Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  5th World Congress on Prevention of Diabetes and its Complications – kongresszusi beszámoló
  2008.07.17. | MDT | Hírkategória: Általános
  5th World Congress on Prevention of Diabetes and its Complications, Helsinki, 2008. jún. 1-4.Helsinkiben 2008. június 1-4. között zajlott a 5th World Congress on Prevention of Diabetes and its Complications tudományos kongresszus. Prof. Dr. Soltész Gyula meghívott előadóként az 1-es típusú diabetessel foglalkozó szekció bevezető előadását tartotta (Global epidemiology of Type 1 diabetes) illetve a szekció társelnöke volt. A kongresszuson elhangzottakból Professzor úr készített rövid összefoglalót.

  A kongresszust két „state of the art” előadás vezette be. M Knip (Finnország) részletesen beszámolt az általa koordinált nemzetközi primér prevenciós (1-es típusú diabetes) vizsgálatról (magyar résztvevő SE I.sz Gyermekklinika), amelyben a magas HLA rizikójú újszülöttekben az anyatejes táplálást követően tehéntej-fehérje hidrolizátum adásával próbálják a diabetest megelőzni.

  J Tuomilehto (Finnország) a korábban publikált finn és amerikai prevenciós (2-es típusú diabetes) vizsgálatokat részletezte. Mindkét tanulmányban életmódváltozással 58 %-kal sikerült csökkenteni a diabetes kialakulását.

  J Ilonen (Finnország) munkacsoportja érdekes új megfigyeléseket tett a HLA gének és a nephropathia összefüggésével kapcsolatban. Azt találták, hogy a nephropathia progressziója lassúbb és a túlélési arány jobb volt azon betegekben, akik egyébként a diabetes kialakulását illetően a legnagyobb rizikót jelentő két HLA genotípust hordozták.

  Simonyi Gábor (Budapest) posztere azt demonstrálta, hogy antihypertensiv kezeléssel a diabeteses betegeknek mindössze mintegy 20 %-ában sikerült a célértékeket (130/80 Hgmm) elérni.


  A beszámoló teljes szövegét a Kapcsoló dokumentumra kattintva - szakemberként történő bejelentkezést követően - olvashatja el!

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza