Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Háziorvostan
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Kezdetét vette az MDT Családorvosi Munkacsoportjának IX. Továbbképző Konferenciája
  2022.04.22. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Háziorvostan

  Dr. Oláh Ilona, a Magyar Diabetes Társaság Családorvosi Munkacsoportjának elnöke köszöntötte csütörtökön kora délután a megnyitó résztvevőit. A koronavírus- járvány ideje alatt egyetlen online rendezvény került megtartásra, így hosszú idő után az első alkalom a személyes találkozásra.

  Különleges rendezvény, hiszen 10+1 éves a munkacsoport, amelynek célja a megalakulás óta változatlanul a diabetológiai szakmai tudás közvetítése a családorvosok, háziorvosok részére, hogy beépíthessék mindennapi gyakorlatukba.

  Hagyományosan évente két alkalommal szokott a szekció tudományos ülést tartani, jellemzően a Semmelweis Egyetem Ⅰ. Belgyógyászati Klinikáján, a következőre május 7-én kerül sor. Az oktatási, szakmai anyagok összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettek a szakmapolitikai célok kitűzésére, a háziorvosi kompetencia növelésére a diabéteszellátás területén, azonban a covid-járvány ebbe a munkába is közbeszólt.

  A konferenciát prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében megemlítette, hogy személyes kötődése a családorvosláshoz régi keletű, a hetvenes években édesapja aktívan részt vett a háziorvosi ellátás megújításának megszervezésében Dunaújvárosban, fia és menye is háziorvosként dolgozik. Gratulált a szekció eddigi munkájához, kiemelte, hogy a Családorvosi Munkacsoport az MDT egyik legjobban működő munkacsoportja. Hozzátette, hogy az eddig befektetett szakmapolitikai munka várhatóan töretlenül folytatható, a kormányzat részéről a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kiemelt Társadalmi Ügyekért felelős megbízottja, dr. Nyitrai Zsolt a választást követően megerősítette, hogy továbbra is szoros kapcsolatra törekszenek az MDT-vel.

  A következő feladat, együttműködés: a tervek szerint egy munkacsoport 10–30 000 fős reprezentatív vizsgálatban a fel nem ismert diabétesz előfordulását kutatja majd, hogy valóban 50 százalékos- e a sokszor említett arány, és eshet-e a mintegy 750 ezer cukorbetegre ugyanennyi fel nem ismert eset. Ennek kiszűrése a háziorvosok feladata. Változatlanul cél a háziorvosi kompetencia bővítése, ami továbbra is fontos szempont. Svéd minta alapján már kialakítás alatt van a Nemzeti Diabetes Regiszter, ami lehetőséget ad adatelemzésre három havonta legalább megyei szinten – feltétele az EESZT-vel kialakítandó kölcsönös hozzáférés biztosítása.

  Wittmann professzor a feladatok felvillantása után sikeres és hasznos tanácskozást kívánt a következő napokra.

   

Vissza