Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
 • A XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége keretei között, 2011. április 15-én zajlott a Magyar Diabetes Társaság éves közgyűlése
  2011.04.16. | DDH Hírmondó | Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A napirendi pontok szerint elsőként az éves beszámolókat hallgathatta végig a tagság. Dr. Hidvégi Tibor főtitkár úr beszámolójában pozitív képet kaphattunk a Társaság 2010. évi helyzetéről, a Magyar Diabetes Társaság mind a klinikai orvostudomány és prevenció, mind a kutatás területén naprakész, szerepét az egészségügyi rendszerben kitűnően betölti.
  Dr. Blatniczky László pénztárosi beszámolójából kiderült, hogy a 2010. évi költségvetés pozitív mérleggel zárult, a Társaság vállalkozói tevékenysége ellensúlyozza a közhasznú tevékenységből adódó deficitet. Bemutatta a 2011. évi tervezett költségvetést, melyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott. A Számvizsáló Bizottság beszámolóját dr. Winkler Gábor elnök úr olvasta fel, amely a pénztárosi beszámolóval egybehangzóan pozitív eredményekről számolt be.
  Dr. Baranyi Éva az OMKB tevékenységéről számolt be. Számos szakterület képviselői jelentkeztek 2010-ben az MDT Diabetológus Orvosa képzésre. A belgyógyászokon kívül gyermekgyógyászok, szemészek, szülészek és más szakterületek is képviseltetik magukat a tanfolyamokon. A tavalyi év óta gördülékenyen zajlik a minősítés megújítása, kiemelendő, hogy a 2009 előtt végzetteknek 40 pontot kell összegyűjteni, illetve 2010 decemberétől elektronikusan zajlik a pontok regisztrációja. Továbbképző tanfolyamok indulnak, az Alapfokú Diabetológiai Tanfolyam Debrecenben és a Diabetológiai Teadélutánok, melyek havi 1-2 órában érdekes megbeszélések, esetismertetések formájában oktatják a diabetológia iránt érdeklődőket. Sikeresen lezajlott a szakellátó helyek megújítása, megtörtént a terhességi akkreditáció, mely A és B típusú ellátóhelyeket minősített az ellátás pofilja szerint.
  Dr. Winkler Gábor elnök úr, a Diabetologia Hungarica főszerkesztője az újság 2010. évi eseményeiről számolt be. Örvendetes, hogy egyre több kézirat érkezik a Diabetologia Hungaricához, illetve az újság bevételei pozitívak, az MDT szakmai folyóirata önfenntartó. 2011-ben négy reguláris szám és három supplementum kiadása várható.
  Dr. Vándorfi Győző, az MDT hivatalos web-oldalának [diabet.hu] főszerkesztője szintén örömteli hírekről számolt be, a honlap olvasottsága nő, a Társaság hírei naprakészen jelennek meg a weboldalon. Kisebb változás, hogy szakmai híreket kizárólag bejelentkezést követően lehet megtekinteni. Kialakításra került az MDT hivatalos standja, mely 2011-től egységes arculattal jelenik meg minden rendezvényen kiállítóként, prezentálva ezzel a Magyar Diabetes Társaság jelentőségét, egységét.
  A Gyermekdiabetes Szekció Dr. Blatniczky László beszámolója szerint sikeres rendezvényeket tudhat a háta mögött, az immár hagyományossá vált nyári táborokon és a 2011. január 16-án zajlott Gyermekdiabétesz világnapon rengetegen vettek részt. A május 22-e tervezett Töp-programra kétszeres túljelentkezés van, támogatók segítségével akár két tábort is tarthatnának a hat éven aluli gyermekeknek és családjuknak. Szekcióülésüket októberre tervezik.
  A Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoport képviseletében dr. Baranyi Éva beszélt az ellátóhelyek megújításáról és a terhességi akkreditációról. A munkacsoport Cukorbetegség és Terhesség továbbképzést tervez, illetve 2011 októberében fogja tartani IV. gyűlését, ahol kiemelt témaként az obesitas, hyperglykaemia és terhesség kapcsolatával foglalkoznak majd.
  A Metabolikus munkacsoport beszámolójában Dr. Hidvégi Tibor a metabolikus szindrómát helyesebben kardiometabolikus kockázati tényezőkként említett, illetve elmondta, hogy a nem-régiben zajlott V. Prediabetes és Metabolikus Kongresszuson a magyar álláspontnak megfelelő irányelvek fogalmazódtak meg.
  Dr. Halmos Tamásné a Szakdolgozói Szekció éves beszámolóját ismertette. Diabétesz a mindennapokban címmel nemrég tartotta a szekció éves kongresszusát, ahol 180 szakdolgozó vett részt, és mélyítette el ismereteit a diabetológiában, valamint vezetőségválasztást is tartottak. A nemzetközi kapcsolatok erősítését tervezik, folyamatban van a szekció felvétele a nemzetközi nővéri társaságba.
  Az Inzulinpumpa Munkacsoport beszámolójában Dr. Kautzky László az inzulinpumpa-regiszterről beszélt, melynek kidolgozása és feltöltése folyamatos munkát igényel, nagy mennyiségű adat állna már rendelkezésre.
  A Genetikai Munkacsoport képviseletében dr. Gaál Zsolt tartott beszámolót, ahol kiemelte a kommunikáció fontosságát a munkacsoport tagjai, illetve a genetikával foglalkozó centrumok között. A beszámolókat követően a Közgyűlés támogatta a Háziorvosi Munkacsoport, illetve a Páciensedukációs Munkacsoport megalakulását.
  Dr. Békefi Dezső előterjesztette a vezetőség által már korábban jóváhagyott változásokat az MDT Alapszabályában, a közgyűlés a javaslatokat elfogadta.
  Dr. Jermendy György bemutatta a Nemzeti Diabétesz Programot, mely a Diabetologia Hungarica supplementumaként fog megjelenni 2011-ben.
  Dr. Winkler Gábor felolvasta a Társaság missziós nyilatkozatát, melyet a közgyűlés elfogadott. A missziós nyilatkozat a Magyar Diabetes Társaság céljait, tevékenységét mutatja be, mely angol és magyar nyelven kerül majd kiadásra.
  Ezt követően került sor a Magyar Diabetes Társaság díjainak átadására. Taba Istvánné cukorbeteg-edukátor vehette át a Kiváló Diabétesz Edukátor díjat. A meghirdetett szakdolgozói pályázat első helyezettje Kicsák Marian lett. Mindketten díszoklevelet vehettek át dr. Winkler Gábortól, a Társaság elnökétől.
  A felkért értékelőbizottság egybehangzó véleménye alapján a Diabetologia Hungarica 2010. év, XVIII. évf. legjobb közleménye díjat Tímár László dr. (Influeza és diabetes. DH 4: 291-301, 2010.) vehette át. A 35 v alatti első szerző kategóriában Juhász Éva dr. (Alacsony cardiorespiratoricus teljesítőképesség metabolikus szindrómás serdülőkben. DH 4: 303-309, 2010.) részesült elismerésben. Gratulálunk a díjazottaknak!

  Martos Tímea dr.
  diabet.hu

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények