Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
  • Figyelem!

    A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

    Új Neuropathia Centrum nyílt meg a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében - Az új rendelőben a cukorbetegség súlyos szövődményét diagnosztizálják és gyógyítják
    2013.04.30. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános
    Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és gyógyításával megelőzhető. Májustól több neuropathiás beteget tudnak fogadni Kelet-Magyarországon is. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében nyílt meg ugyanis a tizenegyedik Neuropathia Centrum az országban.

    A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek közel 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros neuropathiát, az autonóm neuropathiát és a szenzoros neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli fájdalmat, zsibbadást tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

    Magyarországon már egyre több helyen végeznek neuropathia vizsgálatot, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Áprilisban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében kezdte meg működését a 11. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat támogatta közel 500 ezer forint értékben. Az új centrumban a betegség felismerését segítő korszerű eszközök, neurométer és humán kardiovaszkuláris diagnosztikai állomás segíti az orvosok munkáját. Az együttműködés keretében a Neuropathia Centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzést is kapnak.

    „Szakembereink évente hat-hétszáz beteget láthatnak el a jól felszerelt rendelőben. Így az eddiginél több embernek tudunk segíteni a betegség időben történő felismerésében.”
    – mondta el Dr. Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Diabeteses Neuropathia Egyetemi Centrum vezetője.

    Eddig nyolc neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum és két szakrendelő megnyitásához nyújtottunk segítséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden és Győrben is fogadják a neuropathiás betegeket.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.
    A vizsgálati helyek számának növekedése miatt 2012-ben már 4300, 2013-ban várhatóan 5000 beteget tudnak fogadni a centrumok. A Wörwag Pharma továbbra is segíteni kívánja a neuropathia centrumok kialakítását. A következő időszakban Pécset, mint további egyetemi várost vonják be a programba.

    További információ: Sándor Lilla sandor.lilla@newsbreakers.hu, +3670 327 2711

Vissza