Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Szakmai irányelvek
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Új IDF/ISPAD útmutató a gyermek- és serdülőkori diabétesz kezeléséhez
  2011.12.31. | MDT, Prof. Dr. Madácsy László | Hírkategória: Szakmai irányelvek
  A "Gyermek- és serdülőkori diabétesz Nemzetközi Társasága (ISPAD)" elsőízben 1995-ben publikált útmutatót a fiatalkori diabétesz kezeléséhez és gondozásához (ISPAD Guidelines), amely osztatlan sikert aratott és rövid időn belül elfogadottá vált világszerte. Ezt követte a 2000-ben a második, megújított kiadás, melyet már 11 nyelven publikáltak, majd a harmadik (2009), ezúttal "Clinical Practice Consensus Guidelines" címmel (Pediatric Diabetes 2009.vol.10. Suppl. 12.)

  A legújabb útmutató a 2011. decemberben megtartott Diabétesz Világkongresszuson került elfogadásra ezúttal már "Global IDF/ISPAD Guideline for Diabetes in Childhood and Adolescence" címmel, miután megírásában és szerkesztésében a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) munkacsoportja is résztvett. A bevezető sorokban a Szerkesztők megállapítják, hogy minden diabéteszes gyermeket megilleti betegségének költséghatékony és méréseken alapuló kezelése, azonban napjainkban a világ számos részén a személyre szabott kezelési módok bevezetése még várat magára – leginkább a szükséges források hiánya miatt. Emiatt az új útmutató gyakorlati megközelítést kívánt kialakítani , ezzel is előmozdítva a költséghatékony és méréseken alapuló kezelések bevezetését a rendelkezésre álló anyagi forrásoktól függően. Amint írják, "az ENSZ meghatározása szerint a gyermekkor a 18. életévig tart, ezért az útmutató ennek a korosztálynak készült".

  Tekintettel arra, hogy a legújabb Guideline címében is "globális" használatra íródott, - vagyis a fejlett- , a fejlődő és a legszegényebb régiók részére egyaránt -, a kezelés és gondozás 3 lehetséges szintjét határozza meg:

  1. Ajánlott kezelés
  Bízonyítékon alapuló kezelés, ami a legtöbb, jól kiépített egészségügyi szolgáltatással bíró államban egyben költség-hatékony is. Alapvető elvárás, hogy az említett államokban ez a kezelési szint elérhető legyen minden cukorbeteg részére. Az egészségügyi rendszerek fejlesztésekor e cél elérését kell szem előtt tartani.

  2. Korlátozott kezelés
  Ez a kezelésnek az a legalacsonyabb szintje, amelyet minden cukorbetegnek szükséges megkapnia. Ez a szint figyelembe veszi azt a tényt, hogy az elvárt gyógyászati források és a jól képzett orvosok gyakran hiányoznak az alul-finanszírozott egészségügyi rendszerekben. Mindazonáltal ez a szintű kezelés – még a korlátozott és költséghatékony források ellenére is -törekszik arra, hogy az Ajánlott kezelésben foglalt szempontokat minél nagyobb arányban teljesítse.

  3. Széleskörű kezelés
  Ez a szint tartalmazza a legújabb és teljes skáláját azon gyógyítási technológiáknak, amelyeket cukorbetegek megkaphatnak, és amelyek a lehető legjobb eredményt nyújtják. Megjegyzendő, hogy ezen technológiák eredményessége jelenleg még csak kis részben bizonyítékon alapuló.

  Tartalmilag az új útmutató rövidebb (150 oldal), a korábbi 19 helyett 18 azonos című, de teljesen eltérő szerkezetű fejezetet tartalmaz (kimaradt a cystás fibrózishoz társuló diabétesszel foglalkozó fejezet).

  További különbségek:
  - minden fejezet a fentebb leírt kezelési szintek részletes meghatározásával kezdődik, majd további alcímek következnek, mint "evidence base", "consideration", "implementation" és "evaluation"
  - az "implementation" (kivitelezés) rész a korábbiaknál lényegesen rövidebb: pl. Az inzulin kezelés c. fejezetben mindössze 1 oldal (szemben a korábbi 9 oldallal)
  - az irodalmi hivatkozások száma fejezeténként a korábbiakhoz képest átlag egy harmadra rövidült.

  Összefoglalóan elmondható, hogy az új Guideline megfelel a címében található "globális" jelzőnek, vagyis a gyermek- és serdülőkori diabétesz kezelési és gondozási stratégiájához a világ bármely régiójában értékes segítséget nyújthat megújult szemlélete és tartalma miatt, melyben a különböző ellátási szintek taglalása mellett nagy hangsúlyt kapnak az evidencián alapuló megfigyelések is. Ugyanakkor – véleményem szerint - a gyakorló gyermek diabetológus számára továbbra is alapvető kézikönyv marad a fent említett 2009. évi Útmutató, annak klinikai szemlélete és részletessége miatt.

  Prof. Dr. Madácsy László
  IDF Task Force for Children with Diabetes

Vissza