Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az Egészség Világnapja - Az MDT elnökének levele Dr. Kövér Lászlónak
  2016.04.07. | Magyar Diabetes Társaság, Prof. Dr. Barkai László | Hírkategória: Általános
  Tisztelt Elnök Úr!

  Kérem, engedje meg, hogy a mai napon, 2016.04.07-én a Magyar Diabetes Társaság elnökeként Önhöz forduljak. Április 7-ét az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az egészség világnapjaként fogadta el. Ebben az évben ez a nap a cukorbetegség, a diabetes elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a világ minden országában.

  A Diabetes Társaságok Nemzetközi Szövetsége, az IDF 2015-ös atlasza szerint a világon 415 millió lehet a cukorbetegek száma. Európában a becsült adatok szerint 60 millió cukorbeteg élhet, ha a tendenciák nem változnak, akkor 2040-re már 71 millió lehet a diabeteses betegek száma. Magyarországon mintegy 700.000 - 750.000 cukorbeteg élhet, 90%-uk az un. 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amely csaknem mindig elhízással, magas vérnyomással, súlyos érelmeszesedéssel jár. Nem megfelelő kezeléssel a betegek életminősége és életkilátása drámaian romlik és óriásiak a kezelés költségei. Sajnos Magyarország Európában a leginkább elhízott országnak tekinthető.

  A Magyar Diabetes Társaság 2010-ben megalkotta a Nemzeti Diabetes Programot, Magyarországon képzett szakembergárda, orvosok, betegoktatók, dietetikusok foglalkoznak a betegekkel, rendelkezésre áll csaknem minden modern készítmény a betegek kezeléséhez, de nem sikerült megállítani a cukorbetegség hazai járványát. Úgy véljük, hogy társadalmi szintű megoldás szükséges a hatékony küzdelemhez.

  A cukorbetegség legtöbbször megelőzhető, és ez a leghatékonyabb, legjobb és legolcsóbb beavatkozás. A megelőzésben kulcsfontosságú az egészséges életmód, a mozgás, az egészséges táplálkozás. Előremutatónak tartottuk a népegészségügyi termékdíj bevezetését, az iskolai testnevelés órák számának emelését, de további lépések szükségesek. Kulcsfontosságúnak tartjuk az egészséges életmód szakemberek által végzett általános iskolai oktatását. A gyermekek oktatása, fizikai aktivitásának növelése lehet majd sikeres. Nagy-Britanniában áprilisban törvényt hoztak a cukrozott élelmiszerek fokozott adóztatásáról és a beszedett adót az általános iskolai testnevelésre és a gyermekek egészségügyi oktatására szánják. Törvényhozóink figyelmét fel kívánjuk hívni a probléma fontosságára és kérjük a jogalkotók segítségét a megelőzés elősegítésében.

  Szeretném megköszönni figyelmét és kérjük segítő közreműködését!

  Tisztelettel,
  Prof. Dr. Barkai László
  Magyar Diabetes Társaság elnöke

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza