Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Cukorbetegként is szabad vagyok! Interjú dr. Jermedy György professzorral
  2004.11.24. | Nők Lapja | Hírkategória: Általános
  Cukorbetegként is szabad vagyok!
  Nők Lapja - Egészség
  Szigeti Hajni
  Nők Lapja
  2004.11.24
  Hogy megelőzzük, látszólag jól ismert dolgokra kellene csak figyelnünk. Például, hogy ne adjuk elő otthon minden este A nagy zabálás című film lakótelepi változatát, szalonnával és kolbásszal.
  dr. Jermendy György
  Hogy többet mozogjunk, hogy igenis akarjunk egészségesen élni. Úgy látszik, mégsem figyelünk eléggé, hiszen a felnőttkori cukorbetegség hazánkban minden huszadik embert érint.

  - A kulcsszó az elhízás - szögezi le dr. Jermendy György, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. - Az elhízás, amellyel szinte törvényszerűen jelenik meg a kettes típusú diabétesz. Az elhízás, amely egyre fiatalabb korban támad. Ma már serdülők is küzdenek az eddig felnőttkorinak nevezett cukorbetegséggel - húsz-harminc éve ilyet még nem láttunk!

  Késői, de veszélyes szövődmények

  A cukorbetegségnek alapvetően két típusát különböztetjük meg: az egyes és a kettes típusú diabéteszt. A betegek közel kilencven százaléka ez utóbbi, felnőttkorinak vagy nem-inzulinfüggőnek is nevezett cukorbajtól szenved. A kórkép egyszerűen megfogalmazva: a beteg hasnyálmirigye termel ugyan inzulint, de vagy nem eleget, vagy a szervezeten belül érzéketlenség alakul ki vele szemben, így nem képes hatást kifejteni - ez az inzulinrezisztencia.

  - A betegnél komplex anyagcserezavar alakul ki, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőivel együtt - folytatja a professzor. - Magas lesz a vérnyomása és a vérzsírszintje. Ez az állapot azért veszélyes, mert idült szövődményei vannak: szemészeti, vese- és idegrendszeri problémák kísérik, valamint agyvérzés, szívinfarktus és alsóvégtagi érszűkület fenyeget. Ezek ugyan évek, évtizedek alatt alakulnak ki, s éppen ezért néha nehéz megmagyarázni a betegeknek, ha komoly panaszuk nincs is, miért kell mégis a vércukor-mérőműszerrel otthon "babrálniuk", és rendszeresen kontrollra járniuk. Mert negyvenévesen tudja csak megelőzni, hogy hatvanévesen ne veszítse el a látását, ne vágják le a lábát, és ne szoruljon művese-kezelésre!

  Tünet nincs, baj van

  A kettes típusú cukorbetegségnek nincs markáns tünete, szemben az egyessel, ahol a panaszok néhány napon belül "elküldik" a beteget az orvoshoz. A kettes típusú olykor évekig lappang, szűrővizsgálatokkal azonban időben felismerhető. Ha a háziorvos rendszeresen méri a betegek vércukorszintjét, vérnyomását, és figyelmezteti őket az életmóddal járó veszélyekre, akkor megelőzhető a baj. Klasszikus tünetei - amelyek hiányában is kialakulhat a betegség! - a fokozott szomjúság, szájszárazság, így a beteg sok folyadékot iszik, és sok a vizelete. Ez talán normálisnak tűnhet, de itt nem szimpla szomjúságról van szó, hanem arról, hogy valaki négy-hat liter vizet is kíván naponta, ami már feltűnő!

  - Ha egy beteg hozzánk kerül - mondja Jermendy professzor -, akkor nemcsak a vércukorszintjével foglalkozunk. Figyelnünk kell a vérzsírját, a vérnyomását, tudnunk kell, van-e súlyfeleslege, azaz "rendbe" kell tennünk az összes egyéb baját is. A kezelés elején kidolgozott diétát és fokozott fizikai aktivitást írunk elő - a beteg életkorának megfelelően. Ha fiatalabb, járjon biciklizni, úszni, az idősebbeket már nem indítjuk el egy atlétikai versenyen, de ők is tudnak kertészkedni, vagy legalábbis sétálni az esti vacsora helyett. Majd várunk négy-öt hónapot, és ha nem normalizálódik a vércukorszint, jöhet a tabletta. Rendkívül korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, nagyon jól "megfogják a gyökerét" ennek a betegségnek, főleg a vércukorszintet, de részben a vérnyomást és a vérzsírt is csökkentik! A legújabb "inzulinérzékenyítők" pedig már a szervezet érzéketlenségét is kedvezően befolyásolják: érzékennyé teszik a saját inzulinjára.

Vissza