy ezek ismét sikert aratnak olvasóink körében. Köszönet a színvonalas cikkekért a szerzőinknek, és legfőképp a cégek támogatásának, ami lehetővé tette a kiadvány létrehozását. Reméljük, mostanra minden gyermekszakellátó helyre eljutott a megjelenés híre. Ha esetleg további példányokra van szükség, kérjük, keresse az MDT standját, ahol korlátozott mennyiségben még tudunk biztosítani a számból. Kedvcsinálónak fogadják a következő részletet.

  Diabéteszes  szuperhősök

  Amerika égboltján már sokadszor tűnnek fel szuperhősök, a legújabb páros azonban pont a cukorbetegeket akarja megvédeni a világ fenyegetéseitől. Batman célul tűzte ki Gotham City megvédését és a bűnözőktől való megtisztítását, Glükóz kapitány és Mérőfiú (Captain Glucose and Meter Boy) azonban Melitus City-t vonták védőszárnyaik alá. „Minden korosztályba tartozó cukorbeteg oktatása, felvilágosítása és szórakoztatása” – hangzik a Diabétesz Duó küldetése.
  A hősöket két amerikai színész-komikus, Bill Kirchenbauer és Brad Slaight hívta életre. Mindketten nagy népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon és még egy dolog összeköti őket: a cukorbetegség. Bill nyolc éve 2-es típusú diabéteszes. 
  –  Az elején teljesen összezavarodtam, mert bár nagydarab ember voltam, sokat mozogtam – vallja Kirchenbauer. – Szerencsére van néhány jó barátom, akik szintén cukorbetegek és rengeteg információval elláttak, hogy kontrollálni tudjam a diabéteszemet. Az is sokat segített, hogy szerető feleségem a cukorbetegséggel kapcsolatban mindent megtanult és a diabétesz-csapatom aktív tagjává vált.
  A segítőkész cukorbeteg barátok egyike volt Brad Slaight, akivel közösen úgy döntöttek, hogy megpróbálják minél több ember figyelmét felhívni a cukorbetegségre. Azt tették, amihez legjobban értenek: megalkották a Diabétesz Duót és diabéteszes szuperhősöket játszanak. Slaight egyébként pont azután lett 1-es típusú diabéteszes, hogy megváltoztatta addig önpusztító életmódját.
  –  Leadtam közel 70 kilót, felhagytam a dohányzással, őrült módon sportoltam és csak egészséges ételeket fogyasztottam – olvasható Slaight beszámolójában. – Három évvel azután, amit életem egyik legnagyobb pozitív változásának tartok, mégiscsak cukorbeteg lettem.
  A Diabétesz Duót azért alkotta meg a két amerikai humorgyáros, mivel a diabétesz diagnózisa rendszerint letaglózza az embereket. A kapitány és hűséges társa azonban érthető és mókás módon informálja az érintetteket. Megmutatják, hogy bárki sikerrel ellenőrizheti diabéteszét, ahelyett, hogy hagyná, hogy a diabétesz kontrollálja a beteget. A száraz előadásokkal, tankönyvekkel szemben Glükóz kapitány és Mérő-fiú úgy szólnak a páciensekhez, hogy azok életkorukra és diabéteszük típusára való tekintet nélkül is szórakozva tanulhatnak. S ami a legfontosabb, bárki szuperhőssé válhat, a maga és környezete diabéteszes szuperhősévé!

Vissza