Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • A MAGYOSZ javaslata a gyógyszerár támogatás és a hazai egészségügy helyzetének javítására
  2011.04.11. | Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége | Hírkategória: Általános
  Magyarországi Gyógyszergyártók Országos SzövetségeMint ismeretes, a kormány múlt hét csütörtökön egyeztetéseket kezdett a gyógyszer gyártókkal és forgalmazókkal az új gyógyszer-támogatási rendszer kialakításával kapcsolatosan, a Széll Kálmán Terv „Adósság és akcióterv” pontjában feltüntetett munkaterv szerint. A Magyosz (Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) megértve az ország jelenlegi gazdasági helyzetét és az államadósság csökkentésének szükségességét kész arra, hogy a kormányzattal párbeszéden alapuló egyeztetéseket folytasson.

  Ugyanakkor a Magyosz az ország hosszú távú érdekeit is szem előtt tartva csak és kizárólag olyan megoldás irányába kíván elmozdulni,mely a Széll Kálmán Tervben foglalt adósság szolgálatot megcélzó prioritások mellett figyelembe veszi a Széchenyi tervben megfogalmazott hazai versenyképességet javító és ezáltal GDP növekedést elérni kívánó célkitűzéseket is. Ezen növekedési cél elérésében a hazai gyógyszer gyártók jelentős szerepet játszanak a magyarországi termelő, beruházó kutató-fejlesztő, exportáló és nem utolsósorban jelentős foglalkoztatói státuszuk által.

  A hazai gyártók tisztában vannak a hazai egészségügyi szektor kritikusnak mondható helyzetével is, felelősséget éreznek mind a hazai egészségügyben dolgozók mind pedig a betegek iránt, így olyan javaslattal kívánnak élni, mely hozzájárulhat a hazai egészségügyi szektor helyzetének javításához is.

  Ennek megfelelően javasolja a gyógyszerár támogatásban részesülő készítmények termelői áron számított forgalma 5 %- ának megfelelő nagyságú összeg válság adó formájában történő befizetését a már eddig is befizetett iparág specifikus adókon felül, mely kb. 25 mrd Ft nagyságú befizetést jelent, azzal a feltétellel, hogy az így keletkező befizetés visszaforgatódjék a hazai egészségügybe, az orvosok és szakápolók bérének rendezése formájában. A javasolt intézkedés az azonnali beavatkozási igény miatt már 2011. július 1-i hatállyal bevezethető lenne.

  A Magyosz a kormány által megjelölt megtakarítási cél elérése érdekében természetesen további javaslatokat is tesz, azonban mivel bízik benne, hogy a múlt heti egyeztetés az iparággal a konzultációs sorozat első fordulója volt, melyet hamarosan újabb egyeztetés követ, ezen további javaslatokat egyelőre nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

  A Magyosz számára prioritás az ország versenyképességének megőrzése, a hazai egészségügyi szektor működőképességének megtartása, mivel mindkét cél az ország és a betegek elementáris érdeke, valamint ez egyben elősegíti az államadósság csökkentését is. A versenyképesség megtartása érdekében kiemelten fontos, hogy 2020-ra a GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 %-ról 1,8 %-ra nőhessenek a K+F ráfordítások Magyarországon. Éppen ezért a Magyosz olyan megoldást tud csak támogatni a jelenlegi gyógyszerár támogatási rendszer szerkezeti átalakítása vonatkozásában mely ezen célok elérését előmozdítja.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények