Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  ENSZ-közgyűlés - Schmitt: Magyarország elkötelezett a nem fertőző betegségek elleni harc mellett
  2011.09.20. | MTI / MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános
  New York, 2011. szeptember 19. Schmitt Pál köztársasági elnök és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megérkezik az ENSZ nem fertőző betegségekkel foglalkozó csúcstalálkozóra. MTI Fotó: Kovács TamásA nem fertőző betegségek jelentik ma legfőbb fenyegetést az emberi egészségre és a fenntartható fejlődésre, ezért Magyarország erősen elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon az ellenük folytatott harchoz - jelentette ki hétfőn New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ 66. Közgyűlésének nyitónapján, a nem fertőző betegségekről mind a 193 tagállam vezetőinek részvételével megrendezett tanácskozáson.

  Az államfő elismerte, hogy miközben Magyarország sikeres a fertőző betegségek ellen harcban, a lakosság egészségtelen életmódjának befolyásolásának terén még nem sikerült elérni a kívánt áttörést. Schmitt Pál ugyanakkor figyelemre méltónak nevezte a nem fertőző betegségek elleni átfogó programok területén elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a magyarok a világ minden részéről érkezett diákok és szakemberek oktatása és képzése révén régóta és sikerrel osztják meg az ezen a téren szerzett ismereteiket.

  "Tapasztalatokat szereztünk abban, hogy az egészségügyi szektorban hogyan tervezzünk meg és hajtsunk végre a helyi igényekhez és a források szűkösségéhez igazított programokat, biztosítva azok fenntarthatóságát" - mondta Schmitt Pál.

  A magyar államfő hangsúlyozta, a kórházközpontú modellel szemben innovatív, átfogó, a megelőzést, a korai felismerést és az ellenőrzést egyesítő módszerek alkalmazására kell áthelyezni a hangsúlyt. Mint mondta, a fenntartható társadalmi-gazdasági növekedés szerves részeként égető szükség van a megelőzés terén végrehajtandó beruházásokra. Rámutatott, hogy Magyarország igazodik az Európai Unió által kifejtett állásponthoz.

  Schmitt Pál kijelentette: sportemberként tudja, hogy az álmok beteljesítéséhez, az aranyérem eléréséhez és a mérkőzés megnyeréséhez nemcsak a célt kell kitűzni, de hosszú távú, átfogó stratégiát kell kialakítani, amelyet akciótervekre lebontva, mindennapi nehéz munkával lehet elérni.

  "Megnyerni a globális játszmát a nem fertőző betegségek ellen - ez kell hogy legyen a közös célunk, és nem érhetjük be kevesebbel. Biztos vagyok, hogy képesek leszünk rá, ha egyesítjük erőinket" - mondta Schmitt Pál.

  A köztársasági elnök, aki látogatása során megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy előmozdítsa Magyarország tagságának ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, megbeszélést folytatott Cisse Mariam Kaidamával, Mali miniszterelnökével, majd részt vett Karibi Közösség és Közös Piac (CARICOM) állam- és kormányfőinek munkaebédjén.

  Az államfő, aki a nap folyamán a nem fertőző betegségekről folytatott tanácskozás egyik kerekasztalának társelnöke lesz, helyi idő szerint hétfőn este - Martonyi János külügyminiszter kíséretében - megbeszélést folytat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Vissza