Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Kockázat alapú cukorbeteg szűrés indul Magyarországon
  2008.02.28. | MDT | Hírkategória: Általános
  A cukorbetegség világszerte népbetegségnek tekinthető, ennek a ténynek a jelentőségét kiemelve indítja szűrőprogramját a finnországi FINDRISK kérdőív felhasználásával a Magyar Diabetes Társaság.

  A vizsgálatot az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (TUKEB) jóváhagyta, az Egészségügyi Minisztérium támogatja. Egy időben két korcsoportra kiterjedő vizsgálat indul, a felnőtt korú 20-69 éves lakosságra, illetve a gyermek- és serdülőkorú 14-18 éves korosztályra.

  A Társaság 2008. február 27-ei sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a betegség előfordulási gyakoriságára. Megdöbbentő adatok jellemzőek napjainkban: az Egyesült Királyságban minden 10. percben, Nyugat-Európa országaiban minden 40. másodpercben, az Egyesült Államokban, pedig minden 20. másodpercben számolhatunk egy-egy új eset előfordulásával. Előfordulási gyakorisága mellett a kórkép életkilátásokat korlátozó hatása is nagy jelentőségű. A gyakoribb, 2-es típusú kórformában szenvedők mintegy háromnegyede kardio-vaszkularis betegségben hal meg. A két fő típus, a 2-es, illetve 1-es betegségforma egymáshoz viszonyított gyakorisága megközelítőleg 10:1, vagyis a 2.es típusú a gyakrabban előforduló betegség. A szövődmények hatékony megelőzése csak a kórkép időben történő felismerésével lehetséges, amit nehezít, hogy a megbetegedés elsősorban a 2-es típusú formában hosszú időn keresztül ismeretlen marad. Felfedezésekor már előrehaladott szövődmények állnak fenn.

  A cukorbetegség hazai előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A lakosság egészének szervezett, folyamatos szűrése nem lehetséges, ennek költségeit a nálunk jóval tehetősebb államok sem vállalják sehol a világon. Megoldást jelenthet azonban a kockázat alapú szűrés, amelyet a diabetes szempontjából fokozottan veszélyeztetettek körében kell végezni.

  A szűrőprogramban több kockázat felmérő rendszer illetve kérdőív ismert. Közülük bevált és nemzetközileg is elfogadott az először Finnországban alkalmazott FINDRISK kérdőív, ami, éppen nemzetközi elfogadásának köszönhetően, szabadon használható hasonló, kockázat alapú szűrővizsgálatokra. A kockázat meghatározása a kérdésekre adott válaszokhoz tartozó pontszám összesítése, ún. score rendszer alapján történik. Az átlagosnál nagyobb kockázattal rendelkezők esetében - ez a jelen kérdőívben 11 pont fölötti score-t jelent- laboratóriumi vizsgálattal lehet az anyagcsere állapotát megítélni. Ennek módszertana ugyancsak kidolgozott, s nemzetközileg elfogadott diagnosztikus algoritmust követ. A Magyar Diabetes Társaság e szűrés alapelveit felhasználva, az alapellátásban dolgozók bevonásával szervezi a szűrőprogramot. A kiszűrtek további kezelése, gondozása is az alapellátásban folytatódik majd, ha szükséges, a területileg illetékes cukorbeteg szakellátóhelyek konzultatív bevonásával.

  A teljes sajtóközlemény megtekinthető a Kapcsolódó dokumentumban.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza