Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Három diabetológus az új egészségügyi szakmai kollégium tagozataiban
  2011.05.08. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános
  2011. április 1-jén hatályba lépett az egészségügy területén az új kollégiumi rendszert szabályozó rendelet. Egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti ezentúl az egészségügyért felelős nemzeti erőforrás miniszter munkáját. A kollégium szakmai tagozatai közül háromba is bekerült MDT tag diabetológus.

  Korábbi tájékoztatásunk szerint örömmel értesültünk, hogy a Belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcserebetegségek tagozat tagja lett Jermendy György Professzor Úr, Társaságunk előző elnöke, a Nefrológia és dialízis tagozatnak pedig tagja lett Wittmann István Professzor Úr, Társaságunk vezetőségi tagja.

  Első beszámolónk közzétételét követően értesültünk, hogy a Geriátria és krónikus ellátás tagozat tagja lett Dr. Ádám Ildikó, társaságunk tagja, minősített diabetológus szakorvos, akinek ezúton is gratulálunk és elnézését kérjük, hogy első beszámolónkban nem szerepelt!

  Belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcserebetegségek tagozat
  - Jermendy György (Bajcsy)
  - Karádi István (SE)
  - Parragh György (DOTE)

  Geriátria és krónikus ellátás
  - Bakó Gyula (DOTE)
  - Ádám Ildikó (Kaposvár)
  - Blaskovich Erzsébet (Dombóvár)

  Nefrológia és dialízis
  - Wittmann István (POTE)
  - Balla József (DOTE)
  - Reusz György (SE)

  A Szakmai Kollégiumnak 60 – egyenként 3-3 fős – tagozata lesz. A tagozatok mellett, azokkal megegyező szakterületen 5-15 fős tanácsok alakulnak. A tagozatok tagjai operatív és koordináló szerepük mellett, véleményt nyilvánítanak – többek között – az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, de az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is.

  A tanácsok fő feladata a szakmai társaságok tagságának bevonásával a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, szakmai protokollok, és módszertani levelek összeállítása. Ezen túlmenően véleményezhetik az új vizsgálati módszereket és a gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeit, javaslatot tehetnek a szakmai vezetői (például osztályvezetői, főorvosi) pályázati kiírások szakmai követelményeiről, illetve a pályázó szakmai feltételeknek való megfeleléséről is állást foglalhatnak. A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a Szakmai Kollégium érintett tagozata felé.

  Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, de a miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

  A Szakmai Kollégium elnökét, két alelnökét és két titkárát a miniszter jelöli ki. A rendelet azonban igen szigorú összeférhetetlenségi szabályokat tartalmaz - például kormánytisztviselő nem lehet szakmai kollégiumi elnök vagy alelnök. A szabályozás korlátozza az egészségügyi beszállítókhoz, azaz a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, orvostechnikai berendezéseket gyártó és forgalmazó társaságokhoz fűződő személyes kapcsolatokat is.

  A szakmai kollégium tagozatainak teljes névsora a kapcsolódó dokumentumban olvasható.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza