Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Magyar Mesterséges Pancreas munkacsoport mint a Magyar Diabetes Társaság munkacsoportja
  2020.12.22. | MDT | Hírkategória: Általános

  Az Óbudai Egyetem és a Magyar Diabetes Társaság együttműködési megállapodása

  A Magyar Diabetes Társaság (MDT) minden évben tavasszal országos tudományos kongresszust tart, melyen hagyományosan felkérést kapnak előadás megtartására neves hazai és külföldi előadók. Az idei XXVIII. Jubileumi Kongresszus (a társaság megalakulásának 50. évfordulója) tavasszal a COVID-19 pandémia miatt elmaradt, de december 3-6 kötött online formában több mint 900 regisztrált résztvevővel megtartásra került.

  Az MDT elnöksége idén Prof. Dr. Kovács Leventét az ÓE rektorát kérte fel plenáris előadás megtartására, aki ismertette a hazai mesterséges pancreas fejlesztésének eredményeit és kitért a fejlesztői gárda, mint a Magyar Mesterséges Pancreas munkacsoprt tevékenységének ismertetésére is. Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben ez a fejlesztés a diabetológiai kutatások egyik központi elemét képezi, mely reális megoldást jelenthet a hasnyálmirigy endokrin funkciójának pótlására. Tájékoztatott, hogy hazai kutatási előzményeket követően 2010. szeptember 3-án egyetemi tudományos műhelyek közötti együttműködés formájában dr. Kovács Levente és dr. Barkai László megalakították a Magyar Mesterséges Pancreas munkacsoportot. A munkacsoport célkitűzése volt, hogy a témakörben tevékenykedő magyar műszaki-informatikai és orvos-egészségügyi szereplők szakmai-tudományos potenciáljukat egyesíthessék és nemzetközileg látható és mértékadó K+F eredményeket érjenek el. A kutatások műszaki része az Óbudai Egyetem mérnök kutatói, a klinikai rész a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosai közreműködésével történnek. A munkacsoport az elmúlt években eredményeit számos fórumon bemutatta, nemzetközi és hazai publikációkkal járult hozzá a hazai műszaki-orvosi határterületi kutatások hírnevének öregbítéséhez. A munkacsoport 2020. tavaszán kérvényezte befogadását az MDT-be, melyet a vezetőség elfogadott. A befogadás MDT közgyűlés általi, alapszabály szerinti véglegesítése annak járványügyi okok miatt történt kényszerű elhalasztása miatt még nem történhetett meg, erre a rendkívüli helyzet megszűnését követően 90 napon belül kerül sor.

  Az MDT tagjai és az ÓE kutatói között kialakult bő egy évtizedre visszatekintő együttműködések áttekintése céljából 2020. augusztus 24-én az ÓE rektora meghívására az MDT elnöksége látogatást tett az egyetemen. Ezen az eseményen az egyetemet Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. Eigner György docens, az MDT-t Prof. Dr. Kempler Péter jelenlegi elnök, Prof. Dr. Barkai László előző elnök és Prof. Dr. Wittmann István következő elnök képviselte. A látogatáson az MDT képviselői betekintést kaptak az egyetemen történő orvostechnikai, biotechnológiai és informatikai kutatásokba, megismerhették az ígéretes K+F projekteket. A megbeszélésen megállapították, hogy a tudományos együttműködés mindkét fél és mindkét tudományterület számára eredményes és számos területen van lehetőség az együttműködés továbbfejlesztésére, kiterjesztésére. Az együttműködés fő irányaiként a közös szakmai és képzési projekteket, pályázatokat, az elméleti és alkalmazott kutatást, a klinikai kutatást, a PhD kutatási munka támogatását és az informatikai fejlesztést jelölték meg. Megállapodás született arról, hogy a közös munka a jövőben szabályozott keretek között, az ÓE és az MDT közötti együttműködési megállapodás keretében valósul meg. Az együttműködési megállapodás elkészült, melyet az MDT XXVIII. Jubileumi Kongresszusának plenáris ülésén, 2020. december 3-án az ÓE rektora és az MDT elnöke aláírta.

Vissza