Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  BÚÉK 2017
  2017.01.01. | MDT, Prof. Dr. Kempler Péter | Hírkategória: Általános

  Az MDT minden tagjának ezúton is szeretném megköszönni egész évi munkáját és segítségét, és egyúttal 2017-re egy boldog, nyugodt évet és sok sikert kívánok. Úgy tűnik, a Társaság 2016-ban sikeres évet zárt, anyagi helyzetünk is tovább javult. Új támogatókra is szert tettünk és az év során számos pályázatot tudtunk sikeresen lebonyolítani. 2016 elején került sor a PhD témavezetők számára első alkalommal meghirdetett pályázat támogatási összegeinek átutalására. A Novo Nordisk Hungária Kft. kétévi Platinafokozatú támogatási összegének felhasználásával 20 millió forint értékben hirdettünk meg műszer- és eszközbeszerzési pályázatot, melyre 55 pályázat érkezett. Második alkalommal került megrendezésre a Magyar Imre EASD Clinical Postgraduate Course, melyen 27 országból összesen 221 fő vett részt. 2016-ban lezárult az MDT vizsgálata, mely az OEP adatbázisának elemzése révén a cukorbetegség epidemiológiájával, szövődményeivel és költségterhével kapcsolatban szolgáltatott számos új adatot.

  Prof. Dr. Kempler Péter

  Az MDT XXIV., Debrecenben megrendezett kongresszusa esetében a benyújtott előadáskivonatok száma továbbra is megközelítette a 80-at. A 2016. évi MDT kongresszus sikeres megrendezéséért dr. Petró Gizellát és dr. Balogh Zoltánt, valamint a rendező Stand-Art Kft.-t illeti köszönet. Az MDT kongresszusok évenkénti megrendezésére történt áttérés olyannyira indokoltnak bizonyult, hogy a három nap már nem is bizonyult elegendőnek, így 2017-től visszatérünk a négy napos kongresszusra (csütörtök déltől vasárnap délig). Az MDT kongresszusra a 40 év alatti első szerzők esetében valamennyi pályázatot elfogadtunk, így e kollégák a kongresszuson az MDT költségén vettek részt. A tapasztalatok figyelembe vételével a korhatárt 2017-től kezdődően 45 évre emeljük, sőt, a Társaság anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy pályázatot hirdessünk meg azon 45 év alatti MDT tagok számára, akik más módon nem tudnának rész venni a kongresszuson.

  Első ízben került sor 2016. novemberében Győrben az MDT regionális kongresszusára és ehhez csatlakozóan a Családorvosi, az Edukációs, a Metabolikus és a Genetikus munkacsoport továbbképző rendezvényére. Ez a rendezvény is eredményes volt, különösen, ha az előadóteremben rendszeresen helyet foglaló résztvevők arányát tekintjük. A kongresszuson történő részvételt elősegítendő az MDT pályázatot hirdetett meg a Családorvosi Munkacsoport tagjai számára. Minden pályázatot pozitívan bíráltunk el. Igen jól sikerültek a Családorvosi Munkacsoport további rendezvényei is, legfiatalabb munkacsoportunk tevékenysége különösen eredményesnek tekinthető.

  A jövő évi, 2017. április 20-23. között Pécsett megrendezendő kongresszus több szempontból is különlegesnek számít. Egyrészt az MDT jubileumi XXV. kongresszusáról van szó, másrészt jövőre lesz 650 éves a Pécsi Tudományegyetem, Magyarország legrégebbi egyeteme. Harmadrészt, 25. évfordulóját ünnepli 2017-ben az MDT hivatalos folyóirata, a Diabetologia Hungarica is. Ebből az alkalomból a kongresszus első napján, 2017. április 20-án ünnepi tudományos ülésre kerül sor neves külföldi előadók részvételével, akik a folyóirat idén létrehozott Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagjai sorából kerülnek ki. A Diabetologia Hungarica esetében jövőre számos lépést teszünk annak érdekében, hogy a folyóiratnak évek múlva impakt faktora lehessen, a lapba a továbbiakban angol nyelvű kéziratokat is elfogadunk.

  Jövőre az MDT kongresszus mellett Kelet-magyarországi Diabetes Hétvégére kerül sor Miskolctapolcán. Emellett megrendezésre kerül a Dunántúli Diabetes Hétvége, továbbá a kétévente sorra kerülő Fiatal Diabetológusok Fóruma. Ez utóbbi kongresszuson történő részvétel támogatására az MDT pályázatot fog kiírni, mely előreláthatóan valamennyi, a kongresszuson részt venni kívánó fiatal támogatását lehetővé fogja tenni. Az MDT és a Lilly közötti együttműködés folytatásaként az EASD részvétel támogatására fogunk pályázatot meghirdetni és természetesen változatlan módon meghirdetésre kerül az MDT Ifjúsági Pályázata 40 év alatti orvosok kongresszusokon történő támogatására. Ez utóbbi pályázat kiírását az MDT Platinafokozatú támogatójával, a 77 Elektronika Kft.-vel 2000 óta fennálló együttműködés teszi lehetővé. E pályázat esetében a korábbi évekhez hasonlóan előnyt élveznek az előadáskivonatot benyújtó pályázók.

  Külön köszönetemet fejezem ki azoknak, akik eljutottak idáig e levél olvasásában.

  Mindenki számára nyugodalmas új évet, igény szerint sok vagy kevés munkát, jó egészséget kívánok!

  dr. Kempler Péter

Vissza